Ciolan afumat cu fasole


Ciolan afumat cu fasole

Mancarea de ciolan afumat cu fasole boabe este o reteta traditionala romaneasca, iar aceasta reteta in particular este originara din Ardeal. Timp de preparare: 20 min (pentru fasolea conservata), 1 ora si 30 min (pentru fasolea uscata).

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg ciolan afumat; 250 g fasole boabe alba, uscata, (sau 2 conserve de fasole boabe); 1 ceapa, mare; 1 lingura de bulion; 1 legatura de patrunjel; 1 legatura de marar; sare; piper; ulei; 4 graunte de usturoi; 1 lingurita de cimbru; 2 foi de dafin; 1 lingurita vegeta cu legume; 1 lingura de amidon (pentru varianta rapida).

Preparare ciolan afumat cu fasole: Fasolea uscata, pentru a fierbe mai repede, se lasa in apa de seara pana dimineata. Se pune la fiert, iar dupa ce a fiert se scurge apa, operatie care se repeta de doua ori.

Se curata ciolanul, se taie carnea in bucati, care se oparesc in apa clocotita. Se scot si se spala, apoi puneti-le la fiert, pana se taie usor soriciul.

Ceapa se toaca marunt. Puneti ulei in tigaie, adaugati ceapa tocata si inabusiti-o in ulei cu 5-6 linguri de apa. Adaugati si bulionul si lasati pe foc un sfert de ora. Tocati si usturoiul si adaugati-l in tigaie. Turnati si fasolea (la ultima apa) in tigaie si lasati sa fiarba la foc mic. Se adauga foile de dafin, cimbrul, sarea (1 lingurita) si piperul (1 lingurita, proaspat macinat), si o lingurita de vegeta cu legume.
Se adauga si carnea, dupa care se lasa totul la fiert inca un sfert de ora. Adaugati si o lingura de amidon (daca sunteti in criza de timp) si mai lasati sa fiarba putin pana se ingroasa sosul (sau introduceti totul la cuptor, daca nu va grabiti si lasati sa scada bine). Tocati mararul si patrunjelul si adaugati-le in fasole. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca 10-15 minute.
Serviti cu salata de castraveti murati sau gogosari in otet (eu prefer salata de varza alba cu morcov ras si marar, la care se adauga ulei si otet dupa gust si putin piper macinat).


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg ciolan afumat; 250 g fasole alba, uscata, (sau 2 conserve de fasole); 1 ceapa, mare; 1 lingura de bulion; 1 legatura de patrunjel; 1 legatura de marar; sare; piper; ulei; 4 graunte de usturoi; 1 lingurita de cimbru; 2 foi de dafin; 1 lingurita vegeta cu legume; 1 lingura de amidon. Fasolea uscata, pentru a fierbe mai repede, se lasa in apa de seara pana dimineata. Se pune la fiert, iar dupa ce a fiert se scurge apa, operatie care se repeta de doua ori. Se curata ciolanul, se taie carnea in bucati, se oparesc in apa clocotita. Se scot si se spala, apoi puneti-le la fiert, pana se taie usor soriciul. Ceapa se toaca marunt. Puneti ulei in tigaie,
adaugati ceapa tocata rumeniti ceapa inabusiti-o in ulei cu 5-6 linguri de apa. Adaugati si bulionul si lasati pe foc un sfert de ora. Tocati si usturoiul adaugati usturoiul in tigaie.
Turnati si fasolea (la ultima apa) in tigaie lasati sa fiarba la foc mic. Se adauga foile de dafin, adaugati cimbrul, sarea (1 lingurita) piperul (1 lingurita, proaspat macinat), o lingurita de vegeta cu legume
Se adauga si carnea, se lasa totul la fiert inca un sfert de ora. Adaugati si o lingura de amidon (daca sunteti in criza de timp)  si mai lasati sa fiarba putin pana se ingroasa sosul (sau introduceti totul la cuptor, daca nu va grabiti si lasati sa scada bine). Tocati mararul si patrunjelul adaugati mararul si patrunjelul Stingeti focul si lasati sa se racoreasca 10-15 minute. Serviti cu salata de castraveti murati sau gogosari in otet (eu prefer salata de varza alba cu morcov ras si marar, la care se adauga ulei si otet dupa gust si putin piper macinat).

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. Vasile spune:

    Nu te-am votat.
    Motivul?
    Nu te-ai prezentat pe blog.
    Poate ca sunteti o echipa de profesionisti…

  2. Tavi spune:

    No problem ca nu m-ai votat. M-am prezentat pe blog la rubrica “Despre mine”. Ce-i drept, nu mi-am dat adresa, nr de tel, optiune politica si religie (glumesc :) ), dar m-am prezentat.
    Nu sunt profesionist (iata ai un prim hint despre mine), dar recunosc ca la multe retete ma ajuta sotia.
    Pe de alta parte nu se poate sa nu fiu flatat de asocierea cu o “echipa de profesionisti” :) . E de bine!

  3. Nichipercea spune:

    Nu am inteles cu ce te-ai prezentat la concurs, la blogul cu cele mai frumoase poze, la blogul cu cele mai explicite retete si la blogul cu cele mai frumos decorate mancaruri. La link1 vad adresa site-ului, la link2 si la link3 nu vad nimic. E un site sau e un blog????

  4. Tavi spune:

    Cand am postat link-urile pentru concurs eram cu blogul in schimbare de design. Am procedat astfel pentru a va lasa o posibilitate mai mare de alegere, in principiu toate fotografiile de pe blogul meu sunt la fel de bine realizate – acasa, la mine in bucatarie. Blogul este un site oricum ai privi lucrurile :) .

  5. cotosovitz lucian spune:

    a iesit buuunnnaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!1
    mersi…. o recomand si la altii

  6. Tavi spune:

    @cotosovitz lucian – Sa-ti fie de bine, Luciane! Ma bucur ca ti-a placut atat de mult si iti multumesc si eu, la randul meu, de vizita.

Spune-ţi părerea