Clatite flambate cu mere


Clatite flambate cu mere

Azi am facut clatite flambate cu mere. Am recidivat din nou, dupa ce mi-am impresionat prietenii cu delicioasele clatite flambate cu banane. Personal mie mi-au placut mai mult acestea cu mere, care sunt racoritoare datorita gustului dulce-acrisor, fata de cele cu banane, care sunt mult mai dulci. Dar… de gustibus non disputandum :) .

Pentru prepararea aluatului aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 125 g faina; 50 g zahar; 1 varf de lingurita de sare; 2 oua; 120 ml lapte; 120 ml apa minerala; 1 lingura de ulei de nuci; 1 baton de vanilie, pisat; 2 linguri de unt pentru prajit (20 g).

Pentru prepararea umpluturii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 mere; zeama de la 1/2 de lamaie; 1 lingura de zahar pudra; 1 lingurita de scortisoara; 20 g unt (pentru prajit); 4 linguri de rachiu de mere; cate o lingura de rachiu de mere, pentru flambat, pentru fiecare clatita.

Preparare aluat: Adaugati in mixer faina, sarea si zaharul. Puneti ouale intr-un bol si bateti-le. Porniti mixerul la viteza mica si adaugati treptat oul. Adaugati si laptele, putin cate putin, dupa care adaugati si apa, dar si vanilia. In final, adaugati uleiul si mai lasati sa se mixeze toata compozitia timp de 3 minute. Dupa ce ati terminat de mixat, goliti compozitia obtinuta intr-un bol si lasati-o 1 ora sa se odihneasca.

Dupa ce a trecut 1 ora, luati o tigaie (cu diametru de 20 cm), ungeti-o cu putin unt si lasati-o sa se incinga, la foc mediu. Cand s-a incins puneti 1/2 de polonic din compozitie in tigaie, ridicati tigaia de pe foc si rotiti-o usor pentru ca aluatul sa se intinda pe intreaga suprafata a tigaii. Prajiti 1-2 minute, dupa care intoarceti cu grija, cu o spatula de lemn, si mai lasati sa se prajeasca si pe cealalta parte 1-2 minute.

Dupa ce s-a rumenit pe ambele parti scoateti clatita pe o farfurie si procedati identic pana terminati toata compozitia. Din aceasta cantitate de aluat ies 8-10 clatite (mie mi-au iesit 8, dar daca doriti mai multe clatite dublati cantitatile).

Dupa ce ati terminat de preparat clatitele treceti la prepararea umpluturii.

Decojiti merele si taiati-le in patru. Taiati cotorul si feliati merele, dupa care puneti-le intr-un bol si stoarceti lamaia. Adaugati zeama de lamaie peste mere.

Puneti o tigaie pe foc si adaugati untul sa se topeasca, la foc mediu. Adaugati merele in tigaie, zaharul pudra, rachiul de mere, scortisoara si caliti merele circa 5 minute. Dupa ce s-au rumenit, stingeti focul si puteti umple clatitele.

Puneti intr-o tigaie o clatita, adaugati cateva felii de mar, impaturiti clatita plic si asezati-o intr-o farfurie. Adaugati deasupra 1 lingura de rachiu de mere si aprindeti clatita ca sa se flambeze. Lasati sa se stinga focul, dupa care se poate servi.


Preparare in imagini:

Pentru prepararea aluatului aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 125 g faina; 50 g zahar; 1 varf de lingurita de sare; 2 oua; 120 ml lapte; 120 ml apa minerala; 1 lingura de ulei de nuci; 1 baton de vanilie, pisat; 2 linguri de unt pentru prajit (20 g).  Pentru prepararea umpluturii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 mere; zeama de la 1/2 de lamaie; 1 lingura de zahar pudra; 1 lingurita de scortisoara; 20 g unt (pentru prajit); 4 linguri de rachiu de mere; cate o lingura de rachiu de mere, pentru flambat, pentru fiecare clatita. Adaugati in mixer faina, sarea si zaharul Puneti ouale intr-un bol si bateti-le. Porniti mixerul la viteza mica si adaugati treptat oul.
Adaugati si laptele, putin cate putin, dupa care adaugati si apa, dar si vanilia In final, adaugati uleiul si mai lasati sa se mixeze toata compozitia timp de 3 minute. Dupa ce ati terminat de mixat, goliti compozitia obtinuta intr-un bol si lasati-o 1 ora sa se odihneasca. Dupa ce a trecut 1 ora, luati o tigaie (cu diametru de 20 cm), ungeti-o cu putin unt si lasati-o sa se incinga, la foc mediu. Cand s-a incins puneti 1/2 de polonic din compozitie in tigaie, ridicati tigaia de pe foc si rotiti-o usor pentru ca aluatul sa se intinda pe intreaga suprafata a tigaii. Prajiti 1-2 minute, dupa care intoarceti cu grija, cu o spatula de lemn, si mai lasati sa se prajeasca si pe cealalta parte 1-2 minute.
Dupa ce s-a rumenit pe ambele parti scoateti clatita pe o farfurie si procedati identic pana terminati toata compozitia. Din aceasta cantitate de aluat ies 8-10 clatite (mie mi-au iesit 8, dar daca doriti mai multe clatite dublati cantitatile). Dupa ce ati terminat de preparat clatitele treceti la prepararea umpluturii.  Decojiti merele taiati-le in patru. Taiati cotorul feliati merele, dupa care puneti-le intr-un bol stoarceti lamaia
Adaugati zeama de lamaie peste mere. Puneti o tigaie pe foc si adaugati untul sa se topeasca, la foc mediu. Adaugati merele in tigaie, zaharul pudra, amestecati adaugati rachiul de mere, amestecati pentru omogenizare
adaugati si scortisoara si caliti merele circa 5 minute. Dupa ce s-au rumenit, stingeti focul si puteti umple clatitele. Puneti intr-o tigaie o clatita, adaugati cateva felii de mar, impaturiti clatita sub forma de plic si asezati-o intr-o farfurie.
Adaugati deasupra 1 lingura de rachiu de mere si aprindeti clatita ca sa se flambeze. Lasati sa se stinga focul, dupa care se poate servi. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. lucia spune:

    de cate ori am incercat si am ramas dezamagita de flacara… :) … tie ti-a iesit super!

  2. Tavi spune:

    @lucia – :) … depinde cu ce ai incercat sa flambezi

Spune-ţi părerea