Limba cu sos Madeira


Limba cu sos Madeira

Azi m-am gandit sa gatesc ceva exotic, limba cu sos Madeira. Mai aveam niste limba in congelator, ramasa de la Craciun, asa ca azi in meniu avem limba de porc cu sos Madeira. Este simplu de preparat, singurul impediment fiind insa durata. Dureaza circa 3 ore sa preparati limba cu sos Madeira, dar in final veti avea un preparat foarte rafinat, cu un gust si o aroma deosebita.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingredinte: 1 kg limba de vaca sau porc; 100 ml ulei; 100 g unt; 1 lingura amidon; 2 cepe; 2 morcovi; 1 telina mica; 1 lingurita de cimbru; 4 foi de dafin; 1 lingurita piper boabe; 50 ml coniac; 500 ml vin de Madeira; 1/2 capatana de usturoi; 3 linguri de bulion; 1 varf de lingurita de sare; 1 lingura de sherry; 1 varf de lingurita de piper.

Preparare limba cu sos Madeira: Puneti limba la fiert impreuna cu piperul boabe, 3 foi de dafin si o lingura de sare. Fierbeti limba circa 2 ore.

Cat fierbe limba pregatiti-va restul de ingrediente necesare. Curatati legumele si tocati-le felii subtiri. Puneti in farfurioare untul, amidonul, pasta de tomate, sarea, piperul, cimbrul, foaia de dafin. Turnati in pahare vinul, coniacul, uleiul si aveti toate ingredientele pregatite.

Dupa ce a fiert limba, scoateti-o sa se raceasca intr-o strecuratoare, dupa care curatati-o bine de pielite si taiati-o felii de 1 cm grosime. Puneti in wok uleiul si adaugati limba taiata felii. Rumeniti-o bine pe ambele parti, pana capata o culoare maro-aurie si scoateti-o pe o farfurie.
In uleiul in care ati prajit limba adaugati legumele, mai putin usturoiul si rumeniti-le bine pana capata o culoare maro-aurie. Adaugati peste legume limba, pasta de tomate, 300 de ml de apa, jumatate din vinul de Madeira, sarea, piperul macinat, usturoiul, cimbrul si foaia de dafin.

Lasati sa fiarba la foc mic, timp de 1 ora, cu un capac deasupra.Mai amestecati, din cand in cand, si daca scade prea mult sosul mai adaugati putina apa.

Dupa ce a fiert timp de o ora, scoateti limba intr-un bol, puneti sosul si legumele intr-o strecuratoare si pasati bine compozitia pentru a se strecura cat mai mult din sosul din strecuratoare. Piureul rezultat turnati-l inapoi in wok si adaugati si limba deasupra.

Adaugati in wok si restul de vin Madeira, coniacul, 1 lingura de sherry si untul, si mai fierbeti totul 10 minute, la foc mic. Preparati si amidonul dizolvandu-l in cateva linguri de apa. Dupa ce a fiert sosul 10 minute, adaugati si amidonul, amestecand permanent, dupa care mai fierbeti un minut si stingeti focul.
Lasati sa se racoreasca 15 minute si se poate servi cu garnitura de cartofi natur (preparare cartofi natur), atat calda cat si rece.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingredinte: 1 kg limba de vaca sau porc; 100 ml ulei; 100 g unt; 1 lingura amidon; 2 cepe; 2 morcovi; 1 telina mica; 1 lingurita de cimbru; 4 foi de dafin; 1 lingurita piper boabe; 50 ml coniac; 500 ml vin de Madeira; 1/2 capatana de usturoi; 3 linguri de bulion; 1 varf de lingurita de sare; 1 lingura de sherry; 1 varf de lingurita de piper. Preparare limba cu sos Madeira: Puneti limba la fiert impreuna cu piperul boabe, 3 foi de dafin si o lingura de sare. Fierbeti limba circa 2 ore. Cat fierbe limba pregatiti-va restul de ingrediente necesare. Curatati legumele si tocati-le felii subtiri. Puneti in farfurioare untul, amidonul, pasta de tomate, sarea, piperul, cimbrul, foaia de dafin. Turnati in pahare vinul, coniacul, uleiul si aveti toate ingredientele pregatite. Dupa ce a fiert limba, scoateti-o sa se raceasca intr-o strecuratoare, dupa care curatati-o bine de pielite
si taiati-o felii de 1 cm grosime. Puneti in wok uleiul si adaugati limba taiata felii. Rumeniti-o bine pe ambele parti, pana capata o culoare maro-aurie scoateti-o pe o farfurie. In uleiul in care ati prajit limba adaugati legumele, mai putin usturoiul si rumeniti-le bine pana capata o culoare maro-aurie.
Adaugati peste legume limba, pasta de tomate, 300 de ml de apa, jumatate din vinul de Madeira, sarea, piperul macinat, usturoiul, cimbrul si foaia de dafin. Lasati sa fiarba la foc mic, timp de 1 ora, cu un capac deasupra.
Mai amestecati, din cand in cand, si daca scade prea mult sosul mai adaugati putina apa. Dupa ce a fiert timp de o ora, scoateti limba intr-un bol, puneti sosul si legumele intr-o strecuratoare si pasati bine compozitia pentru a se strecura cat mai mult din sosul din strecuratoare. Piureul rezultat turnati-l inapoi in wok si adaugati si limba deasupra. Adaugati in wok si restul de vin Madeira,
coniacul, 1 lingura de sherry si untul, si mai fierbeti totul 10 minute, la foc mic. Preparati si amidonul dizolvandu-l in cateva linguri de apa. Dupa ce a fiert sosul 10 minute, adaugati si amidonul, amestecand permanent, dupa care mai fierbeti un minut si stingeti focul. Lasati sa se racoreasca 15 minute si se poate servi cu garnitura de cartofi natur(preparare cartofi natur,http://www.all-food.ro/2009/07/28/cartofi-natur/), atat calda cat si rece. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Anca spune:

    wow! cat de super ar fi sa stie toti barbatii sa gateasca atat de bine ca tine. sunt o multime de retete care au inspirat-o pe mama in schimb :) . iar asta este una dintre ele.

  2. Tavi spune:

    @ Anca
    Nu cred ca sunt o exceptie, mai ales ca, asa cum bine cred ca stii, cei mai apreciati bucatari ai lumii sunt barbati. Pentru mine este doar un hobby, deci nu sunt profesionist, dar multi prieteni mi-au spus ca mi-am gresit cariera. Multumesc insa pentru aprecieri si ma bucur nespus ca am reusit s-o inspir pe mama ta. Sper sa reusesc sa te inspir si pe tine :P .

Spune-ţi părerea