Pilaf sarbesc


Pilaf sarbesc

M-am gandit sa gatesc un orez sarbesc, un pilaf care sa fie apreciat si de cei care vinerea tin post. Este o mancare de post usor de facut si foarte buna.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g orez; 750 ml de apa; 1 ceapa; 1 legatura ceapa verde; 1 ardei gras; 1 morcov; 5 rosii; 1 cub de concentrat de legume; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper, macinat; 1 lingura de patrunjel verde, tocat; 1 lingura de marar verde, tocat; 6 linguri ulei pentru prajit.

Preparare pilaf sarbesc: Tocati ceapa verde si puneti-o intr-un bol. Tocati ceapa uscata si adaugati-o peste ceapa verde. Decojiti rosiile cu ajutorul unui cutit special de curatat legume, dupa care tocati-le si puneti-le intr-un bol. Tocati morcovul si adaugati-l si pe acesta intr-un bol. Tocati ardeiul gras, marunt, si adaugati-l intr-un bol. In final, tocati mararul si patrunjelul si puneti-le deoparte pe farfurioare. In acest moment aveti toate ingredientele pregatite si puteti prepara pilaful sarbesc.

Intr-un wok sau intr-o tigaie adanca, turnati uleiul si adaugati ceapa sa se rumeneasca la foc mediu. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati morcovul si ardeiul, si rumeniti totul 2 minute. Adaugati apoi si rosiile, concentratul de legume si mai fierbeti toate legumele 2-3 minute. Adaugati orezul si amestecati bine. Turnati apa in wok, adaugati sarea si piperul, dupa care lasati sa fiarba la foc mic, 20-25 de minute.
Dupa ce a fiert orezul, adaugati mararul si patrunjelul, amestecati si stingeti focul. Se poate servi cald sau rece. Eu il mananc cu salata de telina, morcov si mar (preparare salata) sau cu muraturi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g orez; 750 ml de apa; 1 ceapa; 1 legatura ceapa verde; 1 ardei gras; 1 morcov; 5 rosii; 1 cub de concentrat de legume; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper, macinat; 1 lingura de patrunjel verde, tocat; 1 lingura de marar verde, tocat; 6 linguri ulei pentru prajit. Tocati ceapa verde puneti-o intr-un bol Tocati ceapa uscata adaugati-o peste ceapa verde Decojiti rosiile cu ajutorul unui cutit special de curatat legume, dupa care tocati-le
si puneti-le intr-un bol. Tocati morcovul si adaugati-l si pe acesta intr-un bol. Tocati ardeiul gras, marunt, si adaugati-l intr-un bol. In final, tocati mararul tocati si patrunjelul
In acest moment aveti toate ingredientele pregatite si puteti prepara pilaful sarbesc. Intr-un wok sau intr-o tigaie adanca, turnati uleiul adaugati ceapa sa se rumeneasca la foc mediu. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati morcovul adaugati si ardeiul, rumeniti totul 2 minute
Adaugati apoi si rosiile concentratul de legume mai fierbeti toate legumele 2-3 minute. Adaugati orezul si amestecati bine. Turnati apa in wok, adaugati sarea
si piperul, dupa care lasati sa fiarba la foc mic, 20-25 de minute. Dupa ce a fiert orezul, adaugati mararul si patrunjelul, amestecati si stingeti focul. Se poate servi cald sau rece. Eu il mananc cu salata de telina, morcov si mar (preparare salata, http://www.all-food.ro/2009/08/14/salata-cu-telina-mar-si-morcov/) sau cu muraturi.

Succes la preparare si Pofta Buna!

17 păreri.

  1. Cristina spune:

    Buna! Am gatit dupa reteta ta “pilaf sarbesc” si sotul meu a fost f incantat. Meritul este al retetei tale si al efortului meu (eu deobicei ma gatesc doar in oglinda :) )) )
    Pentru gustul meu este un pic cam piperat, dar data viitoare voi pune mai putin piper.
    Tin sa te felicit pentru modul de prezentare si organizare a retetei. Este excelent (ideea cu imaginile respective este fantastica!) si orice afon ca mine se poate descurca, ca sa nu mai spun de rapiditatea executarii acestui fel de mancare delicios.
    Multumesc foarte mult si tine-o tot asa!

  2. Tavi spune:

    @Cristina – Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca imaginile ti-au fost de un real folos.

  3. Alexandru spune:

    Am pregatit si respectat totul asa cum s-a descris. Este o mancare delicioasa. Multumesc mult pentru descrierea amanuntita, m-a ajutat foarte mult, mai ales ca eu nu prea stiu sa gatesc. Nevoia te invata, insa de data aceasta am invatat de la d-voastra. Inca odata va multumesc si va doresc tot binele din lume.
    Abia astept sa ma inspir si de la alte retete.
    Cu bine.

  4. Tavi spune:

    @Alexandru – Ma bucur ca te-a ajutat si… sa-ti fie de bine dupa ce ai servit un pilaf sarbesc facut de tine :) . Sper ca vizitandu-mi blogul sa ti se deschida din ce in ce mai des pofta de a gati. Iti multumesc pentru urari si iti doresc si eu toate cele bune!

  5. mihaela spune:

    iti multumesc pt reteta mi-a fost de mare ajutor. mai ales ca am ales sa fac aceasta mancare pt ca azi vineri fac festanie la casa.
    multumesc

  6. Tavi spune:

    @mihaela – N-ai pentru ce, Mihaela. Numai bine, sanatate si multe impliniri.

  7. Mili spune:

    Felicitari, am experimentat si eu reteta si a fost un succes total.

  8. Tavi spune:

    @Mili – Multumesc, ma bucur ca a avut succes si v-a placut.

  9. madalina spune:

    Tavi sunt in plop cu gatitul si as vrea sa prepar si altfel pieptul de pui….ceva eu stiu cu un sos eventual..sau cumva sa fie gustos..si asortat cu ceva…poti sa ma ajuti cu o idee?

    Deja seara dupa ce culc fata caut pe aici cate ceva..dar…mea culpa sunt si lenesa si afoana…:D..help please..

  10. Tavi spune:

    @madalina – In primul rand, nu stiu ce anume iti place si cum prepari tu acum pieptul de pui de l-ai vrea preparat “altfel” :D . Dar ai cateva idei aici: http://www.all-food.ro/category/preparate-carne/preparate-pui/ .
    Asadar, poti incerca la pieptul de pui sosuri dulci (cu fructe), dulci-acrisoare, picante, poti incerca sa-l prepari marinat pe gratar, poti face cu el o tocanita de vara, diverse mancaruri cu legume de sezon (fasole verde, galbena si mazare)… sunt destule variante.
    Cat despre cu ce sa-l asortezi, bineinteles functie de modul in care alegi sa il prepari… cartofi prajiti, copti la cuptor, piure, cartofi gratinati, orez simplu, orez cu legume, paste, garnitura de legume. Chiar si cu o simpla salata de vara pieptul de pui e foarte gustos daca il faci snitel pane, de exemplu.
    Succes!

  11. madalina spune:

    Merci Tavi.Ideea era ca nu pot manca pane-uri deoarece sunt bombe calorice si eu mai am de dat 9 kile din 40 care au fost in plus la nastere.Clasicul gratar cu salata e cam sec…..de fapt m-am saturat….bleah..emoticonu cu palme la ochi…vroiam idei de a gati oarecum slab caloric si gustos tare…Oricum toate retetele tale sunt beton..imi lasa gura apa…din pacate manaca doar altii….multumesc inca odata.

  12. Tavi spune:

    @madalina – Acum inteleg ce-ai vrut sa spui de fapt cu “altfel” :) . M-a indus in eroare faptul ca ai scris la pilaf, asa incat nu m-am gandit la… dieta. Pai nu e musai sa mananci pane-uri, ideea era sa-ti prepari pieptul de pui “altfel”. Si ti-am spus ca ii poti alatura niste sosuri, ca il poti face marinat la gratar sau chiar ii poti alatura gratarului de care te-ai saturat niste legume inabusite la tigaie. Si, cand te saturi de pui, mai alterneaza cu peste.

  13. Iuliana spune:

    ma alatur celor ce apreciaza aceasta reteta. cel mai bun pilaf pe care l-am mancat vreodata .. si este gatit de mine!!! intr-adevar ideea cu imaginile .. totul este de nota 10! Felicitari!

  14. moni spune:

    buna Tavi,
    nu i-am facut niciodata sotului pana acum pilaf sarbesc, e prima reteta pe care o incerc cu acest fel de mancare si a iesit nemaipomenit de bun.. dupa primul dumicat, sotul meu nu a reusit sa scoata decat un “woow”!
    iti multumesc si voi mai incerca si alte retete de la tine!

  15. Tavi spune:

    @moni – Ma bucur ca v-a placut. Multumesc de vizita si aprecieri, o zi usoara!

  16. Silviu spune:

    ti’am gatit reteta de vreo trei ori pana acum, dar acum mi’am facut curaj sa scriu ! ma surprinde placut de fiecare data ! oficial , ma declar fanul retetelor tale si de fiecare data cand voi mai incerca una noua, voi posta ! multumim pentru efortul tau !

  17. Tavi spune:

    @Silviu – Multumesc de aprecieri, dar nu este nicidecum vorba de efort din moment ce ma bucur de gustul mancarurilor pe care le gatesc :) .

Spune-ţi părerea