Rata cu sos de portocale


Rata cu sos de portocale

Rata cu sos de portocale este o reteta delicioasa, foarte usor de preparat, pe care o recomand persoanelor care agreaza sosurile si mancarurile dulci acrisoare. Cantitatile din reteta sunt calculate pentru patru persoane.

Ingrediente: 2 bucati de piept de rata; sare; 2 linguri de miere; piper proaspat; 8 linguri sos de soia; 6 portocale – 4 pentru producerea de suc si 2 pentru coaja; 180 ml vin alb; 180 ml de supa de pui; 3 linguri de zahar (optional).

Preparare: Presarati sare şi piper pe ambele parti ale pieptului si lasati-l 5 minute sa patrunda sarea.

Preparare sos: Intr-o tigaie turnati sucul de portocale, vinul, supa de pui, cojile de portocala (curatate de pielita, practic trebuie sa fie portocalie si pe interior, ca sa va fie mai usor o puteti rade ca pe lamaie), mierea si lasati-le sa fiarba 5 minute. Daca va place sosul mai dulce adaugati si 3 linguri de zahar.

Preparare rata: In alta tigaie, adaugam bucatile de rata si le rumenim timp de 12 de minute, la foc mediu, cu partea pe care se afla pielea in jos. Dupa 12 minute carnea va fi facuta mediu. Daca o doriti mai prajita o mai lasati 4-5 minute. Scurgeti grasimea din tigaie si adaugati sosul de soia. Intoarceti rata pe cealalta parte si o mai rumeniti 10 minute, adaugand din cand in cand sos de soia pe partea superioara a ratei. Dupa ce s-a prajit, scoateti bucatile de rata si lasati-le sa se scurga intr-o strecuratoare.

După ce s-au scurs, taiati pieptul de rata pe jumătate, in lungime. Adaugati cele 4 bucati de rata in tigaie, peste sosul de portocale. Lasati sa scada la foc mic, adaugand tot timpul sos peste bucatile de carne pentru a nu se usca.

Dupa ce sosul a scazut, ajungand la o consistenta asemnatoare cu cea a mierii de albine, scoatem bucatile de piept de rata pe un platou si punem, de jur imprejur si deasupra bucatilor de carne, sos si feliile caramelizate de coaja de portocala.

Rata cu sos de portocale se serveste imediat ce a fost gătita, cu garnitura de orez sau legume fierte. Sosul ramas il puteti pune deasupra garniturii de orez sau peste legumele fierte.

Preparare rata cu sos de portocale in imagini:

Ingrediente: 2 bucati de piept de rata, sare, 2 linguri de miere, piper proaspat, 8 linguri sos de soia, 6 portocale - 4 pentru producerea de suc si 2 pentru coaja, 180 ml vin alb, 180 ml de supa de pui, 3 linguri de zahar (optional). Presarati sare si piper pe ambele parti ale pieptului si lasati-l 5 minute sa patrunda sarea. Stoarceti portocalele si taiati cojile de portocala felii sau cuburi sau le puteti rade (cum preferati) 8 linguri de sos de soia. 180 ml vin alb. 2 linguri de miere. 180 ml de supa de pui.
Intr-o tigaie turnati sucul de portocale, vinul, supa de pui, cojile de portocala, mierea si lasati-le sa fiarba 5 minute. Daca va place sosul mai dulce adaugati si 3 linguri de zahar. In alta tigaie, adaugam bucatile de rata si le rumenim timp de 12 de minute, la foc mediu, cu partea pe care se afla pielea in jos. Din cand in cand turnati cu o lingura, din grasimea din tigaie pe bucatile de carne. Dupa 12 minute carnea va fi facuta mediu. Daca o doriti mai prajita o mai lasati 4-5 minute. Scurgeti grasimea din tigaie si intoarceti rata pe cealalta parte. Adaugati sosul de soia. Mai rumeniti 10 minute, adaugand din cand in cand sos de soia pe partea superioara a ratei. Dupa ce s-a prajit, scoateti bucatile de rata si lasati-le sa se scurga intr-o strecuratoare.
Dupa ce s-au scurs, taiati pieptul de rata pe jumatate, in lungime. Adaugati cele 4 bucati de rata in tigaie, peste sosul de portocale. Lasati sa scada la foc mic, adaugand tot timpul sos peste bucatile de carne pentru a nu se usca. Lasati sosul sa scada, pana ajunge la o consistenta asemanatoare cu cea a mierii de albine, scoatem bucatile de piept de rata pe un platou si punem, de jur imprejur si deasupra bucatilor de carne, sos si feliile caramelizate de coaja de portocala. Rata cu sos de portocale se serveste imediat ce a fost gatita, cu garnitura de orez sau legume fierte. Sosul ramas il puteti pune deasupra garniturii de orez sau peste legumele fierte. Pofta buna!  

Mult succes la preparare si pofta buna!

16 păreri.

  1. loans canada spune:

    http://www.all-food.ro is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading http://www.all-food.ro every day.

  2. Imi place mult carnea de rata.Ai niste retete extraordinare aici!

  3. Tavi spune:

    @Julie – Multumesc mult. Ma bucur ca te-am “nimerit” cu reteta asta.

  4. mircea spune:

    sa stii ca n-am decat cuvinte de lauda. am urmat pas cu pas tot ce ai aratat si ne-am lins pe degete cu produsul final. pe bune! un deliciu pe care am de gand sa-l mai repet, ca parca nu m-am saturat :D .

  5. Tavi spune:

    @mircea – Ma bucur ca ti-a placut atat de mult! Iti multumesc pentru laude si vizita.

  6. Lucia spune:

    Am primit o rata maricica si frumusica :) . Aveam de gand s-o pun pe varza dar cred ca o sa pun deoparte o bucatica de piept si pentru delicatesa asta.

  7. Tavi spune:

    @Lucia – Spor la treaba, sper sa-ti placa.

  8. Aurora spune:

    E posibila o reteta pentru rata cu caramel?

  9. Tavi spune:

    @Aurora – N-am in plan sa mananc rata deocamdata (am congelatorul full cu multe alte pasari :) ), insa cand voi avea chef de rata iti promit ca ma voi gandi si la sugestia ta. Multumesc de vizita.

  10. clara spune:

    aoleeeu :) , am avut o rata pe care am ciopartit-o si gatit-o in toate felurile de ma si plictisisem si am ratat reteta asta cu adevarat minunata! ufff, o pun pe lista neaparat ca e tare faina.

  11. Tavi spune:

    @clara – :D , ce sa zic… chiar este minunata combinatia de fata, n-o sa regreti daca ai s-o incerci! Toate cele bune!

  12. Silviu spune:

    Am preparat aceasta retea deja de 6 ori: excelenta. F. bine descrisa si ilustrata. Keep up the good work Tavi!

  13. Tavi spune:

    @Silviu – Daca a gati din pasiune si a manca cu placere ceea ce gatesti se poate numi ,,munca”… ei bine, te asigur ca indemnul tau e inutil :D ! Ma bucur ca ti-a fost pe plac rata cu portocale, un weekend placut!

  14. boblete spune:

    pot gati pieptul de rata afumat in loc de pieptul crud????

  15. Tavi spune:

    @boblete – Da, insa timpii de prajire vei observa ca se modifica. In plus, vei obtine un preparat cu un alt gust final, cu o aroma de afumatura, evident!

  16. Andreea spune:

    Deja a inceput sa imi ploua in gura. Pana sa descopar aceasta minunata si deosebita reteta, nu agream prea mult carnea de rata, insa de cand am incercat aceasta delicioasa mancare, o ador, as manca numai rata. Prea bun….!

Spune-ţi părerea