Musaca greceasca (Greek moussaka)


Musaca greceasca (Greek moussaka)

Cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece. In limba romana a derivat insa din limba greaca. Varianta greceasca a acestui fel de mancare este de altfel si versiunea care s-a impus in gastronomie.

Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne tocata (sau maruntita cu cutitul) de miel sau orice alta carne rosie, in alternanta cu felii de vanata prajita sau cartof, cu felii de tomate si sos alb. Ingredientele se pun intr-un vas adanc si larg, se coc in cuptor, iar produsul, musacaua, se serveste bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne.

In versiunea turceasca, musacaua nu se prezinta in straturi. Musacaua turceasca este pregatita din legume fierte in aburi sau prajite, vinete, ardei gras, rosie, ceapa, toate amestecate cu carne tocata. Este servita cu sos de iaurt si pilaf de orez.

In versiunea originala, arabeasca, musacaua este un fel de mancare servit rece, un fel de salata compusa in principal din tomate si vinete, si este servita la inceputul mesei, ca antreu.

In versiunea sa balcanica, adica in Bulgaria, Romania, Croatia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mancare poate fi gatit si cu cartofi, in loc de vinete. Sunt cunoscute si variante in care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi sau cartofi.

Cu toate ca are un nume arabesc, in general este considerata un fel de mancare de provenienta greceasca.

In varianta standard de musaca, cea care se prezinta in straturi delimitate, stratul de baza este din vinete prajite in ulei de masline, stratul de mijloc este compus din carne, de obicei de miel, pregatita inainte, prin prajire, cu ceapa, usturoi, tomate si ierburi aromatice (dafin, cimbru, oregano) si alte condimente (scortisoara, nucsoara, condimente arabesti, piper negru), iar ultimul strat este de fapt un sos bechamel sau un alt sos pe baza de ou si smantana – probabil sub influenta bucatariei grecesti de la inceputul secolului al XX-lea. Cele trei straturi sunt asezate frumos intr-un vas tapetat cu unt si pus in cuptor, pentru a se coace, pana cand stratul de deasupra capata o culoare caramel, ceea ce nu dureaza mult, pentru ca celelalte doua straturi au fost gatite in prealabil.

In sosul bechamel, untul poate fi inlocuit cu smantana. In zona Balcanilor stratul de deasupra este in general format dintr-un sos cu ou si smantana, ingrosat cu branza rasa, cascaval ras sau pesmet.

Se poate pregati si ca fel de mancare de post, in intregime din legume, fara carne, ou si lactate. Astfel, carnea poate fi inlocuita cu ciuperci sau orice alta leguma care se preteaza a fi tocata marunt si condimentata bine, si se pune in vasul de copt netapetat cu unt, dar intre doua staturi clare de legume felii, vinete sau cartof.

Pentru prepararea variantei grecesti aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 vinete; 3-4 cartofi mari; 500 g carne de porc (miel sau vita), tocata; 1 ceapa alba, mare; 4-6 rosii decojite; 5 catei de usturoi; 100 g mozzarella; ulei de masline; sare, piper, dupa gust; 1 lingurita cimbru.

Pentru sosul Bechamel aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 ceapa mica, taiata in jumatate; 4 cuisoare intregi; 1 litru lapte nedegresat; 1 foaie de dafin; 100 g unt nesarat; 65 g faina; o jumatate de lingurita nucsoara macinata; un praf de piper alb macinat; sare; (optional: 3 galbenusuri de oua si 80 g parmezan ras).

Preparare: In primul rand curatati vinetele si cartofii, dupa care le taiati rondele. Adaugati un praf de sare si prajiti-le in ulei de masline, separat, pana devin aurii. Dupa prajire se pun la scurs pentru a se elimina surplusul de ulei.
Intr-un alt vas se rumeneste ceapa tocata si usturoiul, peste care se adauga si carnea tocata. O lasati sa se rumeneasca pana isi schimba culoarea. Adaugati si rosiile tocate marunt si lasati la foc mic inca 40 de minute (eu am adaugat rosiile ca strat separat, la sfarsit, direct in tava, pentru a iesi mai fresh musacaua. Puteti face insa cum doriti).

Intre timp  preparati sosul bechamel (preparare sos bechamel).
Se ia o tava din teflon ( teflonul este de preferat, dar daca nu aveti e bun si un vas din sticla termorezistenta), se toarna un strat subtire de sos bechamel pe fundul vasului, dupa care se aseaza un strat de cartofi, peste care presarati sare, piper si rozmarin. In carne adaugati o lingura de cimbru si amestecati bine, dupa care asezati un strat de carne peste cartofi, apoi un strat de vinete, (un strat de rosii daca nu le-ati pus in carne, peste care presarati sare, piper si rozmarin), si un strat de mozzarella rasa. Terminati cu un strat de cartofi peste care turnati sosul bechamel ramas. Se presara deasupra parmezan ras, se da vasul la cuptor 45 de minute, la 180 de grade, pana parmezanul capata o culoare aurie. Se lasa la racit, apoi se taie. Se serveste cu salata de telina, morcov si mar (preparare salata de telina cu morcov si mar), sau cu ardei copti.


Preparare in imagini:

Pentru prepararea variantei grecesti aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 vinete; 3-4 cartofi mari; 500 g carne de porc (miel sau vita), tocata; 1 ceapa alba, mare; 4-6 rosii decojite; 5 catei de usturoi; 100 g mozzarella; ulei de masline; sare, piper, dupa gust; 1 lingurita cimbru;  Pentru sosul Bechamel aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 ceapa mica, taiata in jumatate; 4 cuisoare intregi; 1 litru lapte nedegresat; 1 foaie de   dafin; 100 g unt nesarat; 65 g faina; o jumatate de lingurita nucsoara macinata; un praf de   piper alb macinat; sare; (optional: 3 galbenusuri de oua si 80 g parmezan ras). In primul rand curatati vinetele si cartofii, dupa care le taiati rondele. Puneti ulei intr-o tigaie Adaugati un praf de sare si prajiti in ulei , Adaugati un praf de sare peste vinete si le lasati la scurs 10 minute Dupa prajire se pun la scurs pentru a se elimina surplusul de ulei. Prajiti si vinetele
Dupa prajire se pun la scurs pentru a se elimina surplusul de ulei. Feliati rosiile Intr-un alt vas se rumeneste ceapa tocata adaugati si usturoiul se adauga si carnea tocata lasati sa se rumenesca pana isi schimba culoarea. Adaugati si rosiile tocate marunt si lasati la foc mic inca 40 de minute (eu am adaugat rosiile ca strat separat, la sfarsit, direct in tava, pentru a iesi mai fresh musacaua. Puteti face insa cum doriti). puneti carnea la scurs
radeti 100 de grame de mozzarella dupa ce ati terminat de pregatit toate ingredientele preparati sosul bechamel intr-o tava de teflon sau de sticla termorezistenta se toarna un strat subtire de sos bechamel pe fundul vasului se aseaza un strat de cartofi presarati sare, piper si rosmarin In carne adaugati o lingura de cimbru si amestecati bine,
asezati un strat de carne peste cartofi, apoi un strat de vinete, un strat de rosii daca nu le-ati pus in carne, peste care presarati sare piper si rosmarin presarati un strat de mozzarella rasa. Terminati cu un strat de cartofi turnati sosul bechamel ramas parmezan ras
Se presara deasupra parmezan ras, se da vasul la cuptor 45 de minute, la 180 de grade, cand parmezanul capata o culoare aurie este gata. Se lasa la racit, apoi se taie. Pofta mare!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

7 păreri.

  1. elena spune:

    esti incredibil…nu esti un amator ci un profesionist in gastronomie si cultivat pe_deasupra!tu nu gatesti orbeste..250grame 3oua..etc…etc…. te documentezi in aprofunzime in ceea ce faci.BRAVO!oooooohhhhhhh musakaua…si sosul ala alb….o bunatate.Apropo cand prepari un kebap cu piine[turte la ceaun]???cu sos de iaurt si cu un pahar de ayran???

  2. Tavi spune:

    @elena – Multam, dar nu sunt profesionist. Toata lumea cred ca lucreaza cu cantitati. Cum ar fi sa spun: ,,puneti cam cate grame credeti voi”, “cam cate oua va lasa inima si aveti in frigider”, “cartofi cati gasiti in punga” samd :D ? Cat despre kebap… nu sunt un fan inrait, asa incat… nu stiu cand.

  3. cornelia spune:

    fara sa exagerez, cred ca pot spune ca este una dintre cele mai bune retete de musaca pe care am incercat-o! a fost o minunatie! felicitari, mai ales ca inteleg ca sunteti barbat. bravo!

  4. Tavi spune:

    @cornelia – Multumesc de aprecieri si de vizita. Ma bucur ca v-a placut musacaua.

  5. Adelina spune:

    Am facut reteta ta in acest week end. O minunatie. Am regasit 100% musacaua pe care am mincat-o in Grecia. Multumesc si felicitari pentru site

  6. Tavi spune:

    @Adelina – Ma bucur ca ti-a placut, multumesc de vizita si o saptamana frumoasa iti doresc!

Spune-ţi părerea