Sos Mango Chutney


Sos Mango Chutney

M-am hotarat sa-mi prepar propriul sos Mango Chutney, mai ales ca se face rapid si nu este deloc complicat, cand am inceput sa gatesc preparate asiatice. Moment in care nu am realizat, nicio clipa, cat de greu imi va fi sa gasesc, in magazinele din Romania, condimentele si sosurile specifice necesare pentru realizarea acestor preparate. Azi am descoperit insa, in fine, un magazin alimentar cu specific chinezesc, pe Sos. Colentina, nr. 384. Haios e ca proprietarii sunt, evident, chinezi, si nu au conceptul de zi libera – chiar daca este duminica, suni la telefon si esti servit (mobilul lor este 0788/122995).

Daca majoritatea condimentelor – cum ar fi curcuma (in franceza), turmeric (in engleza); ghimbir uscat; piper rosu cayenne; seminte de ienupar; anason – le-am gasit dupa indelungate cautari la un plafar, nu acelasi lucru s-a intamplat cu anumite sosuri indispensabile pentru preparatele asiatice. Nu am gasit de exemplu sos mango chutney care apare in foarte multe retete ca si ingredient de baza. De aceea, m-am hotarat sa-mi prepar propriul sos mango chutney, mai ales ca se face rapid si nu este deloc complicat.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 fructe de mango, tocate cuburi; 3 linguri de zahar brun; 1 varf de lingurita de chimen, seminte; 3 linguri de stafide; 1 varf de lingurita de coriandru, macinat; 1 varf de lingurita de scortisoara, macinata; 1 varf de lingurita de piper cayenne; 1 varf de lingurita de ghimbir, praf; 8 linguri de otet de mere; 2 graunte de usturoi, zdrobite; 1 ceapa rosie, mica, tocata; 1 varf de lingurita de cardamom, praf; 1 varf de lingurita de curcuma (turmeric); 1 ardei chilli, tocat; 4-5 cuisoare, macinate.

Preparare sos mango chutney: Tocati fructele de mango, cuburi, dupa ce in prealabil ati curatat coaja si ati scos samburele. Puneti cuburile de mango intr-un bol suficient de mare si adaugati deasupra 3 linguri de zahar brun, 1 varf de lingurita de chimen, seminte, 3 linguri de stafide, 1 varf de lingurita de coriandru macinat, 1 varf de lingurita de scortisoara, macinata, 1 varf de lingurita de piper chayenne, 1 varf de lingurita de ghimbir praf, 8 linguri de otet de mere, 2 graunte de usturoi zdrobite.

Tocati o ceapa rosie si adaugati-o in bol. Mai adaugati un varf de lingurita de cardamom, praf; un varf de lingurita de curcuma (turmeric). Tocati ardeiul chilli si adaugati-l peste celelalte ingrediente aflate deja in bol. Turnati totul in wok si lasati sa fiarba la foc mediu. Adaugati si 4-5 cuisoare, macinate, si lasati sa fiarba 15-30 de minute in functie de consistenta pe care o doriti.

Dupa ce a inceput sa se ingroase sosul, pasati bucatile de mango si amestecati bine. Lasati sa mai fiarba cateva minute, dupa care puteti stinge focul, sosul fiind gata. Turnati-l intr-un bol sau intr-un borcan cu capac si pastrati-l la frigider.

Il puteti folosi ca sos in diferite preparate asiatice sau ca sos pentru sandwich-uri cu branza sau carne. In postul urmator o sa va dau o astfel de reteta. Oricum sosul mango Chutney a devenit preferatul meu din categoria sosurilor iuti-dulci-acrisoare.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 fructe de mango, tocate cuburi; 3 linguri de zahar brun; 1 varf de lingurita de chimen, seminte; 3 linguri de stafide; 1 varf de lingurita de coriandru, macinat; 1 varf de lingurita de scortisoara, macinata; 1 varf de lingurita de piper chayenne; 1 varf de lingurita de ghimbir, praf; 8 linguri de otet de mere; 2 graunte de usturoi, zdrobite; 1 ceapa rosie, mica, tocata; 1 varf de lingurita de cardamom, praf; 1 varf de lingurita de curcuma (turmeric); 1 ardei chilli, tocat; 4-5 cuisoare, macinate. Tocati fructele de mango, cuburi, dupa ce in prealabil ati curatat coaja si ati scos samburele. Puneti cuburile de mango intr-un bol suficient de mare adaugati deasupra 3 linguri de zahar brun, 1 varf de lingurita de chimen, seminte, 3 linguri de stafide, 1 varf de lingurita de coriandru, macinat,
1 varf de lingurita de scortisoara, macinata, 1 varf de lingurita de piper cayenne, 1 varf de lingurita de ghimbir, praf, 8 linguri de otet de mere, 2 graunte de usturoi, zdrobite. Tocati o ceapa rosie, mica, adaugati-o in bol.
Mai adaugati un varf de lingurita de cardamom, praf; un varf de lingurita de curcuma (turmeric). Tocati ardeiul chilli dupa ce l-ati tocat adaugati-l peste celelalte ingrediente aflate deja in bol. Turnati totul in wok si lasati sa fiarba la foc mediu. amestecati pentru omogenizarea ingredientelor
Adaugati si 4-5 cuisoare, macinate, si lasati sa fiarba 15-30 de minute in functie de consistenta pe care o doriti. Dupa ce a inceput sa se ingroase sosul, pasati bucatile de mango si amestecati bine. Lasati sa mai fiarba cateva minute, dupa care puteti stinge focul, sosul fiind gata. Turnati-l intr-un bol sau intr-un borcan cu capac si pastrati-l la frigider.  Il puteti folosi ca sos in diferite preparate asiatice sau ca sos pentru sandwich-uri cu branza sau carne. In postul urmator o sa va dau o astfel de reteta. Oricum sosul mango Chutney a devenit preferatul meu din categoria sosurilor iuti-dulci-acrisoare. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

Nu sunt păreri.

    Spune-ţi părerea