Salata de boeuf


Salata de boeuf

Tinand cont de faptul ca nu exista sarbatoare romaneasca, de toamna-iarna-primavara, fara traditionala salata de boeuf, si cum se apropie sarbatorile de iarna, azi o sa va prepar salata de beouf.

Desi numele acestei salate de boeuf suna frantuzeste, mancarea are de fapt la baza o salata germana, unsa cu o clasica “mayonnaise”. Francezii fac ceva asemanator, dar cu alt sos si numai din legume, spunandu-i “macedoine”, germanii fac amestecul din carne si legume fierte cu muraturi, dar ii pun sfecla rosie si sos, zicandu-i “salata berlineza”, iar la vecinii din sud exista salata “a la russe”. Asa ca ne aflam in fata unui paradox: salata boeuf este o mancare traditionala romaneasca, dar cu un nume strain rezultat din combinarea a doua preparate straine. Aceasta reteta este gandita pentru 4 portii si are cca. 300 de Kcal/portie.

Pentru preparare salatei de beouf aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
200 g carne de vaca; 500 g cartofi; 2 morcovi; 1 radacina de patrunjel; 100 g mazare; 5 castraveciori murati in otet (6 daca doriti salata mai acra); 1 gogosar murat in otet (2 daca doriti salata mai acra); 200 g maioneza; 5 masline negre; optional, sare si piper dupa gust si o lingurita de mustar.

Preparare salata de beouf: Puneti carnea la fiert cu 1 lingurita de sare si lasati-o sa fiarba timp de 2 ore.

In alta oala puneti cartofii la fiert, in coaja, aproximativ o ora (depinde de marimea cartofilor; incercati-i cu o scobitoare si cand trece foarte usor dintr-o parte in alta sunt fierti).

In vasul in care fierbeti carnea, adaugati morcovii si albitura si lasati-le la fiert 30-40 de minute. Cat fierb legumele si carnea, tocati marunt gogosarii si castravetii murati si puneti-i intr-o strecuratoare la scurs cel putin 2 ore. Dupa ce s-au fiert morcovii si albitura, scoteti-le pe o farfurie si lasati-le sa se raceasca. Dupa ce au fiert cartofii, scoateti-i si pe acestia intr-un bol si lasati-i sa se raceasca bine. Dupa ce s-au racit morcovii si albitura, tocati-le marunt si adaugati-le peste gogosari si castraveti in strecuratoare. Scoateti mazarea din conserva, scurgeti-o bine de apa si adaugati-o peste legumele din strecuratoare.
Dupa ce a fiert carnea scoateti-o intr-un bol si lasati-o sa se raceasca. Intre timp, daca s-au racit cartofii, curatati coaja de pe cartofi si tocati-i cuburi mici. Adaugati cartofii tocati intr-un vas suficient de mare pentru a incapea si restul ingredientelor. Tocati si carnea, marunt, dupa ce s-a racit, si adaugati-o peste cartofi. Scoateti samburii din masline si taiati maslinele felii subtiri pe lungime. Adaugati si maslinele peste legumele din strecuratoare. Mai lasati sa se scurga inca o jumatate de ora, dupa care adaugati-le peste cartofi. Amestecati bine pentru a incorpora uniform toate ingredientele in compozitie (daca doriti puteti  adauga un praf de sare si de piper si o lingurita de mustar, dupa care amestecati din nou pentru omogenizare. Eu n-am mai adaugat si a iesit foarte buna salata).

Adaugati jumatate din maioneza si amestecati din nou pana se omogenizeaza. Turnati totul pe un platou mare sau impartiti compozitia in farfurioare mai mici, pe portii. Adaugati la fiecare portie cate o lingura din maioneza ramasa si intindeti maioneza uniform pe toata suprafata.
Decorati cu felii de castraveti murati si gogosari, introduceti la frigider salata pentru minim 2 ore, dupa care se poate servi.

In loc de carne de vita se poate adauga la salata de boeuf  carne de pui sau curcan.


Preparare in imagini:

Pentru preparare salatei de beouf aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g carne de vaca; 500 g cartofi; 2 morcovi; 1 radacina de patrunjel; 100 g mazare; 5 castraveciori murati in otet; 1 gogosar murat in otet; 200 g maioneza; 5 masline negre; optional, sare si piper dupa gust si o lingurita de mustar. Puneti carnea la fiert cu 1 lingurita de sare si lasati-o sa fiarba timp de 2 ore. In alta oala puneti cartofii la fiert, in coaja, aproximativ o ora (depinde de marimea cartofilor; incercati-i cu o scobitoare si cand trece foarte usor dintr-o parte in alta sunt fierti). In vasul in care fierbeti carnea, adaugati morcovii si albitura si lasati-le la fiert 30-40 de minute. Cat fierb legumele si carnea, tocati marunt gogosarii si castravetii murati puneti-i intr-o strecuratoare la scurs cel putin 2 ore. Dupa ce s-au fiert morcovii si albitura, scoteti-le pe o farfurie si lasati-le sa se raceasca.
Dupa ce au fiert cartofii, scoateti-i si pe acestia intr-un bol si lasati-i sa se raceasca bine. Dupa ce s-a racit albitura, tocati-o marunt si adaugati-o peste gogosari si castraveti in strecuratoare. tocati si morcovii marunt si adaugati-i in strecuratoare Scoateti mazarea din conserva, scurgeti-o bine de apa si adaugati-o peste legumele din strecuratoare. lasati legumele la scurs in continuare pana cand terminati de pregatit si restul ingredientelor
Dupa ce a fiert carnea scoateti-o intr-un bol si lasati-o sa se raceasca. Intre timp, daca s-au racit cartofii, curatati coaja de pe cartofi si tocati-i cuburi mici. Adaugati cartofii tocati intr-un vas suficient de mare pentru a incapea si restul ingredientelor. Tocati si carnea, marunt, dupa ce s-a racit, adaugati-o peste cartofi. Scoateti samburii din masline si taiati maslinele felii subtiri pe lungime. Adaugati si maslinele peste legumele din strecuratoare.
Mai lasati sa se scurga inca o jumatate de ora, adaugati ingredientele din strecuratoare peste cartofi Amestecati bine pentru a incorpora uniform toate ingredientele in compozitie (daca doriti puteti  adauga un praf de sare si de piper si o lingurita de mustar, dupa care amestecati din nou pentru omogenizare. Eu n-am mai adaugat si a iesit foarte buna salata). Adaugati jumatate din maioneza si amestecati din nou pana se omogenizeaza. Turnati totul pe un platou mare sau impartiti compozitia in farfurioare mai mici, pe portii. Adaugati la fiecare portie cate o lingura din maioneza ramasa
si intindeti maioneza uniform pe toata suprafata. Decorati cu felii de castraveti murati si gogosari, introduceti la frigider salata pentru minim 2 ore, dupa care se poate servi.   In loc de carne de vita se poate adauga la salata de boeuf  carne de pui sau curcan. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. madalina spune:

    Tavi,nu rade de mine te rog dar eu nu stiu cum se face maioneza buna.De fapt nu stiu deloc.Ma poti ajuta?

  2. Tavi spune:

    @madalina – Nu am mai facut de mult timp maioneza in casa, si asta pentru ca am gasit in comert o marca de maioneza care e pe gustul meu.
    Dar nu e asa de complicat cum iti inchipui cu maioneza. Ai nevoie de un mixer, de galbenus de ou, ulei, sare si piper, putin suc de lamaie, plus de multa grija la turnarea uleiului, putin cate putin, ca sa nu ti se taie maioneza. La sfarsit, daca doresti, ii poti adauga si o lingurita cu mustar de Dijon.

Spune-ţi părerea