Sarmale


Sarmale

Cum nu exista Craciun fara sarmale, m-am gandit ca astazi sa prepar sarmalute cu carne tocata de porc si costita afumata, invelite in foi fragede de varza murata. Raspandite de turci in toate tinuturile Balcanilor intrate in componenta Imperiului Otoman, cuvantul “sarma” provine dintr-un verb arab, care inseamna “a rasuci, a rula”. Initial, sarmalele aveau in componenta carne de vaca, dar in Romania au fost adaptate si preparate integral din carne de porc. Astfel, sarmalele au devenit practic un preparat traditional romanesc, bazat pe metoda de preparare a sarmalelor turcesti, dar cu alte ingrediente.

Pentru prepararea sarmalelor aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de porc cu grasime, tocata; 100 g costita afumata; 1 varza murata, mare (2 kg); 4 foi de dafin; 1 lingurita piper boabe; 1 lingurita marar tocat; 1 lingurita patrunjel, tocat; 1 lingurita cimbru, tocat (eu mai pun si 1 lingurita de oregano si o lingurita de busuioc); 100 g de orez; 2 cepe; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper macinat; 5 linguri de bulion; 1 ou; 1 rosie; 500 ml vin rosu; 1 felie de paine.

Preparare sarmale: Curatati si tocati ceapa marunt, dupa care puneti-o intr-un bol. Taiati costita felii subtiri si puneti-o intr-un bol. Puneti felia de paine intr-un bol si turnati apa peste ea. Dupa ce s-a imbibat cu apa, stoarceti bine felia de paine si adaugati-o peste carnea tocata. Adaugati sarea si piperul macinat peste carne. Presarati peste carne oregano si busuioc tocat. Adaugati, peste carnea tocata, patrunjelul, mararul si cimbrul tocat. Amestecati bine, pana se incorporeaza toate ingredientele.

Intr-o tigaie puneti ulei si prajiti ceapa tocata pana se ingalbeneste. Adaugati si orezul peste ceapa si rumeniti totul 1 minut. Adaugati si o lingura de bulion si amestecati bine. Stingeti cu 2 linguri de apa si omogenizati bine ingredientele, dupa care dati deoparte de pe foc si lasati sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit ceapa, turnati-o peste carnea tocata si amestecati bine. Adaugati un ou peste carnea tocata, amestecati din nou pana omogenizati compozitia. Umplutura pentru sarmale este gata si puteti incepe prepararea lor.

Taiati cotorul verzei si separati frunzele.
Puneti pe o foaie de varza o lingura de carne (daca foile sunt mari si nu doriti sa faceti sarmalele mari, taiati foaia in doua si puneti doar o lingurita de carne tocata) si incepeti rularea. Ridicati peste carne partea din stanga a foii de varza si rulati sarmaua pana la capat. Introduceti cu ajutorul degetului, in interiorul sarmalei, foaia de varza ramasa in partea dreapta si ati terminat de facut sarmaua. Procedati identic pana terminati toata carnea asezand sarmalele pe un platou.
Varza ramasa se toaca marunt si se pune intr-un bol.
Preparati sucul de rosii. Intr-un vas puneti 2 linguri de bulion, peste care turnati 500 de ml de apa. Amestecati bine, pana se dizolva bulionul, si aveti sucul de rosii preparat. Taiati si rosia felii subtiri si aveti toate ingredientele pregatite.

Puneti intr-o cratita un rand de varza tocata, peste care asezati jumatate din costita, 2 foi de dafin, jumatate din piperul boabe si cateva felii de rosii. Turnati suc de rosii, dupa care incepeti sa asezati sarmalele unele langa altele. Dupa ce ati terminat de asezat un rand de sarmale, puneti din nou varza tocata, piper, rosii, sos, foaie de dafin si un nou rand de sarmale. Si tot asa pana terminati toate sarmalele.
In final acoperiti cu un rand de varza, rosiile ramase si turnati tot sucul de rosii. Completati cu apa pana se acopera sarmalele.
Lasati-le sa fiarba la foc mic pana fierbe varza. Peste sarmale puneti o farfurie intinsa, cu gura in jos, pentru a fierbe bine si a nu se ridica sarmalele la suprafata. Completati cu apa permanent, pe masura ce scade, fiindca sarmalele trebuie sa fie permanent acoperite de apa.

Cand a fiert varza (gustati din cand in cand) preparati si sosul de vin. Intr-un bol puneti 2 linguri de bulion peste care turnati vinul rosu. Amestecati bine, pana se dizolva bulionul, dupa care turnati sosul rezultat peste sarmale. Daca mai este nevoie si sarmalele nu sunt acoperite cu sos, mai completati cu apa calda.

Introduceti cratita in cuptorul incins in prealabil la 200 de grade, si lasati la cuptor pana cand scade sosul la jumatate si se rumeneste varza la suprafata, capatand o culoare maronie. Se lasa la racit, dupa care se baga sarmalele la frigider. Sarmalele sunt mai gustoase reincalzite, de aceea va sfatuiesc sa le preparati de pe o zi pe alta. Se servesc calde, cu mamaliga, smantana sau iaurt si ardei iute.


Preparare in imagini:

Pentru prepararea sarmalelor aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de porc cu grasime, tocata; 100 g costita afumata; 1 varza murata, mare (2 kg); 4 foi de dafin; 1 lingurita piper boabe; 1 lingurita marar tocat; 1 lingurita patrunjel, tocat; 1 lingurita cimbru, tocat (eu mai pun si 1 lingurita de oregano si o lingurita de busuioc); 100 g de orez; 2 cepe; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper macinat; 3 linguri de bulion; 1 ou; 1 rosie; 500 ml vin rosu; 1 felie de paine. Curatati si tocati ceapa marunt, dupa care puneti-o intr-un bol. Taiati costita felii subtiri puneti costita intr-un bol Puneti felia de paine intr-un bol si turnati apa peste ea. Dupa ce s-a imbibat cu apa, stoarceti bine felia de paine si adaugati-o peste carnea tocata.
Adaugati sarea si piperul macinat peste carne. Presarati peste carne oregano si busuioc tocat. Adaugati, peste carnea tocata, patrunjelul, mararul si cimbrul tocat. Amestecati bine, pana se incorporeaza toate ingredientele. Intr-o tigaie puneti ulei prajiti ceapa tocata pana se ingalbeneste. Adaugati si orezul peste ceapa
si rumeniti totul 1 minut. Adaugati si o lingura de bulion si amestecati bine. Stingeti cu 2 linguri de apa omogenizati bine ingredientele, dupa care dati deoparte de pe foc si lasati sa se raceasca. Taiati cotorul verzei separati frunzele pentru sarmale Dupa ce s-a racit ceapa, turnati-o peste carnea tocata
si amestecati bine. Adaugati un ou peste carnea tocata, amestecati din nou pana omogenizati compozitia. Umplutura pentru sarmale este gata si puteti incepe prepararea lor. Puneti pe o foaie de varza o lingura de carne (daca foile sunt mari si nu doriti sa faceti sarmalele mari, taiati foaia in doua si puneti doar o lingurita de carne tocata) si incepeti rularea. Ridicati peste carne partea din stanga a foii de varza rulati sarmaua pana la capat. dupa ce ati rulat pana la capat
Introduceti cu ajutorul degetului, in interiorul sarmalei, foaia de varza ramasa in partea dreapta Procedati identic pana terminati toata carnea asezand sarmalele pe un platou. Varza ramasa se toaca marunt si se pune intr-un bol. Preparati sucul de rosii. Intr-un vas puneti 2 linguri de bulion, turnati 500 de ml de apa. Amestecati bine, pana se dizolva bulionul, si aveti sucul de rosii preparat.
Taiati si rosia felii subtiri si aveti toate ingredientele pregatite. Puneti intr-o cratita un rand de varza tocata, asezati jumatate din costita, 2 foi de dafin jumatate din piperul boabe cateva felii de rosii Turnati jumatate din sucul de rosii,
incepeti sa asezati sarmalele unele langa altele Dupa ce ati terminat de asezat un rand de sarmale, puneti din nou varza tocata, adaugati din nou piper, rosii, sos de rosii, foaie de dafin, costita si un nou rand de sarmale. Si tot asa pana terminati toate sarmalele. In final acoperiti cu un rand de varza, adaugati rosiile ramase, piperul si turnati tot sucul de rosii. Completati cu apa pana se acopera sarmalele.
Lasati-le sa fiarba la foc mic pana fierbe varza. Peste sarmale puneti o farfurie intinsa, cu gura in jos, pentru a fierbe bine si a nu se ridica sarmalele la suprafata. Completati cu apa permanent, pe masura ce scade, fiindca sarmalele trebuie sa fie permanent acoperite de apa. Cand a fiert varza (gustati din cand in cand) preparati si sosul de vin. Intr-un bol puneti 2 linguri de bulion peste care turnati vinul rosu. Amestecati bine, pana se dizolva bulionul, turnati sosul de vin cu bulion peste sarmale. Daca mai este nevoie si sarmalele nu sunt acoperite cu sos, mai completati cu apa calda.
Introduceti cratita in cuptorul incins in prealabil la 200 de grade, si lasati la cuptor pana cand scade sosul la jumatate si se rumeneste varza la suprafata, capatand o culoare maronie. Se lasa la racit, dupa care se baga sarmalele la frigider. Sarmalele sunt mai gustoase reincalzite, de aceea va sfatuiesc sa le preparati de pe o zi pe alta. Se servesc calde, cu mamaliga, smantana sau iaurt si ardei iute. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. Violeta spune:

    Arata nemaipomenit sarmalele pregatite de tine. Cat de curand o sa incerc varianta asta.

  2. Tavi spune:

    @Violeta – Incearca, n-o sa-ti para rau! Multumesc de vizita si… pofta mare la sarmale.

  3. Lavinia spune:

    Chiar azi am facut sarmale exact dupa aceasta reteta…sunt minunate de bune…inceracti-o nu o sa regretati nimic,vb la tel cu mama mea si ii spuneam cum fac si ia imi zicea “vezi fata sa nu strici sarmalele cu vinul”dar in final au iesit fff fff bune. ..iar tie Tavi iti multumesc ptr acest site…

  4. Tavi spune:

    @Lavinia – Ma bucur ca ti-au placut atat de mult! :) Sa le mananci cu pofta!

Spune-ţi părerea