Sos Bolognese Traditional


Sos Bolognese Traditional

Sosul Bolognese (ragu alla Bolognese in limba italiana) este un sos pe baza de carne pentru paste, originar din Bologna, Italia. Acest sos este servit in mod traditional cu tagliatelle (tagliatelle alla bolognese), precum si cu lasagna, dar in Romania a fost consacrat mai ales prin sevirea acestui sos alaturi de spaghete. Reteta de sos Bolognese a suferit mai multe transformari in timp, de aceea m-am gandit sa postez reteta traditionala de sos Bolognese, cea care a fost inregistrata de Accademia della Cucina Italiana, in 1982, ca fiind reteta traditionala.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g carne de vita, tocata; 250 g carne slaba de porc, tocata; 60 ml ulei de masline; 6 felii de bacon afumat, tocat; 1 ceapa, tocata; 2 morcovi, tocati; 6 graunte de usturoi, tocate; 2 tulpini de telina, tocate fin (sau 1 radacina mica de telina, tocata marunt); 400 g rosii, decojite si tocate; 200 g de pasta de tomate; 120 ml vin rosu; 1 lingurita oregano; 2 linguri patrunjel, tocat; 1 lingurita verdeturi italienesti; sare si piper dupa gust.

Inainte sa va apucati de preparare, incalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti pe aragaz, la foc mediu, o tigaie in care turnati uleiul de masline, dupa care adaugati baconul sa se rumeneasca. Cand baconul capata o culoare maronie, adaugati carnea de vita si rumeniti-o amestecand permanent, pana isi schimba culoarea. Daca adaugati carnea putin cate putin aceasta se va rumeni uniform. Adaugati si carnea de porc si rumeniti-o si pe aceasta, impreuna cu restul ingredientelor adaugate anterior, pana isi schimba culoarea (4-5 minute).

Cand carnea este bine patrunsa, adaugati ceapa, morcovii, telina si usturoiul. Lasati sa se patrunda 4-5 minute. Adaugati pasta de tomate si omogenizati compozitia amestecand permanent. Dupa cateva minute adaugati si vinul. Lasati sa fiarba, cateva minute, pana se evapora.

In final adaugati rosiile tocate, lasati sa dea intr-un fiert si stingeti focul. Asezonati cu oregano, patrunjel, sare si piper, si amestecati bine pentru a integra toate verdeturile in compozitie. Introduceti la cuptor, unde lasati sosul aproximativ doua ore.

Din cand in cand mai amestecati, iar daca se usuca prea mult sosul mai adaugati suc de rosii, putin cate putin. Contrar parerii generale, sosul Bolognese nu trebuie sa aiba zeama foarte multa. Trebuie sa se caramelizeze si sa nu curga foarte usor.

Cand este gata, il puteti servi cald cu spaghete sau il puteti folosi ca umplutura pentru lasagna.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g carne slaba de vita, tocata; 250 g carne slaba de porc, tocata; 60 ml ulei de masline; 6 felii de bacon afumat, tocat; 1 ceapa, tocata; 2 morcovi, tocati; 6 graunte de usturoi, tocate; 2 tulpini de telina, tocate fin (sau 1 radacina mica de telina, tocata marunt); 400 g rosii, decojite si tocate; 200 g de pasta de tomate; 120 ml vin rosu; 1 lingurita oregano; 2 linguri patrunjel, tocat; 1 lingurita verdeturi italienesti; Sare si piper dupa gust. Inainte sa va apucati de preparare, incalziti cuptorul la 180 de grade. Puneti pe aragaz, la foc mediu, o tigaie in care turnati uleiul de masline, adaugati baconul, tocat, sa se rumenesca. Cand bacon-ul capata o culoare maronie, adaugati carnea de vita o rumeniti amestecand permanent, pana isi schimba culoarea. Daca adaugati carnea putin cate putin aceasta se va rumeni uniform. Adaugati si carnea de porc si rumeniti-o si pe aceasta, impreuna cu restul ingredientelor adaugate anterior, pana isi schimba culoarea (4-5 minute). Cand carnea este bine patrunsa, adaugati ceapa,
adaugati morcovii, se rumeneste 2 3 minute adaugati telina tocata adaugati si usturoiul tocat Lasati sa se patrunda 4-5 minute. Adaugati pasta de tomate se omogenizeaza pasta de rosii
adaugati si vinul si lasati sa fiarba, cateva minute, pana se evapora. In final adaugati rosiile tocate, lasati sa dea intr-un fiert si stingeti focul. adaugati oregano, adaugati patrunjelul si verdeturile italienesti adaugati sarea adaugati si piper
amestecati bine pentru a integra toate verdeturile in compozitie. Introduceti la cuptor, unde lasati sosul aproximativ doua ore. Din cand in cand mai amestecati, daca se usuca prea mult sosul mai adaugati suc de rosii, putin cate putin. Contrar parerii generale, sosul Bolognese nu trebuie sa aiba zeama foarte multa, ci chiar trebuie sa se caramelizeze si sa nu curga foarte usor. Cand este gata, il puteti servi cald cu spaghete sau il puteti folosi ca umplutura pentru lasagna. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

12 păreri.

  1. Any Fischer spune:

    de 2 sau 3 ani caut o reteta originala de sos bolognese si ma bucur ca in sfarsit l-am gasit ….arata foarte bine…este preferatul meu…iar in seara asta voi face si eu
    multumim pt reteta

  2. Tavi spune:

    @ Any Fischer – Cu placere, spor la treaba si sa aveti pofta la spaghete cu sos bolognese!

  3. Petre spune:

    Felicitari pentru prepararea acestui Bolgnose de exceptie!

  4. Tavi spune:

    @Petre – Multam! Se merita sa astepti oricat pentru asa ceva, chiar mai mult de 2 ore :)

  5. Sanda spune:

    O reteta excelenta, pe care am si pus-o in practica. Este minunata si da, pot spune ca perioada in care sta la cuptor face toti ,,banii” :) . Felicitari pentru prezentare si pentru explicatii. Numai bine va doresc!

  6. Tavi spune:

    @Sanda – Multumesc, ma bucur ca ai apreciat-o ca fiind o reteta excelenta, apartinand de altfel italienilor. O reteta pe care m-am straduit s-o explic cat mai bine si s-o pun in practica. Cu mici modificari care au tinut de gustul meu, evident.

  7. lily spune:

    am in plan spaghette bolognese si ma gandesc la cat de cald este acum. dar chit ca baricadez usa de la bucatarie :) ))), pe-asta il fac!

  8. Tavi spune:

    @lily – Nu pot decat sa te felicit pentru curajul de a aprinde cuptorul :) . Spor la bucatarit si sa aveti pofta!

  9. cami spune:

    done :) ! e pentru prima oara cand il fac asa, tinandu-l la cuptor sa scada, si nu pot spune ce bun a iesit. ai avut dreptate, chiar trebuie rabdare atunci cand vrem sa ne iasa ceva cu adevarat bun. felicitari si spor la treaba!

  10. Tavi spune:

    @cami – Multumesc, spor si tie!

  11. RACSAN LUCIA MARIA spune:

    DA CRED CA VA FI FOARTE BUN.CHIAR IN ACEST MOMENT MA APUC DE TREABA.ADEVARUL ESTE CA UN PIC DE ARDEI IUTE NU I-AR STRICA.EU INCERC.MERSI

  12. Tavi spune:

    @Lucia Maria – Incercarea moarte n-are :) . Daca tie iti place mai picant… go for it! Spor la bucatarit si pofta mare cand va fi gata sosul!

Spune-ţi părerea