Toba


Toba

Astazi gatesc pentru Teo, un prieten din America, care mi-a transmis pe mail ca doreste sa postez reteta de toba de porc si pe cea de caltabos. Am sa incep cu toba, iar maine o sa postez reteta de caltabos. Toba este un preparat care are ca ingrediente principale organele de porc si este nelipsita de pe masa de Craciun.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 urechi de porc; falcile si bucatile grase de la cap; cateva bucati de sorici; 1 limba de porc; 1 inima de porc; 1 rinichi de porc; 3-4 foi de dafin; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper macinat; 1 varf de lingurita de ienibahar macinat; 1 lingura de coriandru verde, tocat.

Preparare toba de porc:
Parliti bine capul de porc, urechile, soriciul, curatati-le si spalati-le bine. Puneti toate ingredientele la fiert, intr-o oala mare, cu 6-7 litri de apa. Lasati sa fiarba 1 ora, dupa care scoateti organele si puneti-le intr-un bol. Mai lasati sa fiarba falcile de porc, urechile si soriciul pana scade apa din oala la jumatate, dupa care scoateti-le si asezati-le pe un platou.
Curatati bine limba, dupa care taiati, in bucati de max. un centimetru bucatile de carne si organele, iar soriciul taiati-l fasii subtiri de 2-3 centimetri. Amestecati-le pentru a se distribui cat mai uniform in compozitie. Intr-un bol puneti 100 ml din zeama in care a fiert carnea, adaugati sarea, piperul macinat, ienibaharul, coriandrul, si amestecati bine pentru a se dizolva sarea. Turnati sosul obtinut peste bucatile de carne si amestecati bine pentru a se distribui uniform sosul.

In acest moment puteti umple stomacul de porc (stomacul de porc trebuie spalat bine, in mai multe ape si frecat cu sare, dupa care il lasati, pe timpul prepararii ingredientelor, intr-un bol cu apa si otet).

In primul rand, coaseti stomacul de porc si lasati doar o deschizatura suficient de mare prin care sa introduceti compozitia. Cu o lingura, incepeti si introduceti bucatile de carne in stomacul de porc, iar dupa fiecare lingura de carne puneti si o lingura din zeama in care a fiert carnea.
Dupa ce s-a umplut stomacul de porc, coaseti si deschizatura prin care ati introdus umplutura si puneti toba la fiert, in zeama in care au fiert organele, timp de 40 de minute, la foc foarte mic.
Se inteapa din loc in loc ca sa nu plesneasca. Dupa ce a fiert, scoateti toba pe o farfurie si asezati deasupra un tocator de lemn cu o greutate si lasati-l pana a doua zi.

In ziua urmatoare introduceti toba la frigider. Se serveste rece cu muraturi sau mustar.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 urechi de porc; falcile si bucatile grase de la cap; cateva bucati de sorici; 1 limba de porc; 1 inima de porc; 1 rinichi de porc; 3-4 foi de dafin; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper macinat; 1 varf de lingurita de ienibahar macinat; 1 lingura de coriandru verde, tocat. Preparare toba de porc: Parliti bine capul de porc, urechile, soriciul, curatati-le si spalati-le bine. Puneti toate ingredientele la fiert, intr-o oala mare, cu 6-7 litri de apa. Lasati sa fiarba 1 ora, dupa ce au fiert 1 ora scoateti organele si puneti-le intr-un bol. Mai lasati sa fiarba falcile de porc, urechile si soriciul pana scade apa din oala la jumatate, dupa care scoateti-le si asezati-le pe un platou. Curatati bine limba, dupa care taiati, in bucati de max. un centimetru, bucatile de carne si organele, iar soriciul taiati-l fasii subtiri de 2-3 centimetri. Amestecati-le pentru a se distribui cat mai uniform in compozitie.
Intr-un bol puneti 100 ml din zeama in care a fiert carnea, adaugati sarea, piperul macinat, ienibaharul, coriandrul, si amestecati bine pentru a se dizolva sarea. Turnati sosul obtinut peste bucatile de carne
si amestecati bine pentru a se distribui uniform sosul. In acest moment puteti umple stomacul de porc (stomacul de porc trebuie spalat bine, in mai multe ape si frecat cu sare, dupa care il lasati, pe timpul prepararii ingredientelor, intr-un bol cu apa si otet).  In primul rand, coaseti stomacul de porc si lasati doar o deschizatura suficient de mare prin care sa introduceti compozitia. Cu o lingura, incepeti si introduceti bucatile de carne in stomacul de porc, iar dupa fiecare lingura de carne puneti si o lingura din zeama in care a fiert carnea. Dupa ce s-a umplut stomacul de porc, coaseti si deschizatura prin care ati introdus umplutura si puneti toba la fiert, in zeama in care au fiert organele, timp de 40 de minute, la foc foarte mic. Se inteapa din loc in loc ca sa nu plesneasca. Dupa ce a fiert, scoateti toba pe o farfurie
si asezati deasupra un tocator de lemn cu o greutate si lasati-l pana a doua zi. In ziua urmatoare introduceti toba la frigider. Se serveste rece cu muraturi sau mustar. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. Chiar imi place toba… dar nici anul asta nu am facut-o eu .. am cumparat-o :(

  2. Ursitoare spune:

    In sfarsit o reteta pur romaneasca

  3. Nina spune:

    super tare multumim!! am facut-o chiar astazi

  4. Tavi spune:

    @Nina – Nu aveti pentru ce, sa o mancati cu pofta! Sarbatori fericite si numai bine!

Spune-ţi părerea