Prajitura Negresa


Prajitura Negresa

Am luat caietul de prajituri de la mama si am inceput sa-l rasfoiesc, alegand in final prajitura negresa. Aceasta prajitura o recomand in special celor care iubesc ciocolata. Este o prajitura delicioasa, iar combinatia dintre fulgii de cocos si ciocolata satisface toate gusturile, oricat de rafinate ar fi.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 ml  lapte; 350 g zahar; 250 g faina; 250 g unt; 2-3 linguri cacao; 4 oua; 2 linguri de zahar, pentru albus; 1/2 plic praf de copt (5 g); 500 g ciocolata cu lapte de menaj; 50 g fulgi de cocos.

Preparare prajitura negresa: Puneti untul intr-o craticioara, pe foc, adaugati laptele, zaharul si cele 3 linguri de cacao si amestecati pana cand fierbe si se omogenizeaza compozitia. Stingeti focul si lasati sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit separati albusurile de galbenusuri, puneti albusurile in mixer si mixati-le bine. Sunt gata atunci cand albusul se tine de vas, fara sa cada cand intoarceti vasul cu gura in jos. Dupa ce ati batut albusul adaugati cele 2 linguri de zahar si mixati in continuare pana se topeste zaharul. Cand este gata lasati-l deoparte.

Adaugati praful de copt in faina si amestecati-l bine pana se incorporeaza uniform in faina. Adaugati galbenusurile in crema de cacao (trebuie sa fie la temperatura camerei crema) si amestecati bine pana se dizolva galbenusurile. Adaugati si faina, putin cate putin, amestecand permanent, pana terminanti de turnat toata faina si obtineti o crema omogena. In final, adaugati si albusul de ou, putin cate putin, amestecand permanent. Cand ati terminat de adaugat tot albusul mai amestecati pana se incorporeaza tot albusul in crema si se omogenizeaza.

Puneti intr-o tava hartie de copt si turnati compozitia in tava, intinzand-o bine pe toata suprafata tavii. Introduceti tava in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade si lasati la copt 25 de minute. Dupa ce au trecut cele 25 de minute scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca bine.
Dupa ce s-a racit, puneti ciocolata intr-un ibric si tineti-o pe foc la bain-marie, pana se topeste si devine lichida.
Taiati foaia pe jumatate si turnati ciocolata pe deasupra, intinzand-o apoi cu o paleta de plastic in mod uniform pe toata suprafata prajiturii. Cu o paleta, ridicati una din jumatatile din tava si suprapuneti-o peste blatul ramas in tava. Presarati fulgi de cocos din abundenta pe toata suprafata, cat este inca ciocolata calda, si lasati apoi sa se raceasca ciocolata.
Dupa ce s-a intarit ciocolata, taiati prajitura in forma de romburi si o puteti servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 ml  lapte; 350 g zahar; 250 g faina; 250 g unt; 2-3 linguri cacao; 4 oua; 2 linguri de zahar, pentru albus; 1/2 plic praf de copt (5 g); 500 g ciocolata cu lapte de menaj; 50 g nuca de cocos. Preparare prajitura negresa: Puneti untul intr-o craticioara, pe foc, adaugati laptele, adaugati si zaharul si cele 3 linguri de cacao si amestecati pana cand fierbe si se omogenizeaza compozitia. Stingeti focul si lasati sa se raceasca. Dupa ce s-a racit separati albusurile de galbenusuri,
puneti albusurile in mixer si mixati-le bine. Sunt gata atunci cand albusul se tine de vas, fara sa cada cand intoarceti vasul cu gura in jos. Dupa ce ati batut albusul adaugati cele 2 linguri de zahar si mixati in continuare pana se topeste zaharul. Cand este gata lasati-l deoparte. Adaugati praful de copt in faina si amestecati-l bine pana se incorporeaza uniform in faina. Adaugati galbenusurile in crema de cacao (trebuie sa fie la temperatura camerei crema) si amestecati bine pana se dizolva galbenusurile.
Adaugati si faina, putin cate putin, amestecand permanent, pana terminanti de turnat toata faina si obtineti o crema omogena. In final, adaugati si albusul de ou, putin cate putin, amestecand permanent. Cand ati terminat de adaugat tot albusul mai amestecati pana se incorporeaza tot albusul in crema si se omogenizeaza. Puneti intr-o tava hartie de copt si turnati compozitia in tava, intinzand-o bine pe toata suprafata tavii. Introduceti tava in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade si lasati la copt 25 de minute.
Dupa ce au trecut cele 25 de minute scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca bine. Dupa ce s-a racit, puneti ciocolata intr-un ibric si tineti-o pe foc la bain-marie, pana se topeste si devine lichida. Taiati foaia pe jumatate si turnati ciocolata pe deasupra, intinzand-o apoi cu o paleta de plastic in mod uniform pe toata suprafata prajiturii. Cu o paleta, ridicati una din jumatatile din tava si suprapuneti-o peste blatul ramas in tava.
Presarati fulgi de cocos din abundenta pe toata suprafata, cat este inca ciocolata calda, si lasati apoi sa se raceasca ciocolata. Dupa ce s-a intarit ciocolata, taiati prajitura in forma de romburi si o puteti servi. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta buna!

21 păreri.

  1. Maria spune:

    Multumesc pentru reteta! O faceam cand erau fetele mici, dar o uitasem.
    Acum vroiam s-o fac pentru nepotica, dar retetele de pe net difereau de cea stiuta de mine. Am persistat si, in sfarsit,am gasit-o pe cea stiuta, adica ACEASTA. Inca o data mii de multumiri si iti doresc sa ai parte de toate bucuriile pamantului, TAVI.

  2. Tavi spune:

    @ Maria – ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor. eu am gasit-o in caietul de retete al mamei mele. asemenea iti doresc toate cele bune, atat tie cat si familiei tale.

  3. Liliana Branzanu spune:

    E minunat cand oameni se ajuta intre ei. Mi-ati fost si mie de real folos. Baietilor mei le place mult prajitura. Reteta aceasta nu am mai facut-o. Merg la bucatarie sa o incerc.

  4. Ana-Maria Ioan spune:

    ffffffffffffffff buna

  5. Mihai spune:

    Deci este super. Azi am facut-o iarasi. Cred ca e pentru a 4-a oara in ulimele 2 luni. Intre timp mi-am dat seama ca ce stiam eu erau niste bucatele mai mari, motiv pentru care am ales o tava mai mica; mai putin intinsa. Ce sa-i faci ? Imi place simpla. Fara creme sau fulgi de cocos.
    In rest ….respect reteta ;)

    Imi place mult blogul mai ales ca poti sa urmaresti pozele si ce scrie la fiecare poza. Asa ca e de ajutor….Te misti in timp real cu gatitu’.

  6. Tavi spune:

    @Mihai – :) A 4-a oara in ultimele 2 luni? Si mai zici de mine ca ma misc in ,, timp real”? :D . Oricum puteai reusi din prima urmand exact ce am scris eu in reteta, adica acest pasaj care este mai pe la sfarsit: “Taiati foaia pe jumatate si turnati ciocolata pe deasupra, intinzand-o apoi cu o paleta de plastic in mod uniform pe toata suprafata prajiturii. Cu o paleta, ridicati una din jumatatile din tava si suprapuneti-o peste blatul ramas in tava”.
    Mai salvai din timp :) .

  7. jolygina spune:

    buna si simpla de facut

  8. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Bun gasit!
    Ce dimensiuni are tava ta? Aceasta in care ai facut Negresa?
    Intreb pt ca vreau sa iasa la fel de subtire.
    Multumesc!
    Numai bine!!!

  9. Tavi spune:

    @Lavinia – :) Deci… daca vrei sa suprapui 2 blaturi mai subtiri, pe care sa le unesti cu crema de ciocolata (asa cum am procedat eu), folosesti o tava de 42/30 cm.
    Daca nu vrei crema de ciocolata la mijlocul “negresei” foloseste o tava mai mica in dimensiuni (si mai inalta).
    Toate cele bune si tie!

  10. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Mai am o intrebare: ciocolata topita indata ce se raceste nu se intareste asa cum a fost ea initial?
    Multumesc!

  11. Tavi spune:

    @Lavinia – Nu. Asta daca nu cumva ai de gand sa introduci negresa la frigider :) . Eu am folosit, dupa cum bine vezi in reteta, ciocolata de menaj cu lapte (avand ea deja in componenta lapte deci) si a ramas cremoasa. Dar, fiindca habar nu am ce fel de ciocolata o sa gasesti/folosesti tu, poti adauga un pic de unt si un pic de smantana pe care sa le omogenizezi in ciocolata topita.

  12. mirela spune:

    wow Tavi imi place cum ai descris cu poze pas cu pas ca sa inteleaga tot poprul…:)) am sa fac si eu prajitura asta cat de curand!!!!
    ms

  13. Tavi spune:

    @mirela – Sport la treaba atunci! Ms si eu de vizita.

  14. Terzea Gabriela spune:

    Foarte buna…o minunatie….felicitari….am sa o fac din nou acum de 8 martie….

  15. Terzea Gabriela spune:

    Spune-mi te rog o reteta de TORT pt aniversarea sotului meu…vreau sa-l impresionez…
    Multumesc..

  16. Tavi spune:

    @Terzea Gabriela – Multumesc mult de aprecieri, ma bucur ca ti-a placut prajitura. Cat despre o reteta de tort… n-am mai facut un tort de mai bine de un an :) (ultimul este tortul Foret Noir). Nu-ti pot spune de cand trag de mine sa fac un tort Diplomat (care imi place la nebunie), insa nu fac decat daca am mai multi invitati la masa. Altminteri, doar noi doi (eu si sotia) nu reusim sa-l ,,dovedim”, mai ales ca a mea sotie nu este deloc o mare consumatoare de dulciuri. In consecinta… nu te pot ajuta cu o reteta, cel putin nu acum.

  17. Marilena spune:

    Sa stii ca eu am facut-o asa, cu ciocolata intre blaturi si a fost nemaipomenit de buna! Am vazut-o si pe cealalalta pufoasa pe care ai facut-o cu crema de ciocolata doar pe deasupra, insa asta e mult mai aproape de ce facea maica-mea pe vremea cand eram eu mica. Pupici si spor la treaba, ms de reteta!

  18. Tavi spune:

    @Marilena – Multumesc, transmit pupicii mai departe catre a mea mama :) .

  19. Aprilia spune:

    Tavi te rog din nou dimensiuni la tava.Mersi mult si felicitari.

  20. Acka spune:

    Mie nu imi plac deloc prajiturile (cine ma cunoaste stie, iar restul nu ma cred), dar cand a facut bunica mea o negresa delicioasa am mancat-o ca mi-a placut. (era putin mai diferita reteta fata de asta de aici)

  21. Tavi spune:

    @Acka – Mie toate prajiturile mi se par delicioase :D .

Spune-ţi părerea