Aluat de pizza crocant


Aluat de pizza crocant

Cu ajutorul acestui aluat de pizza se poate pregati rapid si usor orice fel de pizza cu un blat crocant, subtire.

Ingrediente: 150 ml apa calda; 1/2 lingurita zahar tos; 1/2 pliculet drojdie uscata (sau 12 g drojdie proaspata); 300 g faina; 3 linguri ulei de masline; 1 lingurita sare.

Preparare: Se pune intr-un castronel drojdia amestecata cu 1 lingura de faina, 3-4 linguri de apa calda (din cele 150 ml) si zaharul, si se amesteca pana rezulta o pasta. Se acopera si se lasa pana ce drojdia face spuma la suprafata.

Intr-un alt castron se pune faina, iar in mijlocul ei se toarna amestecul de drojdie (cel preparat mai sus), uleiul, sarea, restul de apa, si se amesteca, pentru a forma un aluat moale si elastic.

Cand aluatul incepe si se leaga, se incepe si se framanta bine, dupa care se lasa deoparte, acoperit, sa dospeasca timp de 40-45 minute. Cand vrem sa preparam pizza, intindem o foaie (foarte subtire) de marimea si forma dorita.


Preparare in imagini:

12 păreri.

  1. Diana spune:

    Foarte bun blatul..dar poate ma ajuti si pe mine..de ce nu-mi stau lipite ingredientele de blat?Si ce are aragazul meu de nu coace ca lumea dedesubt…noi locuim in Germania si am aragaz electric de 2 luni..unde gresesc??Multumesc

  2. Tavi spune:

    @Diana – Cum blatul zici ca ti-a iesit foarte bun, presupun ca ma intrebi de ce topping-ul pe care il pui nu sta lipit de blat (?!). Pentru ca nu pui mozzarella pe deasupra poate? Habar nu am ce ingrediente pui tu pe blat de nu stau „lipite de blat”.
    Ptr problemele legate de aragaz – „ca nu coace ca lumea dedesubt” 🙂 – nu crezi totusi ca ar trebui sa intrebi reprezentanta de unde ai cumparat aragazul, aceea din Germania?

  3. Diana spune:

    Multumesc de raspuns..ff rapid!Ultima data intradevar n-am pus mozzarela ca n-am avut, am pus doar branza gouda si emmentaler.
    Cat despre reprezentanta..am chemat pe cineva care mi-a spus ca aragazul e ff bun…m-am gandit ca gresesc eu undeva..cred ca nu stiu sa fol aragazul electric..da i-oi da eu de capat!!
    Felicitari pt blog…ce am facut pana acum din retete au iesit ff bune!Sanatate, Diana!

  4. Tavi spune:

    @Diana – In cazul acesta e o chestiune de cuptor, asa cum zici, pana ce te obisnuiesti cu el. Eu nu am aragaz electric, ca atare nu imi pot da cu parerea. Multumesc de vizita si aprecieri, toate cele bune!

  5. Adina spune:

    Nu stiu daca ai idee ce mult inseamna pentru un incepator sa vada intregul proces pas cu pas. Este super idea cu fotografiile! Majoritatea celor care au bloguri culinare afiseaza poze, dar isi asuma gresit faptul ca toata lumea stie si omit pasi esentiali. M-a impresionat mult blogul tau, cred ca ce am vrut de fapt sa spun este MULTUMESC!

  6. Tavi spune:

    @Adina – Multumesc si eu la randul meu pentru vizita. Ma bucur ca galeria foto de la retete iti este de folos.

  7. Laura spune:

    Am de gand sa fac si eu o pizza dupa reteta ta, dar inainte am si eu o intrebare: pt cate portii iese acest aluat?

  8. Tavi spune:

    @Laura – Fie pentru o tava cu dimensiunile de 38×28 cm, cea pe care am folosit-o la Pizza Fantezie aici http://www.all-food.ro/2011/02/26/pizza-fantezie/ , fie pentru 2 forme rotunde de pizza cu diamentrul de 28 cm. Spor la bucatarit!

  9. maria spune:

    o intrebare de ce nu imi face spuma deojdia. cred ca am lasat-o si o jumatate de ora. este obligatoriu sa faca spuma sau pot sa o pun si asa?

  10. Tavi spune:

    @maria – pai nu as avea cum sa stiu exact. fie drojdia a fost cam veche, fie apa a fost prea rece, fie prea fierbinte, fie in bucatarie nu era cald (cuptorul aprins adica, ca doar te pregateai sa faci pizza). la a doua intrebare chiar nu stiu ce sa-ti spun, fiindca mie nu mi s-a intamplat (niste bolboroci mici tot se formau la suprafata). plus ca nu am mai lucrat demult de tot cu drojdie proaspata, am trecut pe drojdia uscata. insa poti incerca sa o pui si asa, avand in vedere ca e un aluat pentru blat subtire de pizza, care nu trebuie sa iasa ca un cozonac.

  11. Laura spune:

    In 2011 te intrebam pt cate portii e aluatul dar nu am revenit niciodata cu o parere. Vreau sa spun ca blatul de la pizza mereu il fac dupa aceasta reteta si iese tot timpul minunat. Deci vreau sa iti multumesc pt reteta ta.

  12. Tavi spune:

    @Laura – Cu mare placere.

Spune-ţi părerea