Cuburi de peste picante


Cuburi de peste picante

Cuburile de peste picant reprezinta o reteta ideala pentru amatorii de preparate chinezesti, mai ales daca acestea sunt… hot. Ingredientele sunt calculate pentru doua portii, fiecare portie avand cca 280 de Kcal/portie.

Pentru prepararea cuburilor de peste picante aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g file de peste de balta; zeama de la 1/2 lamaie; 3 fire de ceapa verde; 1 frunza de telina; 4 ciuperci chinezesti (deshidratate); 50 g muguri de bambus; 100 ml supa de pui; 1 lingura amidon; 1/2 lingurita concentrat de legume; 1/2 lingurita piper Sichuan; un varf de lingurita de glutamat.

Pentru marinata aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 lingura sos de soia; 1 lingura sos de stridii; 1/2 de lingura coaja de lamaie rasa; 1 varf de cutit praf de ghimbir; 1/2 de lingurita de piper Sichuan, macinat; 3 ardei chili, uscati; 1 varf de lingurita de sare; 1 albus de ou; 2 linguri de amidon.

Preparare cuburi de peste picant: Taiati pestele cuburi si puneti-l intr-un bol. Stoarceti o jumatate de lamaie si turnati zeama peste cuburile de peste.
Intr-un vas separat puneti sosul de soia, sosul de stridii. Radeti o lamaie si adaugati si coaja de lamaie rasa in vas. Puneti praful de ghimbir, sarea si piperul Sichuan, in acelasi vas.
Separati albusul de galbenus si adaugati albusul in bol. Adaugati amidonul si, cu o furculita, amestecati pana se omogenizeaza toate ingredientele. Tocati ardeii chili si adaugati-i in bol.
Turnati apoi sosul obtinut peste cuburile de peste. Amestecati pentru a se imbiba bine toate bucatile de peste cu sos.
Preparati supa de pui (eu folosesc cuburi concentrat de pui). Puneti ciupercile in apa sa se hidrateze (ciupercile chinezesti sunt deshidratate).
Taiati fidelute mugurii de bambus si puneti-i intr-un bol. Taiati si ceapa verde fasii subtiri, pe lungime, taiati-o apoi in bucati de 10 cm si adaugati-o intr-o farfurie. Taiati si frunza de telina si adaugati-o peste ceapa. Supa, daca s-a facut, puneti-o intr-un bol sa se racoreasca.

Turnati, in wok, ulei din belsug si lasati sa se incinga uleiul la foc mediu. Adaugati cuburile de peste la prajit si lasati-le sa se rumeneasca cateva minute, pe ambele parti, pana capata o culoare maro-aurie.  Scoateti pestele, dupa ce s-a prajit, intr-un bol. Tocati si ciupercile fidelute si adaugati-le peste legumele din farfurie.
Adaugati in supa preparata, amidonul, dupa care amestecati bine pana se omogenizeaza.

In uleiul in care s-a prajit pestele adaugati mugurii de bambus si legumele, si rumeniti-le 1-2 minute. Dupa ce le-ati rumenit, puneti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga bine de ulei.
Aruncati uleiul in care s-a prajit pestele si puneti in wok supa in care adaugati concentratul de legume, piperul si glutamatul. Adaugati si legumele si lasati-le pe foc pana dau in fiert, amestecand permanent. Cand au inceput sa fiarba, adaugati si cuburile de peste, amestecati putin, dupa care stingeti focul. Lasati sa se racoreasca 5 minute, dupa care se poate servi cu garnitura de orez.


Preparare in imagini:

Pentru prepararea cuburilor de peste picante aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g file de peste de balta; zeama de la 1/2 lamaie; 3 fire de ceapa verde; 1 frunza de telina; 4 ciuperci chinezesti (deshidratate); 50 g muguri de bambus; 100 ml supa de pui; 1 lingura amidon; 1/2 lingurita concentrat de legume; 1/2 lingurita piper Sichuan; un varf de lingurita de glutamat.  Pentru marinata aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 lingura sos de soia; 1 lingura sos de stridii; 1/2 de lingura coaja de lamaie rasa; 1 varf de cutit praf de ghimbir; 1/2 de lingurita de piper Sichuan, macinat; 3 ardei chili, uscati; 1 varf de lingurita de sare; 1 albus de ou; 2 linguri de amidon. Taiati pestele cuburi puneti-l intr-un bol Stoarceti o jumatate de lamaie turnati zeama peste cuburile de peste Intr-un vas separat puneti sosul de soia,
sosul de stridii Radeti o lamaie adaugati si coaja de lamaie rasa in vas Puneti praful de ghimbir sarea si piperul Seciuan Separati albusul de galbenus
adaugati albusul in bol Adaugati amidonul amestecati pana se omogenizeaza toate ingredientele Tocati ardeii chili adaugati-i in bol peste marinata Turnati apoi sosul obtinut peste cuburile de peste. Amestecati pentru a se imbiba bine toate bucatile de peste cu sos.
Preparati supa de pui (eu folosesc cuburi concentrat de pui) puneti ciupercile in apa sa se hidrateze (ciupercile chinezesti sunt deshidratate) Taiati fidelute mugurii de bambus puneti-i intr-un bol. Taiati si ceapa verde fasii subtiri, pe lungime, taiati-o apoi in bucati de 10 cm adaugati-o intr-o farfurie
Taiati si frunza de telina adaugati-o peste ceapa. Supa, daca s-a facut, puneti-o intr-un bol sa se racoreasca. Turnati, in wok, ulei din belsug si lasati sa se incinga uleiul la foc mediu. Adaugati cuburile de peste la prajit asati-le sa se rumeneasca cateva minute, pe ambele parti, pana capata o culoare maro-aurie. Scoateti pestele, dupa ce s-a prajit, intr-un bol.
Tocati si ciupercile fidelute adaugati-le peste legumele din farfurie. Adaugati in supa preparata, amidonul, dupa care amestecati bine pana se omogenizeaza In uleiul in care s-a prajit pestele adaugati mugurii de bambus si legumele, rumeniti-le 1-2 minute. Dupa ce le-ati rumenit, puneti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga bine de ulei.
Aruncati uleiul in care s-a prajit pestele si puneti in wok supa. adaugati concentratul de legume, piperul si glutamatul Adaugati si legumele si lasati-le pe foc pana dau in fiert, amestecand permanent. Cand au inceput sa fiarba, adaugati si cuburile de peste, amestecati putin, dupa care stingeti focul. Lasati sa se racoreasca 5 minute, dupa care se poate servi cu garnitura de orez. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. MazdaRX8 spune:

    Pana la urma, care-i adevaratul sos care se pune? sosul de stridii sau sosul de peste (asa cum apare in poze)???

  2. Tavi spune:

    Sosul este de stridii. Sticluta pe care ai vazut-o in foto are pe spate o eticheta in limba romana pe care scrie sos de stridii. Stiu, si eu am fost confuz cand l-am cumparat, fiindca pe eticheta de la raft era trecut sos de stridii, in timp ce pe eticheta originala de pe sticluta era trecut sos de peste thai, asa cum bine ai observat tu. Potrivit celor de la Protectia Consumatorului trebuie sa cred ce scrie pe eticheta in romana :) . Dar, esential este ca la aceasta reteta trebuie pus sos de stridii.

  3. MazdaRX8 spune:

    din pacate, nu-i chiar asa! importatorii astia (chinezi sau nu) o mai dau in bara cu lipitul de etichete!
    sosul de stridii arata altfel (pe sticla de sos scrie “OYSTER SOUCE”). Sosul se gaseste atat in Carefourre cat si in Maga Image, Kaufland si banuiesc ca si in alte supermarketuri, la sticlute sau la plicuri. daca vrei le fac o poza si ti-o trimit (dar imi trebuie o adresa de mail!).
    :)
    in concluzie ai gatit cu sos de peste!!! sory! cred ca cu sos de stridii (fac mereu retete pe baza de acest sos) ar fi avut o alta aroma si gust! eu o sa-mi fac reteta ta cu sos oyster!
    :)

  4. Tavi spune:

    Intre timp am gasit sos de stridii, tot din Carrefour. Pe cel din foto l-am cumparat, de pe undeva din Colentina de la un magazin cu specific chinezesc, acum multe luni, cand am cautat alge nori. Oricum a avut succes chiar si cu acest sos, mai ales ca l-am testat pe niste prieteni care sunt extrem de mofturosi. Stii cum se spune… ,,greselile” din bucatarie au dus si inca duc la inventarea unor noi retete :) . Spor la treaba!

Spune-ţi părerea