Aluat placinta


Aluat placinta

Acesta este un aluat pe care eu il folosesc atat la placinta cu branza si stafide, dar si la placinta de mere cu scortisoara. Se poate prepara si lasa la frigider de pe o zi pe alta, chiar este indicat. Este un aluat fraged si destul de usor de preparat.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 250 g unt; 2 oua; 6 plicuri zahar vanilat (50 g); 100 ml apa; 1 lingura de otet; 1 plic amoniu pentru prajituri.

Preparare aluat placinta: Puneti untul intr-un bol, suficient de mare ca sa puteti amesteca usor toate ingredientele, si turnati zaharul vanilat deasupra. Amestecati cu o paleta, pana cand untul devine cremos, ca o smantana mai groasa.
Puneti ouale intr-un bol si bateti-le bine. Dupa ce ati batut ouale, turnati-le putin cate putin peste unt, amestecand permanent. In final, o sa obtineti o crema ca o maioneza.
Dizolvati amoniul in otet si turnati totul peste unt. Amestecati bine, pana se omogenizeaza din nou compozitia. Incepeti si adaugati faina, putin cate putin, amestecand permanent.
Cand compozitia a inceput sa se ingroase, adaugati si apa, putin cate putin, amestecand tot timpul. Dupa ce ati terminat de adaugat toata apa, amestecati pana ce aluatul se omogenizeaza si devine o coca moale si lipicioasa.

In acest moment, presarati pe masa de lucru faina din abundenta (pana acum ati adaugat cam jumatate din faina pregatita) si asezati coca pe suprafata de lucru. Presarati putina faina si pe deasupra si incepeti sa framantati coca pana cand devine un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini si de suprafata de lucru. Daca se termina faina inainte de a obtine acest lucru mai adaugati cate putina faina pana nu se mai lipeste aluatul de maini.
In final, aluatul trebuie sa fie un aluat lucios si elastic. In acest moment aluatul este gata, inveliti-l intr-o folie de plastic si bagati-l la frigider minim o ora, dupa care poate fi folosit. Eu de obicei il fac seara pentru a doua zi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 250 g unt; 2 oua; 6 plicuri zahar vanilat (50 g); 100 ml apa; 1 lingura de otet; 1 plic amoniu pentru prajituri. Puneti untul intr-un bol, suficient de mare ca sa puteti amesteca usor toate ingredientele, si turnati zaharul vanilat deasupra. Amestecati cu o paleta, pana cand untul devine cremos, ca o smantana mai groasa. Puneti ouale intr-un bol si bateti-le bine. Dupa ce ati batut ouale, turnati-le putin cate putin peste unt, amestecand permanent. In final, o sa obtineti o crema ca o maioneza.
Dizolvati amoniul in otet si turnati totul peste unt. Amestecati bine, pana se omogenizeaza din nou compozitia. Incepeti si adaugati faina, putin cate putin, amestecand permanent. Cand compozitia a inceput sa se ingroase, adaugati si apa, putin cate putin, amestecand tot timpul. Dupa ce ati terminat de adaugat toata apa, amestecati pana ce aluatul se omogenizeaza si devine o coca moale si lipicioasa. In acest moment, presarati pe masa de lucru faina din abundenta (pana acum ati adaugat cam jumatate din faina pregatita) si asezati coca pe suprafata de lucru.
Presarati putina faina si pe deasupra si incepeti sa framantati coca pana cand devine un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini si de suprafata de lucru. Daca se termina faina inainte de a obtine acest lucru mai adaugati cate putina faina pana nu se mai lipeste aluatul de maini. In final, aluatul trebuie sa fie un aluat lucios si elastic. In acest moment aluatul este gata, inveliti-l intr-o folie de plastic si bagati-l la frigider minim o ora, dupa care poate fi folosit. Eu de obicei il fac seara pentru a doua zi.      

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. AnnaTurcanu spune:

    Multumesc Tavi pt. retetele tale,sunt foarte bune,astazi spre exemplu am sa fac mancare de fasole boabe si( aluat) plus prajitura cu branza,sunt retete usoare si ma fac sa ma simt ca la mama acasa,desi sunt printre straini.Sanatate ,o zi buna si sa auzim numai de bine.

  2. Tavi spune:

    @Anna Turcanu – Multumesc pentru aprecieri, sa aveti pofta mare la masa! Multa sanatate si un weekend placut!

  3. sofia spune:

    Excelenta reteta, felicitari !
    Niciodata nu mi-a iesit o foaie atat de buna, am facut o placinta cu dovleac excelenta !
    multumesc

  4. Tavi spune:

    @sofia – Cu placere, ma bucur ca ti-a fost pe plac.

Spune-ţi părerea