Bulz taranesc


Bulz taranesc

La nicio pomana a porcului nu lipsea renumitul bulz al bunicii, pe care eu l-am botezat bulz taranesc si a carui reteta vreau sa v-o impartasesc si voua. Eu fac acest bulz cu telemea de oaie, carnaciori si jumari, iar in ceea ce priveste modul de preparare veti gasi detalii mai jos.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g malai; 1 litru de apa; 100 g jumari; 100 g carnaciori oltenesti; 1 ou; 50 g unt; 100 g telemea de oaie; 1 lingurita de sare; 100 g smantana.

Preparare Bulz taranesc: In primul rand, puneti ulei intr-o tigaie si rumeniti carnatii. Dupa ce s-au rumenit puneti-i intr-un bol. Preparati jumarile (preparare jumari). Radeti telemeaua, si aveti toate ingredientele pregatite.
In acest moment, puteti prepara mamaliga. Puneti apa la fiert, cu o lingurita de sare, si adaugati malaiul cand inca apa este rece (astfel evitati aparitia cocoloaselor). Amestecati permanent in oala pentru a nu se  prinde sau forma cocoloase. Cand incepe sa fiarba amestecati incontinuu si lasati sa fiarba pana cand mamaliga se ingroasa si devine de consistenta unei creme groase. Stingeti focul si incepeti prepararea bulzului.

Eu nu-l prepar in mod clasic (se lasa mamaliga sa se raceasca si se face bulzul, framantand cu mana niste bile de mamaliga in care se introduc ingredientele).

Hai sa va spun cum prepar eu bulzul.
Am niste vase mici de inox, care au si coada tot de inox, drept pentru care pot fi introduse la cuptor. Pun o hartie de copt in vas si pun o lingura de mamaliga in vas. Adaug carnati, cateva jumari si un strat de telemea rasa, iar la urma mai adaug inca o lingura de mamaliga. Din nou carnati, jumari si branza, iar ultimul strat pun mamaliga.
Introduc la cuptor vasele si le las in cuptorul incins la 200 de grade, timp de 20-25 de minute. Apoi le scot (mare grija sa folositi manusi speciale, deoarece cozile sunt foarte incinse), apuc de marginile hartiei de copt si extrag compozitia din bol. O pun pe o farfurie si desfac, cu grija, hartia de jur imprejur. Apoi cu o paleta, pe care o introduc sub bulz, mut preparatul pe o farfurie. Adaug o lingurita de unt deasupra, un ou prajit, o lingura de smantana si branza rasa deasupra. In acest moment bulzul taranesc se poate servi.

Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g malai; 1 litru de apa; 100 g jumari; 100 g carnaciori oltenesti; 1 ou; 50 g unt; 100 g telemea de oaie; 1 lingurita de sare; 100g smantana. In primul rand, puneti ulei intr-o tigaie adaugati carnatii in tigaie si rumeniti carnatii. Dupa ce s-au rumenit scoateti-i din tigaie si puneti-i intr-un bol. Preparati jumarile (preparare jumari, http://www.all-food.ro/2009/11/15/jumari/). Radeti telemeaua, si aveti toate ingredientele pregatite.
In acest moment, puteti prepara mamaliga. Puneti apa la fiert, cu o lingurita de sare, adaugati malaiul cand inca apa este rece (astfel evitati aparitia cocoloaselor). Amestecati permanent in oala pentru a nu se prinde sau forma cocoloase. Cand incepe sa fiarba amestecati incontinuu si lasati sa fiarba pana cand mamaliga se ingroasa si devine de consistenta unei creme groase. Stingeti focul si incepeti prepararea bulzului. Eu nu-l prepar in mod clasic (se lasa mamaliga sa se raceasca si se face bulzul, framantand cu mana niste bile de mamaliga in care se introduc ingredientele).  Hai sa va spun cum prepar eu bulzul. Am niste vase mici de inox, care au si coada tot de inox, drept pentru care pot fi introduse la cuptor. Pun o hartie de copt in vas si pun o lingura de mamaliga in vas.
Adaug carnati, cateva jumari si un strat de telemea rasa, adaug inca o lingura de mamaliga. Din nou carnati, jumari si branza, iar ultimul strat pun mamaliga. Introduc la cuptor vasele si le las in cuptorul incins la 200 de grade, timp de 20-25 de minute.
Apoi le scot (mare grija sa folositi manusi speciale, deoarece cozile sunt foarte incinse), apuc de marginile hartiei de copt si extrag compozitia din bol. O pun pe o farfurie si desfac, cu grija, hartia de jur imprejur. Apoi cu o paleta, pe care o introduc sub bulz, mut preparatul pe o farfurie. Adaug o lingurita de unt deasupra, un ou prajit, branza rasa deasupra. o lingura de smantana si in acest moment bulzul taranesc se poate servi. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. George spune:

    O sa zici ca am innebunit cu jumarile pe canicula asta, dar de vreo saptamana jinduiesc la bulzul asta preparat de tine. Ieri l-am executat :) . Fenomenal! Felicitari!

  2. Tavi spune:

    @George – :) Nici nu-ti dai seama ce mi-ai facut, aducandu-mi aminte de jumari, carnati samd…. Sa va fie de bine!

  3. Biancas spune:

    Super reteta…acum am dat de ea si salivez aici…

  4. Tavi spune:

    @Biancas – Ma bucur ca iti place.

Spune-ţi părerea