Cartofi gratinati cu branza si bacon


Cartofi gratinati cu branza si bacon

Cartofii gratinati provin din bucataria franceza. In reteta originala se foloseste doar branza, cascaval, smantana si oua fierte. Astfel, cartofii gratinati pot fi serviti ca garnitura la fripturi sau alte preparate din carne, dar pot fi consumati si ca fel principal adaugand in compozitie carne. O astfel de reteta am sa va prezint eu mai jos. M-am gandit sa elimin ouale fierte, care sunt cam grele pentru gustul meu, in combinatie cu branza, mozzarella, cascavalul si smantana, dar in schimb am adaugat bacon pentru a-i da un plus de savoare.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 8 cartofi mari; 200 g de sunca; bacon sau salam (dupa preferinta); 200 g de mozzarella; 200 g cascaval; 200 g de telemea de oaie; 30 g de unt; 200 ml de smantana; 2 oua; sare; piper.

Pregatire ingrediente: Radeti mozzarella si cascavalul, taiati sunca cubulete si o rumeniti, dupa care o lasati sa se scurga de ulei intr-o strecuratoare. Radeti branza, amestecati smantana cu oul pana se omogenizeaza. Topiti untul, curatati cartofii si taiati-i felii. Rumeniti cartofii in ulei pana devin aurii. Dupa ce ati rumenit cartofii se lasa la scurs.

Preparare cartofi gratinati: Se unge tava cu untul topit, cu o pensula, si se aseaza un strat de cartofi. Se acopera cu jumatate din mozzarella rasa, jumatate din sunca taiata cubulete si jumatate din cantitatea de branza. Se asezoneaza cu sare si piper.
Se repeta operatiunea, alternand ingredientele, astfel incat ultimul strat sa fie de cartofi. In final se toarna deasupra smantana amestecata cu ouale si se presara cascavalul ras.
Se introduce tava in cuptorul, incalzit in prealabil la 180 de grade, pana cand suprafata compozitiei capata o culoare aurie (25-30 de minute). Se lasa sa se racoreasca si se poate servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 8 cartofi mari; 200 g de sunca; bacon sau salam (dupa preferinta); 200 g de mozzarella; 200 g cascaval; 200 g de telemea de oaie; 30 g de unt; 200 ml de smantana; 2 oua; sare; piper. curatati cartofii taiati-i felii. Topiti untul, Radeti branza, Radeti mozzarella Radeti cascavalul,
amestecati smantana cu oul pana se omogenizeaza. taiati sunca cubulete rumeniti sunca, dupa care o lasati sa se scurga de ulei intr-o strecuratoare. Rumeniti cartofii in ulei pana devin aurii. Dupa ce ati rumenit cartofii se lasa la scurs. se adauga untul topit in tava
Se unge tava cu untul topit, cu o pensula, se aseaza un strat de cartofi. Se acopera cu jumatate din cantitatea de branza rasa, jumatate din sunca taiata cubulete si jumatate din mozzarella rasa. Se asezoneaza cu sare Se asezoneaza cu piper.
Se repeta operatiunea, alternand ingredientele, astfel incat ultimul strat sa fie de cartofi, peste care se presara sare, si piper In final se toarna deasupra smantana amestecata cu ouale se intinde smantana pe toata suprafata se presara cascavalul ras. se presara cascaval pe toata suprafata Se introduce tava in cuptorul, incalzit in prealabil la 180 de grade,
pana cand suprafata compozitiei capata o culoare aurie (25-30 de minute). Se lasa sa se racoreasca si se poate servi. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea