Caltabosi


Caltabosi

Azi o sa postez reteta de caltabosi cu ficat, asa cum v-am promis ieri, si voua si lui Teo, fostul meu coleg din TVR, care s-a stabilit in America (baiat destept). Exista mai multe retete de caltabos, printre care: caltabosii cu plamani, caltabosi din sange de porc, caltabosi din ficat. Eu am preparat caltabosii din ficat de porc, care sunt cel mai simplu de preparat.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 ficat de porc; 500 g carne grasa (gusa de porc); 500 g de ceapa; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de boia de ardei dulce; 1 varf de lingurita de ienibahar.

Preparare caltobosi din ficat: Spalati bine ficatul cu apa rece si puneti-l la fiert. Puneti la fiert si carnea, in alta oala. Dupa ce au inceput sa fiarba, lasati ficatul sa fiarba 10-15 minute, dupa care scoateti-l pe o farfurie si lasati-l sa se raceasca. Carnea lasati-o sa fiarba circa o ora.
Cat fierbe carnea curatati si tocati ceapa, solzi, si caliti-o intr-o tigaie, cu putin ulei, la foc mediu, pana capata o culoare aurie. Dupa ce s-a rumenit puneti-o intr-o strecuratoare sa se scurga de ulei si lasati-o sa se racoreasca in strecuratoare.

Dupa ce a fiert si carnea, scoateti-o si lasati-o si pe aceasta sa se racoreasca. Dupa ce s-a racit, taiati ficatul si carnea cuburi, adaugati si ceapa prajita, si amestecati bine pentru a se integra uniform toate ingredientele.

Puneti intr-un bol 150 ml din zeama in care a fiert ficatul si adaugati sarea, piperul, boiaua de ardei, ienibaharul. Amestecati bine pentru omogenizare.

Treceti compozitia din carne, ficat si ceapa prajita prin masina de tocat, dupa care, dupa ce ati terminat de tocat toate ingredientele, turnati sosul in care ati dizolvat condimentele peste pasta de ficat si amestecati bine pentru o cat mai buna omogenizare.

Montati pe masina de tocat dispozitivul de facut carnati, introduceti intestinul de porc (dupa ce in prealabil a fost frecat cu sare, spalat in mai multe ape si dupa aceea a stat in apa cu otet pe toata perioada cat ati fiert ficatul si carne) si introduceti din nou compozitia in masina.

Incepeti sa faceti caltabosii. Dupa ce s-au umplut 10-15 cm de intestin, legati caltabosul si continuati umplerea pana terminati compozitia.

Puneti apa in care a fiert carnea peste apa in care a fiert ficatul si fierbeti-o. Cand a inceput sa fiarba, dati focul foarte mic si introduceti caltabosii in oala, lasandu-i sa fiarba 10-15 minute. Intepati-i cu o scobitoare din loc in loc ca sa nu plesneasca.

Dupa ce au fiert, scoateti-i si lasati-i la racit. Se consuma proaspeti sau se pot pastra la frigider 1-2 saptamani.

Se pot servi cu muraturi sau mustar.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 ficat de porc; 500 g carne grasa (gusa de porc); 500 g de ceapa; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de boia de ardei dulce; 1 varf de lingurita de ienibahar. Preparare caltobosi din ficat: Spalati bine ficatul cu apa rece si puneti-l la fiert. Puneti la fiert si carnea, in alta oala. Dupa ce au inceput sa fiarba, lasati ficatul sa fiarba 10-15 minute. Carnea lasati-o sa fiarba circa o ora. dupa ce a fiert ficatul, scoateti-l pe o farfurie si lasati-l sa se raceasca. Cat fierbe carnea curatati si tocati ceapa, solzi, caliti-o intr-o tigaie, cu putin ulei, la foc mediu, pana capata o culoare aurie.
Dupa ce s-a rumenit puneti-o intr-o strecuratoare sa se scurga de ulei si lasati-o sa se racoreasca in strecuratoare. Dupa ce a fiert si carnea, scoateti-o si lasati-o si pe aceasta sa se racoreasca Dupa ce s-a racit, taiati ficatul si carnea cuburi, adaugati si ceapa prajita, si amestecati bine pentru a se integra uniform toate ingredientele. Puneti intr-un bol 150 ml din zeama in care a fiert ficatul si adaugati sarea, piperul, boiaua de ardei, ienibaharul
Amestecati bine pentru omogenizare. Treceti compozitia din carne, ficat si ceapa prajita prin masina de tocat, dupa care, dupa ce ati terminat de tocat toate ingredientele, turnati sosul in care ati dizolvat condimentele peste pasta de ficat amestecati bine pentru o cat mai buna omogenizare. Montati pe masina de tocat dispozitivul de facut carnati, introduceti intestinul de porc (dupa ce in prealabil a fost frecat cu sare, spalat in mai multe ape si dupa aceea a stat in apa cu otet pe toata perioada cat ati fiert ficatul si carne) si introduceti din nou compozitia in masina. Incepeti sa faceti caltabosii. Dupa ce s-au umplut 10-15 cm de intestin, legati caltabosul si continuati umplerea pana terminati compozitia. Puneti apa in care a fiert carnea peste apa in care a fiert ficatul si fierbeti-o. Cand a inceput sa fiarba, dati focul foarte mic si introduceti caltabosii in oala, lasandu-i sa fiarba 10-15 minute. Intepati-i cu o scobitoare din loc in loc ca sa nu plesneasca.
Dupa ce au fiert, scoateti-i si lasati-i la racit. Se consuma proaspeti sau se pot pastra la frigider 1-2 saptamani.  Se pot servi cu muraturi sau mustar. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea