Peste condimentat – Indonezia


Peste condimentat – Indonezia

Azi am preparat tot o reteta asiatica, de peste condimentat cu sambal oelek, dar de aceasta data din Indonezia. Se prepara foarte rapid si o portie are aproximativ 200 de Kcal.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g de file de peste (cod, salau, pastrav, calcan, etc.); 3 linguri de ulei vegetal; 1 ceapa rosie, tocata fin; 3 graunte de usturoi, tocate fin; 1/2 lingurita de ghimbir, proaspat, ras fin; 1 sfert de lingurita de ghimbir, praf; 1 lingurita de sambal oelek (este un amestec de condimente, popular in Indonezia si Malaezia, care are in componenta ardei iute, pasta de creveti, sare si suc de tamarin); un varf de lingurita de piper negru, proaspat macinat, pentru peste; un varf de lingurita de piper, proaspat macinat, pentru sos; un varf de lingurita de nucsoara, macinata; 2 linguri otet balsamic; 2 linguri sos de soia; 1 lingura de miere.

Preparare peste condimentat: Puneti intr-un wok uleiul si lasati-l sa se incinga. Pana se incinge uleiul, frecati pestele cu piperul macinat si praful de ghimbir. Puneti pestele in uleiul incins si prajiti-l 30 de secunde pe fiecare parte. Scoateti-l intr-un bol si acoperiti-l cu o farfurie pentru a se pastra cald.
Pregatiti si celelalte ingrediente necesare. Tocati ceapa si puneti-o intr-un bol. Tocati usturoiul, fin si puneti-l si pe acesta intr-un bol. Radeti o lingurita de ghimbir proaspat si puneti-l intr-o farfurioara. Puneti o lingurita de sambal oelek intr-o farfurioara, un varf de piper macinat proaspat si un varf de lingurita de nucsoara, macinata. Acum aveti toate ingerdientele pregatite.
Puneti ceapa la rumenit, in uleiul in care ati prajit pestele. Adaugati si usturoiul, ghimbirul si pasta de sambal oelek. Amestecati permanent pentru omogenizare si lasati sa se rumeneasca 2 minute. Adaugati otetul balsamic, sosul de soia, mierea, nucsoara si piperul macinat. Potriviti de sare si adaugati si pestele. Puneti un capac deasupra si lasati la foc mic 5 minute. Dupa cinci minute, intoarceti pestele si pe cealalta parte, usor, ca sa nu se rupa, puneti din nou capacul si mai lasati cinci minute. Daca obsevati ca sosul a scazut prea mult adaugati putina apa. Dupa 1 minut, luati capacul de pe wok si stingeti focul. Se poate servi imediat alaturi de orez cu legume (preparare orez cu legume).


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g de file de peste (cod, salau, pastrav, calcan, etc.); 3 linguri de ulei vegetal; 1 ceapa rosie, tocata fin; 3 graunte de usturoi, tocate fin; 1/2 lingurita de ghimbir, proaspat, ras fin; 1 sfert de lingurita de ghimbir, praf; 1 lingurita de sambal oelek (este un amestec de condimente, popular in Indonezia, Malaezia si sudul Indiei si are in componenta ardei iute, pasta de creveti, sare si zeama de tamarin); un varf de lingurita de piper negru, proaspat macinat, pentru peste; un varf de lingurita de piper, proaspat macinat, pentru sos; un varf de lingurita de nucsoara, macinata; 2 linguri otet balsamic; 2 linguri sos de soia; 1 lingura de miere. Puneti intr-un wok uleiul si lasati-l sa se incinga. Pana se incinge uleiul, frecati pestele cu ghimbir frecati pestele cu piperul macinat Puneti pestele in uleiul incins si prajiti-l 30 de secunde pe fiecare parte.
Scoateti-l intr-un bol acoperiti-l cu o farfurie pentru a se pastra cald. Pregatiti si celelalte ingrediente necesare. Tocati ceapa si puneti-o intr-un bol. Tocati usturoiul, fin  puneti-l si pe acesta intr-un bol. Radeti o lingurita de ghimbir proaspat si puneti-l intr-o farfurioara.
Puneti o lingurita de sambal oelek intr-o farfurioara, un varf de piper macinat proaspat un varf de lingurita de nucsoara, macinata Acum aveti toate ingerdientele pregatite. Puneti ceapa la rumenit, in uleiul in care ati prajit pestele. Adaugati si usturoiul, ghimbirul
pasta de sambal oelek Amestecati permanent pentru omogenizare si lasati sa se rumeneasca 2 minute. Adaugati otetul balsamic, adaugati sosul de soia, adaugati mierea, adaugati nucsoara adaugati piperul macinat
Potriviti de sare adaugati si pestele Puneti un capac deasupra si lasati la foc mic 5 minute. Dupa cinci minute, intoarceti pestele si pe cealalta parte, usor, ca sa nu se rupa, puneti din nou capacul si mai lasati cinci minute. Dupa 1 minut, luati capacul de pe wok si stingeti focul. Se poate servi imediat alaturi de orez cu legume (preparare orez cu legume, http://www.all-food.ro/2009/09/22/orez-cu-legume/). Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

O părere.

  1. Oana spune:

    Delicios. L-am gătit cu Pisică de mare.
    Sosul a fost dulce, acrişor şi iute în egală măsură, fără să predomine vereunul din gusturi.

Spune-ţi părerea