Zacusca de vinete


Zacusca de vinete

Unul dintre cele mai delicioase preparate conservate care se face pentru iarna este zacusca de vinete cu morcovi, o zacusca care are in ea aroma si gustul savuroaselor legume de vara/toamna.

Pentru a prepara zacusca cu vinete, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
4 kg de vinete; 1 kg ceapa; 1/2 kg ardei capia; 1 kg ardei gras; 1 kg gogosari; 1/2 kg rosii; 3 morcovi rasi; 500 ml ulei; 1 lingurita piper boabe; 2-3 foi de dafin; 1 lingurita sare; 1 lingurita piper macinat; 1 lingurita “Delicat” sau “Vegeta”, cu legume.

Pregatire ingrediente: Se coc vinetele, gogosarii si ardeii (eu vinetele le coc in cuptor, la 220 de grade, timp de o ora si jumatate. Iar gogosarii si ardeii eu ii prajesc in ulei, fata de metoda clasica de copt pe tava). Dupa ce s-au copt ii curatati si ii dati prin masina de tocat (eu folosesc un mixer care are functie de tocat). Curatati si ceapa, se spala, se da prin masina de tocat (mixer) si se pune la calit, in putin ulei, pana capata o culoare aurie. Spalati rosiile, decojiti-le si tocati-le. Radeti morcovul pe razatorea fina.

Preparare zacusca cu vinete: Dupa ce ati pregatit toate ingredientele intr-o cratita suficient de mare, se toarna uleiul si se lasa la foc potrivit. Adaugati ceapa, pe care o rumeniti 2-3 minute. Adaugati apoi vinetele, ardeii, rosiile si morcovii. Adaugati sarea, piperul tocat, piperul boabe, delicatul si foile de dafin, si lasati sa fiarba amestecand din cand in cand. Dupa ce legumele au fiert, se pune la cuptor, potrivit la 180 de grade, si lasati sa scada, pana se ridica uleiul la suprafata.

Puneti in borcane cat zacusca este calda, iar borcanele le puneti apoi in tava de cuptor, dupa ce in prealabil ati incins cuptorul la 200 de grade. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana prind putina coaja deasupra. Dupa ce s-a racit cuptorul, scoateti borcanele si sigilati-le.

Recomandari:
Daca vreti sa obtineti o zacusca mai dietetica renuntati la ceapa si reduceti la jumatate cantitatea de ulei;

Daca vreti sa fiti siguri ca nu o sa aveti probleme cu zacusca timp indelungat puteti sa adaugati cam 1/4 aspirina la un borcan de 400 g;


Preparare in imagini:

Pentru a prepara zacusca cu vinete, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 kg de vinete; 1 kg ceapa; 1/2 kg ardei capia; 1 kg ardei gras; 1 kg gogosari; 1/2 kg rosii; 3 morcovi rasi; 500 gr ulei; 1 lingurita piper boabe; 2-3 foi de dafin; 1 lingurita sare; 1 lingurita piper macinat; 1 lingurita "Delicat" sau "Vegeta", cu legume. Se coc vinetele, eu vinetele le coc in cuptor, la 220 de grade, timp de o ora si jumatate. gogosarii si ardeii eu ii prajesc in ulei, fata de metoda clasica de copt pe tava Dupa ce s-au copt ii puneti la scurs prajiti si ardeii capia prajiti si gogosarii curatati ardeii si gogosarii de pielita si lasati-i la scurs
decojiti rosiile curatati si vinetele si lasati-le la scurs curatati ceapa puneti-o in mixer sau in masina de tocat tocati ceapa puneti si rosiile decojite in mixer puneti rosiile tocate intr-un vas
adaugati ardeii si gogosarii in mixer puneti ardeii si gogosarii dupa ce i-ati tocat intr-un bol radeti morcovul puneti vinetele in mixer si folositi cutitul de plastic pentru a le toca rumeniti ceapa intr-o oala suficient de mare adaugati ardeiul si gogosarii peste ceapa adaugati si rosiile
adaugati morcovul adaugati vinetele adaugati uleiul condimentati cu sare adaugati si vegeta piperul macinat boabele de piper
si foile de dafin se fierbe pana scade sosul si se ingroasa se pune la cuptorul, potrivit la 180 de grade, si se lasa sa scada, pana se ridica uleiul la suprafata. Se serveste rece cu paine. Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

10 păreri.

  1. maria elena spune:

    E putin altfel reteta ta de zacusca de felul cum o prepar eu. Eu coc gogosarul si nu pun morcov, asta e diferenta, in rest totul la fel.

  2. Tavi spune:

    @maria elena – Reteta de zacusca in sine o am de la mama, mai putin partea cu morcovul care ii apartine unei matusi :) . Ideea cu prajitul in ulei al gogosarilor si ardeilor am preluat-o de la greci, fiindca acolo am mancat prima data o salata de ardei capia prajiti in ulei in loc sa fie copti pe plita. Am ramas la varianta aceasta deoarece se curata foarte usor, nu se rup si nu se usuca – cum se mai intampla la copt, mai ales daca ardeii nu sunt foarte carnosi. Un alt avantaj al acestei metode, deloc de neglijat, ar fi ca nu se mai afuma toata bucataria :) .

    Cat despre ce ati spus in celalalt comentariu (“ce bucuroasa trebuie sa fie jumatatea ta pt acest talent al tau”)… Suntem casatoriti de 23 de ani (deci mai avem 2 ani si sarbatorim nunta de argint), asa incat acest “talent” al meu nu mai este o noutate nici macar pentru prietenii nostri, daramite pentru sotie :) .

  3. iulia spune:

    nu mai puteti fratilor, delikat, vegeta si alte porcarii in mancare!!!!!
    Daca pui legumele coapte (vinete, ardei)iese delicioasa si fara potentiatorii de aroma din delicat.

  4. Tavi spune:

    @iulia – LOOOL! Eu zic ca fiecare, la el in bucatarie, gateste cum ii place si pune ce vrea in mancare. Cei care vor sa puna… pun, cei care nu vor sa puna un anume ingredient… nu pun si dau skip – chiar asta e parerea mea, n-o spun doar fiindca asa este logic, de bun-simt sau fiindca ma gandesc la liberul arbiru :D .

  5. Mihaela spune:

    AM SA-NCERC SI EU SIGUR. O SA IASA, MESI PT RETETA

  6. Tavi spune:

    @Mihaela – Cu placere, nu are ce sa nu “iasa”. Reteta asta e deja verificata de-a lungul multor ani.

  7. Marilena spune:

    O zacusca de exceptie! Recunosc ca si eu pun Delikat in compozitie, dar ai dreptate ca cine nu vrea nu pune. Interesanta pe de alta parte ideea de prajire in ulei a ardeilor si gogosarilor. Eu ii coc fiindca asa am invatat de la mama, dar as incerca si asa. Tavi, esti o comoara la casa omului :) .

  8. Tavi spune:

    @Marilena – Esti amabila, sunt o comoara la casa mea :) .

  9. CAMELIA spune:

    BUNA, e super reteta asta, asa face si mami mea de cativa ani si cand merg in ROMANIA savurez acesta delicioasa zacusca,am sa incerc si eu la vara, pana acum am facut fara morcov si nu la cumptor dar voi incerca varianta acesta se pare ca e foarte bunaaaaaaaaaaaaa.succes in tot ce faceti

  10. Tavi spune:

    @Camelia – Multumesc, incearca si dupa aia nu uita sa-mi spui daca ti-a placut. Spor si tie in tot ce faci!

Spune-ţi părerea