Ciorba Gulas


Ciorba Gulas

Aceasta mancare este cunoscuta ca fiind de origine ungureasca. De-a lungul timpului, reteta originala a cunoscut modificari, s-au adaugat ingrediente, dar numitorul comun au ramas condimentele foarte picante, care au fost pastrate de toate retetele existente. Reteta de Ciorba Gulas, pe care o s-o gatesc azi, este preferata mea si se potriveste cel mai mult cu gusturile mele. In timp o sa va prezint si alte retete de gulas, dar o sa incep cu cea preferata.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 750 g carne de vita, taiata cuburi mici; zarzavat pentru ciorba (1 morcov, albitura, 1/2 telina mica, toate tocate marunt); 200 g ceapa, tocata; 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, tocati fidelute; 5 linguri ulei, pentru prajit; 3 linguri pasta de tomate (concentratie 28%); 250 g pulpa de rosii; 2 l supa de vita din 4 cuburi de concentrat de vaca; 500 ml vin rosu; 1,5 l supa legume din 3 cuburi de concentrat de legume; 2 linguri boia de ardei iute; 1/2 lingurita piper negru, macinat; 1 ardei iute proaspat; 2 linguri de patrunjel verde, tocat.

Preparare ciorba gulas: Pregatiti toate ingredientele necesare inainte de a incepe prepararea. Preparati supa de legume si supa de vita si puneti-o intr-un recipient. Puneti vinul intr-un pahar, taiati carnea cuburi mici, tocati legumele (morcov, ceapa, albitura, telina, ardei gras). Puneti si condimentele in farfurioare, pasta de tomate si pulpa de rosii, tocati patrunjelul, ardeiul iute si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

Turnati uleiul intr-o tigaie adanca sau intr-o oala mare (daca nu vreti sa mutati legumele dupa ce le rumeniti), si adaugati carnea sa se rumeneasca, la foc iute. Amestecati permanent si lasati carnea sa se patrunda bine, pana cand vedeti ca s-a rumenit. Adaugati ceapa si rumeniti in continuare, pana devine ceapa translucida. Adaugati si legumele tocate (morcov, telina, albitura, ardei gras) si rumeniti-le 2 minute. Apoi adaugati pulpa de rosii, pasta de tomate, vinul si amestecati bine pana se dizolva pasta de tomate. Adaugati din supa preparata, pana se acopera bine toate legumele si carnea, si lasati sa fiarba cu un capac deasupra cca. 1 ora. Mai completati din cand in cand cu supa, daca scade.

Cand este fiarta carnea (turnati toate ingredientele intr-o oala de ciorba, asta daca le-ati pregatit in tigaie, cum am facut eu) adaugati restul de supa, condimentele (boiaua si piperul) si mai fierbeti 30 de minute, la foc mic, fara capac. Dupa ce a mai fiert 30 de minute, stingeti focul si adaugati ardeiul iute.
Lasati sa se racoreasca 15 minute si se poate servi. Cand o serviti, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra. Se serveste calda, cu paine de casa.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 750 g carne de vita, taiata cuburi mici; zarzavat pentru ciorba (1 morcov, albitura, 1/2 telina mica, toate tocate marunt); 200 g ceapa, tocata; 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, tocati fidelute; 5 linguri ulei, pentru prajit; 3 linguri pasta de tomate (concentratie 28%); 250 g pulpa de rosii; 2 l supa de vita din 4 cuburi de concentrat de vaca; 500 ml vin rosu; 1,5 l supa legume din 3 cuburi de concentrat de legume; 2 linguri boia de ardei iute; 1/2 lingurita piper negru, macinat; 1 ardei iute proaspat; 2 linguri de patrunjel verde, tocat. Preparare ciorba gulas: Pregatiti toate ingredientele necesare inainte de a incepe prepararea. Preparati supa de legume si supa de vita si puneti-o intr-un recipient. Puneti vinul intr-un pahar, taiati carnea cuburi mici, tocati legumele (morcov, ceapa, albitura, telina, ardei gras). Puneti si condimentele in farfurioare, pasta de tomate si pulpa de rosii, tocati patrunjelul, ardeiul iute si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare. Turnati uleiul intr-o tigaie adanca sau intr-o oala mare (daca nu vreti sa mutati legumele dupa ce le rumeniti), si adaugati carnea sa se rumeneasca, la foc iute. Amestecati permanent si lasati carnea sa se patrunda bine, pana cand vedeti ca s-a rumenit. Adaugati ceapa si rumeniti in continuare, pana devine ceapa translucida. Adaugati si legumele tocate morcov, telina, albitura,
si ardeiul gras si rumeniti totul inca 2 minute. Apoi adaugati pulpa de rosii, pasta de tomate, vinul si amestecati bine pana se dizolva pasta de tomate. Adaugati din supa preparata, pana se acopera bine toate legumele si carnea, si lasati sa fiarba cu un capac deasupra cca. 1 ora. Mai completati din cand in cand cu supa, daca scade.
Cand este fiarta carnea (turnati toate ingredientele intr-o oala de ciorba, asta daca le-ati pregatit in tigaie, cum am facut eu) adaugati restul de supa, condimentele (boiaua si piperul) si mai fierbeti 30 de minute, la foc mic, fara capac. Dupa ce a mai fiert 30 de minute, stingeti focul si adaugati ardeiul iute. Lasati sa se racoreasca 15 minute si se poate servi. Cand o serviti, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra. Se serveste calda, cu paine de casa. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea