Ciorba de cartofi cu bacon


Ciorba de cartofi cu bacon

Ciorba de cartofi cu bacon este o ciorba cu specific ardelenesc, foarte usor de pregatit si extrem de gustoasa. Pentru preparare ciorba de cartofi cu bacon aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 6 cartofi; 1 ceapa, tocata marunt; 2 morcovi, tocati marunt; 200 g de bacon, taiat cuburi; 1 lingura patrunjel, proaspat sau uscat, tocat; 1/2 lingurita chimen; 400 g de smantana; 1 lingura “Delikat”, de legume; 2-3 linguri ulei; sare.

Pregatire ingrediente: Curatati cartofii, ii spalati si ii taiati cuburi. Peste cartofii curatati puneti apa, pentru a nu se inchide la culoare. Taiati baconul cuburi, tocati ceapa si morcovii marunt si puteti incepe prepararea.

Preparare ciorba de cartofi cu bacon: Puneti intr-o oala 2-3 linguri de ulei si adaugati baconul. Lasati sa se rumeneasca, la foc mic, amestecand din cand in cand. Cand baconul incepe sa se rumeneasca, adaugati ceapa tocata si lasati la calit, amestecand din cand in cand. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati si morcovul tocat si lasati la calit inca un minut amestecand periodic. Adaugati 2 litri de apa si lasati la fiert.

Cat fierb legumele pregatiti restul ingredientelor. Puneti patrunjelul tocat intr-o farfurioara, chimenul si “Delikat-ul”. Turnati smantana intr-un bol suficient de mare incat sa puteti prepara in final sosul pentru ciorba. Dupa ce au fiert 5 minute legumele, adaugati “Delikat-ul” si cartofii in oala si lasati sa fiarba aproximativ 20 de minute. Incercati cartofii si, daca sunt fierti, potriviti de sare, adaugati chimenul si patrunjelul, dupa care stingeti focul si lasati sa se racoreasca 30 de minute.

Dupa 30 de minute preparati sosul: Adaugati putin cate putin zeama din ciorba in smantana si amestecati permanent pentru a se omogeniza. Adaugati ciorba in smantana pana cand sosul devine de consistenta laptelui. Sosul astfel obtinut, il turnati la loc in oala, amestecand permanent pana se omogenizeaza. In acest moment ciorba este gata si se poate servi, atat calda cat si rece, cu paine prajita.


Preparare in imagini:

Este o reteta cu specific ardelenesc, foarte usor de pregatit. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 6 cartofi; 1 ceapa, tocata marunt; 2 morcovi, tocati marunt; 200 g de bacon, taiat cuburi; 1 lingura patrunjel, proaspat sau uscat, tocat; 1/2 lingurita chimen; 400 g de smantana; 1 lingura "Delikat", de legume; 2-3 linguri ulei; sare. Curatati cartofii, ii spalati si ii taiati cuburi. Peste cartofii curatati puneti apa, pentru a nu se inchide la culoare. Taiati baconul cuburi, tocati ceapa tocati morcovii marunt Puneti intr-o oala 2-3 linguri de ulei adaugati baconul.
Lasati sa se rumeneasca, la foc mic, amestecand din cand in cand. Cand baconul incepe sa se rumeneasca, adaugati ceapa tocata si lasati la calit. Amestecati din cand in cand. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati si morcovul tocat si lasati la calit inca un minut amestecand periodic. Adaugati 2 litri de apa si lasati la fiert. Cat fierb legumele pregatiti restul ingredientelor. Puneti patrunjelul tocat intr-o farfurioara, chimenul si "Delikat-ul". Turnati smantana intr-un bol suficient de mare incat sa puteti prepara in final sosul pentru ciorba. Dupa ce au fiert 5 minute legumele, adaugati "Delikat-ul"
adaugati si cartofii in oala si lasati sa fiarba aproximativ 20 de minute. Incercati cartofii si, daca sunt fierti, potriviti de sare, adaugati chimenul adaugati patrunjelul, amestecati si stingeti focul lasati sa se racoreasca 30 de minute. Dupa 30 de minute preparati sosul: Adaugati putin cate putin zeama din ciorba in smantana si amestecati permanent pentru a se omogeniza. Adaugati ciorba in smantana pana cand sosul devine de consistenta laptelui.
Sosul astfel obtinut, il turnati la loc in oala, Amestecand permanent pana se omogenizeaza. In acest moment ciorba este gata si se poate servi, atat calda cat si rece, cu paine prajita. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. Musli spune:

    Arata delicios. Imi aduc aminte de ciorbita bunicii!

  2. Tavi spune:

    Chiar este delicioasa. Merita sa o faci. Se prepara rapid si nu ai nevoie de multe ingrediente.

  3. cristina simionescu spune:

    Felicitari, felicitari! Am facut-o azi si este delicioasa. Sotul maeu(mare ciorbar) a fost putin reticent cand i-am zis ce am sa prepar, la final dupa ce a mancat a fost incantat. Multumesc din suflet pentru idei. A, uitam. Am facut si tochitura! Nu pot sa explic cat a fost de buna si cat a placut!!!!!!!! Multumim pentru tot!

  4. Tavi spune:

    @ cristina simionescu
    Sa va fie de bine, si tie si sotului! Chiar ma bucur ca ciorba de cartofi cu bacon a avut asa succes, mai ales ca este una din preferatele mele. Multumesc si eu pentru aprecieri si va mai astept in bucataria mea :) .

  5. iulian spune:

    o ciorba de mare angajament :D ca sa zic asa, e super gustoasa. ms

  6. Tavi spune:

    @iulian – :D , este! Nu ai pentru ce, sa-ti fie de bine!

Spune-ţi părerea