Musaca de cartofi cu orez si legume


Musaca de cartofi cu orez si legume

Hai sa tinem post si astazi! Am pregatit o musaca de cartofi cu orez si legume. Nu pot sa va spun ce succes a avut, caci toti am mancat cate doua portii de musaca cu orez, desi este destul de satioasa. Asa incat va puteti imagina si singuri daca este buna sau nu.

Pentru acest preparat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g orez; 2 kg de cartofi; 750 ml de apa; 1 ceapa; 1 legatura ceapa verde; 1 ardei gras; 1 morcov; 5 rosii; 1 cub de concentrat de legume; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper, macinat; 1 lingura de patrunjel verde, tocat; 1 lingura de marar verde, tocat; 6 linguri ulei pentru prajit; 20 g margarina vegetala, pentru uns tava.

Pentru sos aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 lingurita boia de ardei; 1 lingurita de piper, macinat; 1 lingurita de busuioc, tocat; 1 lingurita de oregano, tocat; 2 linguri pasta de tomate; 250 ml vin alb (daca nu tineti post puteti inlocui vinul cu 300 de ml de smantana, iar in loc de pasta de tomate folositi 1 ou).

Preparare musaca de cartofi cu orez si legume: Tocati ceapa verde si puneti-o intr-un bol. Tocati ceapa uscata si adaugati-o peste ceapa verde. Decojiti rosiile cu ajutorul unui cutit special de curatat legume, dupa care tocati-le si puneti-le intr-un bol. Tocati morcovul si adaugati-l si pe acesta intr-un bol. Tocati ardeiul gras, marunt, si adaugati-l intr-un bol. In final, tocati mararul si patrunjelul si puneti-le deoparte pe farfurioare. In acest moment aveti toate ingredientele pregatite si puteti prepara umplutura de orez cu legume.

Intr-un wok sau intr-o tigaie adanca, turnati uleiul si adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati morcovul si ardeiul gras, si rumeniti totul 2 minute. Adaugati apoi si rosiile, concentratul de legume si mai fierbeti toate legumele 2-3 minute. Adaugati orezul si amestecati bine. Turnati cei 750 ml de apa in wok, adaugati sarea si piperul, dupa care lasati sa fiarba la foc mic, 20-25 de minute.

Dupa ce a fiert orezul, adaugati mararul si patrunjelul, amestecati si stingeti focul. Lasati-l sa se racoreasca si pregatiti cartofii. Curatati si taiati cartofii felii subtiri pe lungime si lasati-i deoparte intr-un bol.

Intr-o tigaie puneti ulei din belsug si adaugati cartofii sa se rumeneasca pana cand capata o culoare aurie. Dupa ce s-au rumenit, scoateti-i la scurs, intr-o strecuratoare.

Cat se scurg cartofii preparati sosul. Puneti intr-un bol pasta de tomate (sau smantana, dupa cum doriti). Adaugati vinul (sau oul). Adaugati condimentele si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.

Intr-o tava adaugati un cub de margarina vegetala (sau unt, daca nu tineti post) si ungeti bine tava, dupa care asezati primul strat de cartofi. Peste cartofi adaugati orezul cu legume si intindeti-l uniform pe intreaga suprafata. Puneti si urmatorul strat de cartofi, peste care adaugati sosul, cu o lingura, pana se acopera uniform intreaga suprafata.

Introduceti tava la cuptor si lasati sa se coaca la 200 de grade, timp de 25-30 de minute, pana se rumeneste la suprafata. Dupa ce s-a facut, o scoateti si o lasati sa se racoreasca 10 minute, dupa care puteti servi aceasta musaca de cartofi cu orez impreuna cu muraturi sau salata de telina, morcov si mar (preparare salata).


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

11 păreri.

  1. Alexandra spune:

    O minunata musaca de post pe care o fac a nu stiu cata oara, atat ne-a placut de mult. Felicitari, e super!

  2. Tavi spune:

    @Alexandra – Multumesc, ma bucur ca v-a placut.

  3. ioska spune:

    este a 2 -ua oara cand o fac nemaipomenita de gustoasa

  4. Tavi spune:

    @ioska – Stiu ca e nemaipomenit de gustoasa, doar eu am gatit-o :). Si nu doar de 2 ori, ci de n ori! Simpla, ca atare, sau ca garnitura la o friptura pe gratar merge la fix. Iti multumesc de vizita si ma bucur ca ti-a placut atat de mult incat s-o mai faci a doua oara.

  5. Gilda spune:

    Extraordinar de buna!!!! Am descoperit-o pe blogul tau de vreo cateva luni numa, am facut-o ieri prima oara, dar in postul asta o s-o fac ades. Iar cu o salata verde alaturi e…. mmmm :). Am mancat ieri pana m-am spart!

  6. Tavi spune:

    @Gilda – Ma bucur ca ti-a placut, sa-ti fie de bine! Este delicioasa si consistenta, asa ca te inteleg perfect :)!

  7. rita spune:

    mai tavi, reteta e minunata, dar eu stiu ca in postul craciunului nu se gateste nici cu vin

  8. Tavi spune:

    @rita – In primul rand, multumesc de vizita si apreciere. In al doilea rand, citez: „In postul Nasterii Domnului postim de carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea mancam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste”. Mai multe aici.
    Acum… vad ca ,,dezlegarea” la vin e cam in aceleasi zile cu cea de la ulei. Deci iata ca sunt zile cand se gateste si cu vin, si cu ulei.

  9. Nusica spune:

    O reteta minunata,vreau sa o fac ,acum ,in post,nu se farama compozitia cand tai musacaua?multumesc

  10. Tavi spune:

    @Nusica – Nu, nu se farama. Dupa cum se vede si in fotografii de altfel. Spor la bucatarit si pofta mare la musaca!

  11. Nusica spune:

    atunci,ma bucur,Tavi,vreau sa o fac saptamana care vine,multumesc

Spune-ţi părerea