Ciorba de burta


Ciorba de burta

Astazi am mers in continuare pe preparate traditionale romanesti si am pregatit o ciorba de burta ca la mama acasa. Reteta pentru prepararea ciorbei de burta difera de la regiune la regiune, dar cu totii suntem de acord ca ciorba de burta preparata de mama este cea mai buna. Asa ca reteta de azi este inspirata din caietul de retete al mamei mele. Sper sa va placa.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 750 g burta de vita; 1 rasol de vita; 1 ceapa; 2 morcovi; 2 radacini patrunjel; 1 fir de frunze de telina; 1 lingura piper boabe; 2 foi dafin; 1 ardei gras, rosu; 1 ardei iute; 500 g smantana; 6-7 graunte de usturoi; 1 lingura de sare; 1 lingura concentrat de legume; 4 linguri otet; 5-6 linguri de sare pentru curatat burta.

Preparare ciorba de burta: Curatati legumele, puneti intr-o oala 4 litri de apa si o lingura de sare. Adaugati in oala rasolul de vita si legumele. Adaugati piperul si foile de dafin. Lasati totul sa fiarba timp de o ora, la foc mediu.

Cat fierb legumele si rasolul, taiati burta de vita fidelute si curatati-o bine. Adaugati sare (7-8 linguri) peste burta de vita si frecati bine cu sare bucatile de burta. Adaugati-o intr-o strecuratoare si spalati-o bine, in mai multe ape. Dupa ce ati spalat-o, asezati-o intr-un bol si puneti deasupra otetul si apa pana se acopera burta. Se lasa 1 ora cu apa si otet.

Cand a inceput sa fiarba apa din oala adaugati si concentratul de legume. Tocati si ardeiul iute si adaugati-l in oala. Dupa ce au fiert o ora legumele si rasolul, puneti burta in strecuratoare si lasati-o sa se scurga bine. Strecurati supa obtinuta intr-o alta oala, adaugati burta si lasati-o sa fiarba 2 ore (daca folositi burta prefiarta trebuie sa o fierbeti cca. 40 de minute). Curatati carnea de pe rasol, taiati-o fidelute si adaugati-o in oala.
Cat fierbe, mai completati cu apa din cand in cand, pentru a pastra un nivel constant de lichid. Dupa ce a fiert 2 ore, verificati burta daca este fiarta. Daca da, stingeti focul.
Puneti intr-un bol mare smantana si adaugati 5-6 polonice de supa, putin cate putin, amestecand permanent pentru a se dizolva smantana. Dupa ce s-a dizolvat smantana, turnati-o in oala, putin cate putin, ametecand tot timpul pentru a se omogeniza.
Dupa ce ati omogenizat smantana in ciorba, zdrobiti usturoiul, puneti-l intr-un bol si turnati peste el un polonic de ciorba. Amestecati bine si turnati-l in oala de ciorba printr-o strecuratoare de ceai. Introduceti strecuratoarea in ciorba si frecati bine crema de usturoi cu o lingurita, pentru a se infuza cat mai bine.

Aprindeti focul din nou si lasati sa mai fiarba 5 minute, la foc mic, amestecand permanent. Dupa ce a mai fiert cinci minute, ciorba de burta este gata. Stingeti-o si lasati-o sa se racoreasca. Se serveste calda, cu otet, dupa gust, si ardei iute.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 750 g burta vita; 1 rasol de vita; 1 ceapa; 2 morcovi; 2 radacini patrunjel; 1 fir de frunze de telina; 1 lingura piper boabe; 2 foi dafin; 1 ardei gras, rosu; 1 ardei iute; 500 g smantana; 6-7 graunte de usturoi; 1 lingura de sare; 1 lingura concentrat de legume; 4 linguri otet; 5-6 linguri de sare pentru curatat burta. Curatati legumele,  puneti intr-o oala 4 litri de apa si o lingura de sare. Adaugati in oala rasolul de vita adaugati si legumele in oala Adaugati piperul, foile de dafin si lasati totul sa fiarba timp de o ora, la foc mediu. Cat fierb legumele si rasolul, taiati burta fidelute si curatati-o bine. Adaugati sare (7-8 linguri) peste burta de vita
frecati bine cu sare bucatile de burta. Adaugati-o intr-o strecuratoare spalati-o bine, in mai multe ape. Dupa ce ati spalat-o, asezati-o intr-un bol si puneti deasupra otetul si apa pana se acopera burta. Se lasa 1 ora cu apa si otet. Cand a inceput sa fiarba apa din oala adaugati si concentratul de legume. Tocati si ardeiul iute
si adaugati-l in oala. Dupa ce au fiert o ora legumele si rasolul, puneti burta in strecuratoare si lasati-o sa se scurga bine. Strecurati supa obtinuta intr-o alta oala adaugati burta si lasati-o sa fiarba 2 ore (daca folositi burta prefiarta trebuie sa o fierbeti cca. 40 de minute). Curatati carnea de pe rasol, taiati-o fidelute si adaugati-o in oala. Cat fierbe, mai completati cu apa din cand in cand, pentru a pastra un nivel constant de lichid. Dupa ce a fiert 2 ore, verificati burta daca este fiarta. Daca da, stingeti focul.
Puneti intr-un bol mare smantana adaugati 5-6 polonice de supa, putin cate putin, amestecand permanent pentru a se dizolva smantana. Dupa ce s-a dizolvat smantana, turnati-o in oala, putin cate putin, ametecand tot timpul pentru a se omogeniza. Dupa ce ati omogenizat smantana in ciorba, zdrobiti usturoiul, puneti-l intr-un bol
turnati peste el un polonic de ciorba. Amestecati bine turnati-l in oala de ciorba printr-o strecuratoare de ceai. Introduceti strecuratoarea in ciorba si frecati bine crema de usturoi cu o lingurita, pentru a se infuza cat mai bine. Aprindeti focul din nou si lasati sa mai fiarba 5 minute, la foc mic, amestecand permanent. Dupa ce a mai fiert cinci minute, ciorba de burta este gata. Stingeti-o si lasati-o sa se racoreasca. Se serveste calda, cu otet, dupa gust, si ardei iute. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

10 păreri.

  1. diana spune:

    nemaipomenita! a fost executata sambata si pentru prima oara m-am mandrit cu o ciorba de burta alba si aspectuoasa, asa cum ii place sotului.

  2. Tavi spune:

    @diana – Felicitari atunci :) .

  3. petre spune:

    tiiiiiii, cautam una si dau peste alta :) )))))))). ce pofta mi-ai facut cu ciorba asta. la mare meserie ti-a iesit.

  4. Tavi spune:

    @petre – Eu chiar ma gandeam in weekendul asta la o ciorba de burta. Multumesc pentru aprecieri.

  5. Adrian spune:

    Sa nu ne mai laudam atat, ciorba de burta nu este traditionala romaneasca, grecii si ei au ciorba de burta si nu cred ca au “furat” reteta de la romani! Multe lucruri despre care se spune ca sunt traditionale romanesti nu sunt deloc romanesti.

  6. Tavi spune:

    @Adrian – Si polonezii au o ciorba de burta. Si cehii, si slovacii. Chinezii si libienii, asemenea :) . Modul de preparare si ingredientele insa difera de la o tara la alta. Grecii si turcii prepara si ei ciorba cu pricina, ceea ce nu face ca patsas, respectiv iskembe, sa fie mai putin traditionale pentru tarile respective (sau mai mult) decat este ciorba de burta gatita in Romania.

  7. tiberiu spune:

    am gatit in multe randuri dupa reteta ta insa pentru cei ce o vor mai consistenta eu am pasat in blender legumele care au fiert in supa si frecate cu smantana le-am pus in ciorba ; nu mai este ciorba alba insa are o culoare super de la morcov si ardeiul rosu …de gust ce sa mai zic !

  8. Tavi spune:

    @tiberiu – Da, stiu varianta :) . Nu zic ca nu este buna dar, asa cum ai spus, culoarea nu este aceeasi. Eu prefer varianta clasica. La multi ani in 2012 si… pofta buna :) !

  9. Giorgia spune:

    as vrea sa incerc si eu reteta asta candva…cat de curand o voi incerca,nu mi-a placut niciodata ciorba de burta

  10. Tavi spune:

    @Giorgia – Am prieteni care spuneau la fel, ca nu le place ciorba de burta si… cand au gustat o ciorba pregatita dupa reteta mea si-au schimbat total parerea. Intotdeauna am fost de parere ca cei carora nu le place ciorba de burta au avut o experienta nu tocmai placuta prima oara cand au gustat, nefiind pregatita bine.

Spune-ţi părerea