Placinta cu mere


Placinta cu mere

Placinta cu mere este una din prajiturile mele preferate. Imi place la nebunie gustul de mere cu scortisoara si zahar vanilat, ca sa nu mai spun ca este usor de facut, necesitand putine ingrediente.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g de faina; 2 kg de mere; 200 g de unt; 2 galbenusuri de ou; 2 linguri de zahar; 1/2 de lingurita de sare; 1 plic de zahar vanilat; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 100 ml de lapte; 2 lingurite de scortisoara; 100 g zahar (pentru mere);

Preparare placinta cu mere: Curatati merele de coaja, dupa care dati-le prin razatoarea mare si adaugati-le intr-o tigaie pentru a le rumeni. Adaugati si zaharul peste mere. Se lasa la rumenit merele, amestecand periodic, pana se evapora zeama lasata. Pe aragaz, langa tigaie, asezati farfurioara cu untul pentru a se inmuia untul, mai ales daca il scoateti de la frigider. Dupa ce s-a evaporat toata zeama lasata de mere, adaugati scortisoara si amestecati pana se incorporeaza in mere. Dupa aceea, luati-le de pe foc, puneti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se racoreasca. Pana se racesc merele preparati aluatul pentru foi.

Puneti in lapte amoniul, zaharul vanilat si amestecati pana se dizolva. Adaugati 2 linguri de zahar tos in lapte, si amestecati pana se dizolva. Adaugati sarea si amestecati bine, sa se dizolve.
Separati galbenusurile si lasati-le deoparte. Puneti faina in mixer (sau, daca nu aveti mixer, amestecati bine cu o lingura de lemn, dupa care va folositi de maini ca sa framantati). Adaugati untul si mixati, adaugand din cand in cand faina de pe margine spre centru cu ajutorul unei palete, pentru a se integra bine untul in compozitie. Adaugati si galbenusurile de ou, pe care le-ati separat mai devreme de albus, mixand in continuare. Dupa galbenusuri adaugati laptele, putin cate putin. Imediat ce aluatul s-a inchegat scoateti-l din vasul mixerului si impartiti-l in doua. In acest moment, aprindeti focul in cuptor si potriviti-l la 180 de grade.
Intindeti foaia de placinta, dupa care asezati foaia in tava. Puneti merele si intindeti-le uniform pe intreaga suprafata a foii. Intindeti si a doua foaie, rulati-o pe intinzator, pentru a o manipula mai usor, si asezati-o in tava, peste mere. Daca s-a incalzit cuptorul, introduceti tava in el si lasati la copt 35 de minute.
Cand este gata, aluatul va avea o culoare aurie. Scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit bine, taiati placinta in felii, presarati zahar pudra deasupra si asezati bucatile pe un platou.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g de faina; 2 kg de mere; 200 g de unt; 2 galbenusuri de ou; 2 linguri de zahar; 1/2 de lingurita de sare; 1 plic de zahar vanilat; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 100 ml de lapte; 2 lingurite de scortisoara; 100 g zahar (pentru mere); Curatati merele de coaja, dupa care dati-le prin razatoarea mare adaugati-le intr-o tigaie pentru a le rumeni. Adaugati si zaharul peste mere. Se lasa la rumenit merele, amestecand periodic, pana se evapora sucul lasat de mere. Pe aragaz, langa tigaie, asezati farfurioara cu untul pentru a se inmuia untul, mai ales daca il scoateti de la frigider.
Dupa ce s-a evaporat toata zeama lasata de mere, adaugati scortisoara si amestecati pana se incorporeaza scortisoara in mere. Dupa aceea, luati-le de pe foc, puneti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se racoreasca. Pana se racesc merele preparati aluatul pentru foi.  Puneti in lapte amoniul, zaharul vanilat si amestecati pana se dizolva.
Adaugati 2 linguri de zahar tos in lapte, amestecati pana se dizolva. Adaugati sarea amestecati bine, sa se dizolve. Separati galbenusurile si lasati-le deoparte. Puneti faina in mixer (sau, daca nu aveti mixer, amestecati bine cu o lingura de lemn, dupa care va folositi de maini ca sa framantati). Adaugati untul si mixati,
mixer adaugati din cand in cand faina de pe margine spre centru cu ajutorul unei palete, pentru a se integra bine untul in compozitie. Adaugati si galbenusurile de ou, pe care le-ati separat mai devreme de albus, mixand in continuare. Dupa galbenusuri adaugati laptele, putin cate putin. Imediat ce aluatul s-a inchegat scoateti-l din vasul mixerului si impartiti-l in doua. In acest moment, aprindeti focul in cuptor si potriviti-l la 180 de grade. Intindeti foaia de placinta,
dupa care asezati foaia in tava. adaugati si merele in tava si intindeti-le uniform pe intreaga suprafata a foii. Intindeti si a doua foaie, rulati-o pe intinzator, pentru a o manipula mai usor, si asezati-o in tava, peste mere. Daca s-a incalzit cuptorul, introduceti tava in el si lasati la copt 35 de minute. Cand este gata, aluatul va avea o culoare aurie. Scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit bine, taiati placinta in felii, presarati zahar pudra deasupra si asezati bucatile pe un platou. Placinta cu mere. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

17 păreri.

  1. loredana spune:

    e bbuna dar e prea mult a zahar

  2. Tavi spune:

    @loredana
    Mie imi plac prajiturile dulci. Oricum poti adapta reteta dupa propriul tau gust. Bucataria nu este matematica. :-)

  3. lori spune:

    mi-e nu imi plac prajiturile dar, imi place sa le pregatesc pentru cei dragi….

  4. dan spune:

    f f f buna

  5. GINA spune:

    am o intrebare:
    in interior foaile nu raman putin mai “crude”?
    am mancat la cineva placinta cu mere si la mijloc foile erau nefacute asa bine…Mi-a spus ca daca presara cu pesmet foile inainte de a pune merele nu mai avea astfel de probleme…
    Voua cum v-a iesit????

  6. Tavi spune:

    @GINA – in primul rand aceasta reteta de placinta mi-a iesit perfecta. Nu stiu ce fel de reteta a facut prietena ta, este foarte important si ce fel de foi a folosit sau ce reteta de aluat. In al doilea rand, la fel de important este ca merele sa fie lasate la scurs, pana se racesc, dupa ce au fost rumenite. Dar sunt prea multe necunoscute si pot fi multe cauze datorita carora prietenei tale i-au ramas foile crude la mijloc (cuptorul poate fi una dintre cauze, timpul de coacere, temeperatura etc).
    In alta ordine de idei, toate retetele pe care EU le prepar (doar TAVI gateste) si le postez pe acest blog sunt 100% testate inainte de a fi postate. Daca respecti intocmai indicatiile din reteta nu ai cum sa dai gres, chiar daca esti mai neexperimentata in bucatarie.

  7. delia spune:

    gina, eu am facut-o saptamana trecuta pentru a treia oara :) . si de fiecare data mi-a iesit la fel, adica ff bine. foile chiar se rumenesc un pic la suprafata, deci nici nu se pune problema sa nu se faca la mijloc. cine stie ce foi o fi folosit persoana de la care ai mancat (or fi fost din comert poate si nu le-a lasat sa se dezghete foarte bine daca le-a avut la congelator).

  8. Ana spune:

    GINA, eu n-am inteles nimic din ce ai intrebat tu. Adica ce ,,mijloc” sa aiba o foaie de aluat care nu are nici jumate de centimetru grosime, asa cum este cea intinsa de Tavi in aceasta reteta? Deci cum ar putea sa ramana ,,cruda” o foaie de aluat fraged, de aceasta grosime, la un mijloc care practic nu prea exista?
    Eu nu am facut-o pe aceasta, dar am incercat-o pe cea cu branza care are un aluat asemanator si rezultatul m-a multumit. Cat despre pesmet, nici vorba sa fie pus pe foi. Poate in umplutura si doar daca nu ai rabdarea necesara sa lasi branza sau merele la scurs!

  9. Felicitari pentru reteta de placinta cu mere, arata foarte bine.

  10. Sidy spune:

    O minunatie de placinta ! Daca se respecta toti pasii descrisi de Tavi, cu siguranta se va obtine o prajitura delicioasa !Nu are cum sa ramana mijlocul….moale.

  11. matache liliana spune:

    trebuie sa incerc si eu sa o fac .arata bine.trebuie sa fie f.buna.Doamne ajuta.

  12. Tavi spune:

    @matache liliana – Incearca, chiar este foarte buna!

  13. claudia spune:

    a iesit foarte buna!!!

  14. Tavi spune:

    @claudia – Ma bucur ca ti-a placut, multumesc de vizita.

  15. gabriela spune:

    fffffffffffffff buna

  16. maria spune:

    aceasta placinta e f.f.buna foaia o fi buna si pt. placinta cu brinza?

  17. Tavi spune:

    @maria – Da, foaia merge perfect si la placinta cu branza. Spor la bucatarit!

Spune-ţi părerea