Osso Buco Milanese


Osso Buco Milanese

Osso Buco Milanese este o reteta culinara specifica Italiei. Dupa multe, foarte multe eforturi, am reusit sa gasesc un Osso Buco comparabil cu cel gasit in restaurantele italiene.

Osso Buco Milanese este un fel de tocanita. Numele inseamna “oase cu gaura” sau “oase gaurite”. Poarta aceasta denumire datorita osului de la rasolul de vitel, plin cu maduva, care dupa preparare ramane gol. Dupa ce s-a terminat de preparat, peste acest fel de mancare se presara “gremolata” (sau Gremolada), un amestec compus din patrunjel, usturoi, coaja rasa de lamaie si de portocala (mie personal imi place sa adaug si o lingura de zeama de lamaie). Aceasta reteta va deveni, sunt sigur, una din retetele dvs. preferate.

Pentru a prepara Osso Buco Milanese veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 rasoale de carne de vitel, taiate in bucati de 3-5 cm grosime; 4 linguri de faina; 6 linguri de ulei de masline; 50 g unt; 100 gr bacon, kaizer sau costita slaba, tocata cuburi; 1 ceapa rosie, tocata cuburi; 1 telina mica, tocata cuburi; 3 morcovi, tocati cuburi; 1 capatana de usturoi, taiata in jumatate; 250 ml vin alb; 250 ml coniac; 1 lingura otet balsamic; 1 litru supa de vitel sau de pui; 2 frunze de dafin; un fir de cimbru verde (sau 1 lingurita de cimbru uscat); 1 crenguta de rozmarin verde (sau 1 lingurita de rozmarin uscat); 4 rosii, decojite si tocate; sare si piper, dupa gust.

Pentru a prepara Gremolata veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: coaja rasa de la o portocala; coaja rasa de la o lamaie; 2 graunte de usturoi, pisate; 1 lingura de patrunjel verde, tocat; 1 lingura suc de lamaie.

Preparare: Se asezoneaza bucatile de carne cu sare si piper, pe ambele parti. Se dau apoi prin faina, avand grija ca faina sa nu fie in exces, dupa care le asezati pe o farfurie.

Puneti o oala pe foc, potrivind aragazul la foc mediu. Adaugati uleiul de masline si untul, si lasati pana se topeste untul. Adaugati bucatile de carne, rumenindu-le 2-3 minute pe fiecare parte, pana capata o culoare galben-brun.

Scoateti bucatile de carne din oala si lasati-le deoparte pe un platou. Aruncati uleiul in care s-au prajit bucatile de carne, puneti din nou putin ulei si unt in oala, dupa care adaugati slanina, pe care o rumeniti cateva minute, pana devine de culoare maro.

Se adauga ceapa, telina, morcovii, si le lasati aproximativ 10 minute pentru ca aromele sa se combine. Se adauga si usturoiul, mai lasati totul la rumenit 2-3 minute, amestecand tot timpul.

Se adauga vinul alb, coniacul, otetul balsamic si lasati sa fiarba 1-2 minute. Mai apoi, se adauga si carnea in oala, se toarna supa, se adauga rosiile, frunzele de dafin, cimbrul si rozmarinul, aducand compozitia la fierbere.

Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, timp de aproximativ 3 ore.

Cand este la sfarsitul perioadei de preparare, dati capacul la o parte si incercati cu o lingura daca este fiarta carnea. Daca da, stingeti focul si preparati “Gremolata”.

Puneti coaja rasa de portocale si de lamaie intr-un castron, impreuna cu usturoiul pisat si patrunjelul tocat. Se amesteca bine pentru a se omogeniza toate ingredientele. Daca doriti puteti pune si o lingura de zeama de lamaie.

Acum Osso Buco Milanese se poate servi.

Puneti o bucata de carne pe un platou, impreuna cu o lingura de legume si o parte din sos. Peste carne se presara o lingurita de “gremolata” si se poate servi cu garnitura de paste (precum italienii) sau cu piure de cartofi (preparare piure de cartofi), orez sau chiar cu mamaliga. Va garantez ca este delicios atat cu piure de cartofi, cat si cu paste.


Preparare in imagini:

Pentru a prepara Osso Buco Milanese veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 rasoale de carne de vitel, taiate in bucati de 3-5 cm grosime; 4 linguri de faina; 6 linguri de ulei de masline; 50 g unt; 100 gr bacon, kaizer sau costita slaba, tocata cuburi; 1 ceapa rosie, tocata cuburi; 1 telina mica, tocata cuburi; 3 morcovi, tocati cuburi; 1 capatana de usturoi, taiata in jumatate; 250 ml vin alb; 250 ml coniac; 1 lingura otet balsamic; 1 litru supa de vitel sau de pui; 2 frunze de dafin; un fir de cimbru verde (sau 1 lingurita de cimbru uscat); 1 crenguta de rozmarin verde (sau 1 lingurita de rosmarin uscat); 4 rosii, decojite si tocate; sare si piper, dupa gust. Se asezoneaza bucatile de carne cu sare si piper, pe ambele parti. Se dau apoi prin faina, avand grija ca faina sa nu fie in exces, dupa care le asezati pe o farfurie. Puneti o oala pe foc, potrivind aragazul la foc mediu. Adaugati uleiul de masline si untul, Adaugati bucatile de carne, rumenindu-le 2-3 minute pe fiecare parte, pana capata o culoare galben-brun.
Scoateti bucatile de carne din oala si lasati-le deoparte pe un platou. Aruncati uleiul in care s-au prajit bucatile de carne, puneti din nou putin ulei si unt in oala, dupa care adaugati slanina, pe care o rumeniti cateva minute, pana devine de culoare maro. Se adauga ceapa, adaugati morcovii, adaugati telina, si le lasati sa se rumeneasca aproximativ 10 minute pentru ca aromele sa se combine. Se adauga si usturoiul,
mai lasati totul la rumenit 2-3 minute, amestecand tot timpul. Se adauga vinul alb, Se adauga coniacul si otetul balsamic si lasati sa fiarba 1-2 minute. Mai apoi, se adauga si carnea in oala, se toarna supa, se adauga rosiile, frunzele de dafin,
si o lingurita de rozmarin, se adauga o lingurita de cimbru Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, timp de aproximativ 3 ore. Cand este la sfarsitul perioadei de preparare, dati capacul la o parte si incercati cu o lingura daca este fiarta carnea. Daca da, stingeti focul si preparati "Gremolata". la final scoateti foile de la usturoi si le aruncati Puneti o bucata de carne pe un platou, impreuna cu o lingura de legume si o parte din sos. Pentru a prepara Gremolata veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: coaja rasa de la o portocala; coaja rasa de la o lamaie; 2 graunte de usturoi, pisate; 1 lingura de patrunjel verde, tocat; 1 lingura suc de lamaie.
Puneti coaja rasa de portocale si de lamaie intr-un castron, impreuna cu usturoiul pisat si patrunjelul tocat. Se amesteca bine pentru a se omogeniza toate ingredientele. Daca doriti puteti pune si o lingura de zeama de lamaie. Peste carne se presara o lingurita de "gremolata" si se poate servi cu garnitura de paste (precum italienii) sau cu piure de cartofi, orez sau chiar cu mamaliga. Va garantez ca este delicios atat cu piure de cartofi, cat si cu paste.        


Mult succes la preparare si Pofta mare !

6 păreri.

  1. anita spune:

    Pentru Osso Buco te-am votat la Internationale pe Gustos.ro, plus pentru pui cu smochine si lamaie la exotice :) . Ambele de-li-cioa-se.

  2. Oana spune:

    Felicitari pentru acest Osso Buco! Se merita, chiar daca timpul de preparare este destul de mare. Insa ce m-a impresionat pe mine a fost gremolata. A fost ceva ce am mai folosit ulterior inclusiv la fripturi. Foarte bun, inca o data felicitari!

  3. ela spune:

    Tavi…..ce bunatate…am cumparat ieri niste carne de vitel si sunt in dilema,nu stiu ce as prepara din carnea asta….

  4. Tavi spune:

    @ela – Este imposibil ca o gospodina ca tine, care gateste atat de bine, sa nu aiba nici o idee. Sunt convins ca vei gasi tu ceva :) . Osso Buco e bun, dar iti trebuie niste rasoale cu maduva. Spor la treaba!

  5. Cristina spune:

    Dacå nu am vin alb, crezi cå ar fi la fel de bun un vin rosu ? Multumesc.

  6. Tavi spune:

    @Cristina – Parerile sunt impartite, unii bucatari prepara osso buco si cu vin rosu. Sosul cu vin rosu are o alta aroma, mai puternica (functie si de soiul de vin), in timp ce sosul cu vin alb are o aroma mai delicata.
    Acum depinde de multe, in special de gusturi. Ca atare, incearca si vezi daca iti va fi pe plac, pentru ca eu n-am facut osso buco cu vin rosu. Dar, in opinia mea, in bucatarie nu exista decat o singura regula: ceea ce gatesti sa fie pe placul tau si al celor pentru care gatesti.

Spune-ţi părerea