Sushi (Maki-sushi)


Sushi (Maki-sushi)

Reteta de sushi cu caviar este un preparat din bucataria japoneza, care a cucerit lumea. In forma sa clasica, sushi-ul contine orez, peste, fructe de mare, legume si alte specialitati (adesea locale), toate fiind drese cu otet.

Cele mai populare retete de sushi sunt:

Nigiri-sushi (portii de orez framantate cu mana, cu felii de peste);
Oshi-sushi (sushi din Osaka – portii de orez patrate, presate, acoperite cu felii de peste marinat sau fiert);
Maki-sushi (bucati de peste, fructe de mare si legume rulate in orez dres si in alge nori);
Chirashi-sushi (orez dres cu otet pe care se aseaza diverse ingrediente).

Pentru prepararea Maki-sushi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 de g orez pentru sushi; 50 g somon proaspat sau afumat; 50 g cod afumat; 50 g batog de rechin; 4 creveti roz; 1 lingurita de pasta wasabi (mustar japonez); 2 linguri de zahar; 1 pachet alge nori (alga neagra exotica); 2 linguri otet de orez; 2 lingurite rase de sare; 2 linguri vin de orez; 2 linguri sos de soia; 25 g icre de somon; 25 g caviar; 50 g ghimbir conservat, pentru sushi; 1 avocado; 1 castravete verde.

Preparare Maki-sushi: Se taie fileurile de peste in felii de 0,5 cm grosime. Se decorticheaza crevetii si se deschid (decorticare creveti video).
Spalati bine orezul, cu multa apa si lasati-l sa se scurga. Se pune la fiert si se lasa la fiert, la foc mic, pana infloreste orezul. Puneti 1 lingurita de sare peste orez, acoperiti-l cu un capac, si mai lasati-l sa fiarba inca 10 minute. Dupa 10 minute stingeti focul si lasati-l in repaus 15 minute.
Intr-un bol puneti otetul, zaharul si o lingurita de sare si dati in fiert otetul pentru a se topi zaharul. Turnati otetul peste orez si amestecati bine pentru a se elimina vaporii. Se lasa sa se raceasca.
Taiati felii subtiri fructele de avocado si stropiti-le cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida. Taiati si castravetele verde, tot felii subtiri, pe lungime.
Intr-un bol turnati sosul de soia, vinul de orez si puneti pe o farfurioara o lingurita de pasta de wasabi.

Incepeti prepararea imediat ce s-a racit orezul. Puneti pe betisoarele de bambus o foaie de nori si intindeti pe intreaga suprafata orez, in strat uniform, lasand in capat un cm fara orez. Adaugati, pe centru, un rand de creveti, un rand de castraveti si un rand de avocado. Ungeti crevetii cu putina pasta wasabi, dupa care rulati cu ajutorul betelor de bambus (rulare sushi video).
Se taie in jumatate ruloul rezultat, apoi se taie ambele rulouri pe jumatate si inca odata fiecare bucata se taie pe jumatate.
In final, rezulta 8 rulouri de sushi. Repetati operatiunea si cu somonul, codul si batogul de rechin, pana terminati orezul si foile de nori. Asezati sushi pe un platou, alaturi de bolul cu sos de soia, pasta de wasabi, ghimbir si ornati cu icre de somon si caviar.


Preparare in imagini:

Pentru prepararea Maki-sushi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 de g orez pentru sushi; 50 g somon proaspat sau afumat; 50 g cod afumat; 50 g batog de rechin; 4 creveti roz; 1 lingurita de pasta wasabi (mustar japonez); 2 linguri de zahar; 1 pachet alge nori (alga neagra exotica); 2 linguri otet de orez; 2 lingurite rase de sare; 2 linguri vin de orez; 2 linguri sos de soia; 25 g icre de somon; 25 g caviar; 50 g ghimbir conservat, pentru sushi; 1 avocado; 1 castravete verde. Preparare Maki-sushi: Se taie fileurile de peste in felii de 0,5 cm grosime. Se decorticheaza crevetii si se deschid (decorticare creveti video, http://ro.intactmedia.ro/video/diverse/14894/). Spalati bine orezul, cu multa apa si lasati-l sa se scurga. Se pune la fiert si se lasa la fiert, la foc mic, pana infloreste orezul. Puneti 1 lingurita de sare peste orez, acoperiti-l cu un capac, si mai lasati-l sa fiarba inca 10 minute.
Dupa 10 minute stingeti focul si lasati-l in repaus 15 minute. Intr-un bol puneti otetul, zaharul si o lingurita de sare dati in fiert otetul pentru a se topi zaharul. Turnati otetul peste orez si amestecati bine pentru a se elimina vaporii. Se lasa sa se raceasca. Curatati avocado
Taiati felii subtiri fructele de avocado si stropiti-le cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida. Taiati si castravetele verde, scoateti samburii cu o lingurita taiati-l felii subtiri, pe lungime. Intr-un bol turnati sosul de soia, puneti si vinul de orez pe o farfurioara puneti o lingurita de pasta de wasabi.
Incepeti prepararea imediat ce s-a racit orezul. Puneti pe betisoarele de bambus o foaie de nori si intindeti pe intreaga suprafata orez, in strat uniform, lasand in capat un cm fara orez. Adaugati, pe centru, un rand de creveti, un rand de castraveti si un rand de avocado. Ungeti crevetii cu putina pasta wasabi, dupa care rulati cu ajutorul betelor de bambus (rulare sushi video, http://ro.intactmedia.ro/video/diverse/14895/). dupa ce ati rulat suchi Se taie in jumatate ruloul rezultat, apoi se taie ambele rulouri pe jumatate si inca odata fiecare bucata se taie pe jumatate. In final, rezulta 8 rulouri de sushi. Repetati operatiunea si cu somonul, codul si batogul de rechin, pana terminati orezul si foile de nori.
puneti rulourile de sushi pe un platou ornati cu icre de somon si caviar Asezati sushi pe un platou, alaturi de bolul cu sos de soia, pasta de wasabi, ghimbir si puteti servi. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Sylvia spune:

    Acum am dat de ele , bestiale sun!!!! Este o reteta preparata excelent, nu as avea nimic de adaugat.

  2. Tavi spune:

    @Sylvia – Multumesc, bine ai revenit!

Spune-ţi părerea