Ciorba de perisoare


Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare este una dintre ciorbele cele mai gustoase din bucataria romaneasca.

Pentru a prepara ciorba de perisoare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 morcovi, tocati marunt; 1 legatura de albitura (pastarnac si radacina de patrunjel), tocate; 1 ceapa mica, tocata; 30 ml ulei; 1 bucata piept de vaca, cu os; 1 lingura de sare; 1 lingura vegeta; 1 ardei gras, tocat; 2 rosii decojite, tocate; 2 linguri de pasta de tomate; 2-3 linguri de bors praf; 2 linguri patrunjel verde, tocat; 2 linguri de leustean verde, tocat.

Pentru prepararea perisoarelor aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 gr carne tocata foarte bine; 1 ceapa medie, tocata; 100 gr orez; 1 lingurita sare; 1 lingurita piper; 2 linguri de patrunjel tocat; 1 lingurita cimbru; 2 oua.

Preparare: Puneti intr-o oala in jur de 4 litri de apa, in care fierbeti, timp de aproximativ 40 de minute, bucata de piept de vaca. Cat fierbe carnea pregatiti zarzavaturile si perisoarele. Zarzavaturile se curata si se dau pe razatoarea mare (eu le toc la mixer). Din cand in cand, luati spuma care se ridica la suprafata apei, dupa ce incepe sa fiarba carnea. Cand observati ca nu se mai ridica spuma la suprafata, adaugati o lingura de vegeta si o lingura de sare. Separat puneti sa se caleasca ceapa, pana devine translucida. Adaugati si morcovul tocat si lasati un minut sa se inabuse. Stingeti focul si puneti la scurs ceapa si morcovii, dupa ce s-au calit, 3-4 minute. Dupa ce a fiert carnea, adaugati ceapa si morcovul in oala. Adaugati si ardeiul gras, tocat, in oala. Lasati sa fiarba 5 minute, dupa care adaugati si rosiile tocate la mixer. Adaugati si albitura, tocata, si lasati la fiert.

Cat  fierbe ciorba, preparati perisoarele: adaugati in carnea tocata, o lingurita de sare, o lingurita de piper, o lingurita de cimbru, orezul, ceapa tocata, patrunjelul tocat si doua oua batute. Amestecati bine compozitia pana se omogenizeaza toate ingredientele.

Separat puneti la fiert un litru de apa si 2 cuburi de supa de vaca, pentru a avea sa completati daca scade ciorba. Formati perisoarele de dimensiunea unei nuci si puneti-le pe o farfurie. Incercati carnea si daca este fiarta o scoateti, indepartati osul, iar carnea o puteti toca cuburi mici si sa o puneti inapoi in oala.

Completati cu supa de vita preparata anterior, aduceti la fierbere si puneti perisoarele cu o lingura, una cate una. Lasati la fiert la foc mediu circa 10 minute. Perisoarele fierte vor urca la suprafata.

Potriviti de sare, adaugati pasta de tomate si lasati sa mai fiarba 5 minute. Dupa cinci minute adaugati si borsul, si mai lasati sa fiarba inca 5 minute. Stingeti focul, adaugati patrunjelul si leusteanul tocat, lasati sa se racoreasca ciorba, dupa care puteti servi cu smantana si ardei iute.


Preparare in imagini:

Pentru a prepara ciorba de perisoare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 morcovi, tocati marunt; 1 legatura de albitura (pastarnac si radacina de patrunjel), tocate; 1 ceapa mica, tocata; 30 ml ulei; 1 bucata piept de vaca, cu os; 1 lingura de sare; 1 lingura vegeta; 1 ardei gras, tocat; 2 rosii decojite, tocate; 2 linguri de pasta de tomate; 2-3 linguri de bors praf; 2 linguri patrunjel verde, tocat; 2 linguri de leustean verde, tocat.  Pentru prepararea perisoarelor aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 gr carne tocata foarte bine; 1 ceapa medie, tocata; 100 gr orez; 1 lingurita sare; 1 lingurita piper; 2 linguri de patrunjel tocat; 1 lingurita cimbru; 2 oua. Puneti intr-o oala in jur de 4 litri de apa, in care fierbeti, timp de aproximativ 40 de minute, bucata de piept de vaca. Cat fierbe carnea pregatiti zarzavaturile si perisoarele. adaugati o lingura de sare. Cat fierbe carnea tocati si pregatiti zarzavaturile si legumele Din cand in cand, luati spuma care se ridica la suprafata apei, dupa ce incepe sa fiarba carnea. Cand observati ca nu se mai ridica spuma la suprafata, adaugati o lingura de vegeta Separat puneti sa se caleasca ceapa, pana devine translucida.
Adaugati si morcovul tocat si lasati un minut sa se inabuse. Stingeti focul si puneti la scurs ceapa si morcovii, dupa ce s-au calit, 3-4 minute. Dupa ce a fiert carnea, adaugati ceapa si morcovul in oala. Adaugati si ardeiul gras, tocat, in oala. Lasati sa fiarba 5 minute, adaugati si rosiile tocate la mixer. lasati la fiert. Adaugati si albitura, tocata,
Cat  fierbe ciorba, preparati perisoarele: aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 gr carne tocata foarte bine; 1 ceapa medie, tocata; 100 gr orez; 1 lingurita sare; 1 lingurita piper; 2 linguri de patrunjel tocat; 1 lingurita cimbru; 2 oua. adaugati in carnea tocata, o lingurita de sare, o lingurita de piper, o lingurita de cimbru ceapa tocata, orezul patrunjelul tocat
si doua oua batute. Amestecati bine compozitia pana se omogenizeaza toate ingredientele. Separat puneti la fiert un litru de apa si 2 cuburi de supa de vaca, pentru a avea sa completati daca scade ciorba. Formati perisoarele de dimensiunea unei nuci si puneti-le pe o farfurie. Incercati carnea si daca este fiarta o scoateti, indepartati osul, carnea o puteti toca cuburi mici si sa o puneti inapoi in oala. Completati cu supa de vita preparata anterior si aduceti la fierbere
puneti perisoarele cu o lingura, una cate una. Lasati la fiert la foc mediu circa 10 minute. Perisoarele fierte vor urca la suprafata. Potriviti de sare, adaugati pasta de tomate si lasati sa mai fiarba 5 minute. Dupa cinci minute adaugati si borsul, si mai lasati sa fiarba inca 5 minute. Stingeti focul, adaugati patrunjelul leusteanul tocat, lasati sa se racoreasca ciorba,
puteti servi cu smantana si ardei iute. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

20 păreri.

  1. adina spune:

    minunat site

  2. Tavi spune:

    @Adina:
    Astept idei si recomandari, de la tine si prietenii tai. Spor la gatit si Sarbatori fericite!

  3. raluca spune:

    minunata reteta

  4. Miruna spune:

    E una din ciorbele mele preferate, iar a ta chiar a iesit marfa. Tu ce fel de carne folosesti la perisoare?

  5. Tavi spune:

    @Miruna – Multumesc :) ! In cazul de fata (adica atunci cand am pregatit si postat pentru blog) am folosit doar carne de vita. Uneori insa mai folosesc si amestec de porc (carne slaba) cu vita. Asta functie de ce anume gasesc prin congelator, de cantitatile de care dispun asa incat sa nu fie nevoie sa mai ies la cumparaturi. Dar, asa cum spuneam, de cele mai multe ori, prefer perisoarele numai din carne de vita.

  6. corina spune:

    daca nam ou pt perisoare, cu ce pot inlocui??

  7. adina spune:

    este cea mai completa procedura de ciorba de perisoare pe care am gasit o pe net…..cred ca este o delicateta cu siguranta….brava brava

  8. Tavi spune:

    @corina – Chiar nu stiu ce sa-ti spun din proprie experienta, pentru ca eu n-am inlocuit pana acum oul acolo unde el a fost necesar – la perisoare, sarmale, chiftele, cu atat mai putin la omleta :D . Cred ca exista anumite produse/prafuri care inlocuiesc oul intr-o compozitie (am citit mai de demult ceva de gen, nu mai stiu pe unde) dar eu nu am folosit, deci… nu te pot sfatui.

  9. Tavi spune:

    @adina – Multam, este intr-adevar extraordinar de buna! Sper sa incerci s-o prepari astfel, sigur o sa-ti placa la max.

  10. nona spune:

    tavi mama, mi-au iesit niste perisoare dementiale!!!! o ciorba de perisoare mai gustoasa n-am gatit. am facut cum ai zis tu, doar cu carne de vita, si au iesit minunate. nu tu grasime deasupra cum se mai intampla cand faceam cu porc, iar gustul, mmmmm, cu totul altul. bun bun

  11. Tavi spune:

    @nona – Folosesc cateodata si carne de porc insa, asa cum am spus, doar daca este foarte slaba. Nu-mi place sa vad grasime plutind in farfurie, nici la ciorbe, nici la mancaruri. Multumesc de vizita si aprecieri.

  12. gulea florina adina spune:

    am ancercat ciorbita de perisoare prezentata de tine tavi multam fain o fost minunata

  13. Tavi spune:

    @gulea florina adina – Ma bucur ca ti-a fost pe plac, multumesc de revenire.

  14. mihai spune:

    O reteta prezentata la superlativ! Felicitari!

  15. Tavi spune:

    @mihai – Este o ciorba pe care o pregatesc la superlativ, fiind una dintre ciorbele mele preferate. Multumesc!

  16. mari spune:

    foarte buna prezentare,clar, pe intelesul si a celor care nu sunt asa de familiarizati cu gatitul

  17. Elena spune:

    Am facut deja ciorba de perisoare dupa reteta ta de nenumarate ori si cred ca ar fi cazul sa las si un comentariu :) ) …in ciuda faptului ca nu sunt genul de om care sa lase comentarii peste tot pe internet, aici chiar e nevoie. Vreau sa-ti spun ca sunt recunoscatoare ca ne-ai oferit reteta perfecta de ciorba de perisoare. Chiar acum am una la fiert. Toate cele bune Tavi!

  18. Tavi spune:

    @Elena – Multumesc de aprecierea retetei de ciorba de perisoare. :) Toate cele bune asemenea!

  19. Bianca spune:

    Ce carne se pune in ciorba de perisoare? De porc sau de vita?

  20. Tavi spune:

    @Bianca – Eu, in general, fac perisoarele numai cu carne de vita. Insa, asa cum am mai raspuns pe la alte comentarii, cateodata mai folosesc si amestec de vita cu carne de porc foarte slaba.

Spune-ţi părerea