Galuste cu prune


Galuste cu prune

Reteta de galuste cu prune este originara din Austria, chiar daca unii inclina sa creada ca este specifica Ardealului. De obicei, majoritatea prepara aceasta reteta toamna, cand apar prunele pe piata. Dar acum gasim in magazine ce fructe dorim, chiar si in extrasezon. Asa ca este la indemana oricui sa pregateasca delicioasele galuste cu prune in orice anotimp, chiar si in mijlocul iernii (puteti folosi si caise in loc de prune).

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 8 prune; 450 g cartofi albi; 220 g faina; 100 g branza de vaci; 1 ou; sare; 30 g unt pentru aluat; 80 g unt pentru prajit; 150 g pesmet; 2 linguri de zahar; cate 1 cub de zahar pentru fiecare pruna.

Preparare galuste cu prune: Fierbeti cartofii in coaja timp de 20 de minute. Dupa ce au fiert, ii scurgeti si ii lasati sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, curatati coaja si dati-i prin masina de tocat, prin sita cea mai fina.
Adaugati apoi, peste cartofii tocati, faina, 30 g de unt, branza, un praf de sare, oul si amestecati usor pana omogenizati compozitia, dupa care framantati rapid, cu mana, pana obtineti un aluat omogen. Nu framantati foarte mult ca sa nu devina lipicios aluatul.

Dupa ce ati terminat de facut aluatul, taiati prunele, scoateti samburii si puneti cate un cub de zahar in fiecare pruna.

Rupeti bucati din aluat si turtiti-le, dandu-le o forma de chiftea. Puneti pruna in mijloc si incepeti sa modelati aluatul in jurul prunei, pana o infasurati complet in aluat. Mie mi-au iesit 8 galuste.

Dupa ce ati modelat toate galustele, puneti apa, intr-o oala mare, si aduceti-o la temperatura de fierbere, adaugand si o lingurita de sare in apa. Cand apa a inceput sa fiarba, puneti galustele in oala si lasati-le sa fiarba pana se ridica la suprafata.

Cat fierb galustele, puneti in tigaie untul pentru prajit, la foc mediu, adaugati pesmetul si zaharul si rumeniti totul, amestecand permanent, pana capata o culoare maro inchis (spre culoarea scortisoarei), dupa care stingeti focul si asteptati sa fiarba galustele.

Cand galustele se ridica la suprafata, scoateti-le cu o spumiera pentru a se scurge apa si asezati-le in pesmet. Tavaliti-le bine prin pesmet, dupa care puneti-le pe o farfurie si lasati-le sa se racoreasca. Dupa ce s-au racorit, se pot servi presarand zahar pudra pe deasupra.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 8 prune; 450 g cartofi albi; 220 g faina; 100 g branza de vaci; 1 ou; sare; 30 g unt pentru aluat; 80 g unt pentru prajit; 150 g pesmet; 2 linguri de zahar; cate 1 cub de zahar pentru fiecare pruna. Preparare galuste cu prune: Fierbeti cartofii in coaja timp de 20 de minute. Dupa ce au fiert, ii scurgeti si ii lasati sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, curatati coaja si dati-i prin masina de tocat, prin sita cea mai fina. Adaugati apoi, peste cartofii tocati, faina, 30 g de unt,
branza, un praf de sare, oul si amestecati usor pana omogenizati compozitia, dupa care framantati rapid, cu mana, pana obtineti un aluat omogen. Nu framantati foarte mult ca sa nu devina lipicios aluatul. Dupa ce ati terminat de facut aluatul, taiati prunele, scoateti samburii si puneti cate un cub de zahar in fiecare pruna.
Rupeti bucati din aluat si turtiti-le, dandu-le o forma de chiftea. Puneti pruna in mijloc si incepeti sa modelati aluatul in jurul prunei, pana o infasurati complet in aluat. Mie mi-au iesit 8 galuste. Dupa ce ati modelat toate galustele, puneti apa, intr-o oala mare, si aduceti-o la temperatura de fierbere, adaugand si o lingurita de sare in apa. Cand apa a inceput sa fiarba, puneti galustele in oala si lasati-le sa fiarba pana se ridica la suprafata. Cat fierb galustele, puneti in tigaie untul pentru prajit, la foc mediu, adaugati pesmetul si zaharul
si rumeniti totul, amestecand permanent, pana capata o culoare maro inchis (spre culoarea scortisoarei), dupa care stingeti focul si asteptati sa fiarba galustele. Cand galustele se ridica la suprafata, scoateti-le cu o spumiera pentru a se scurge apa si asezati-le in pesmet. Tavaliti-le bine prin pesmet, dupa care puneti-le pe o farfurie si lasati-le sa se racoreasca. Dupa ce s-au racorit, se pot servi presarand zahar pudra pe deasupra. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. elena spune:

    da asa-i e o reteta originala care provine din Austria,cand e zezonul o vad mereu prin ziare..am o vecina de 92 de ani mereu o face in timpul prunelor proaspete si e f.delicioasa.[ca provine original din Austria m-a pus in tema vecinica]Reteta pe care ai expuso e exact asa cum face vecinica mea,,un astfel de aluat il mai folosesc si cu o umplutura de carne tokata cu ciuperci.

  2. Tavi spune:

    @elena – Pai cred ca reteta s-a transmis si in Ardeal, la fel ca in Austria, datorita istoriei :) . Uite insa ca nu am mancat niciodata cu umplutura de carne tocata si ciuperci. Intotdeauna le-am preparat cu fructe, pe post de desert.

Spune-ţi părerea