Orez cu lapte


Orez cu lapte

Cine nu-si aduce aminte de o portie de orez fiert cu lapte ca fiind desertul copilariei? Usor de preparat, orezul cu lapte poate fi un delicios rasfat dulce, atat pentru cei mici dar si pentru cei mari.

Pentru preparare orez fiert cu lapte aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,5 l lapte; 300 g orez; 200 g zahar; 1 varf de lingurita de sare; 1 lingurita de scortisoara; coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala.

Preparare orez cu lapte: Spalati bine orezul si puneti-l la fiert cu o cana de apa. Fierbeti pana se evapora toata apa, amestecand permanent ca sa nu se prinda orezul de cratita (dureaza cam 5 minute pana orezul absoarbe apa).

Odata fiert, dati orezul deoparte de pe foc si puneti laptele la fiert. Adaugati sarea si zaharul si lasati sa fiarba laptele. Cand a inceput sa fiarba laptele, adaugati orezul si fierbeti mai departe, amestecand permanent ca sa nu se prinda, timp de 20-25 de minute (depinde cat de gros doriti sa iasa).

Dupa ce ati fiert orezul, 20-25 de minute, adaugati coaja de lamaie si de portocala, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se racoreasca 10-15 minute, dupa care puneti orezul in boluri si presarati scortisoara deasupra. Se poate consuma cald sau rece (mie imi place rece, de la frigider).


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,5 l lapte; 300 g orez; 200 g zahar; 1 varf de lingurita de sare; 1 lingurita de scortisoara; coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala. Preparare orez cu lapte: Spalati bine orezul si puneti-l la fiert cu o cana de apa. Fierbeti pana se evapora toata apa, amestecand permanent ca sa nu se prinda orezul de cratita (dureaza cam 5 minute pana orezul absoarbe apa). Odata fiert, dati orezul deoparte de pe foc si puneti laptele la fiert. Adaugati sarea si zaharul si lasati sa fiarba laptele. Cand a inceput sa fiarba laptele, adaugati orezul
fierbeti mai departe, amestecand permanent ca sa nu se prinda, timp de 20-25 de minute (depinde cat de gros doriti sa iasa). Dupa ce ati fiert orezul, 20-25 de minute, adaugati coaja de lamaie si de portocala, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se racoreasca 10-15 minute, puneti orezul in boluri si presarati scortisoara deasupra. Se poate consuma cald sau rece (mie imi place rece, de la frigider). Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

16 păreri.

  1. ada spune:

    Nu-ti pot spune de cand nu am mai mancat :) . Nici nu imi pot da seama de ce mi-a disparut din memorie cu toate ca imi placea f mult. Thx ptr readucere aminte.

  2. Tavi spune:

    @ ada
    npc :-)

  3. mirela spune:

    suna…..delicios!!!!!!!
    voi folosi aceasta reteta foarte curand,daca nu te superi

  4. Ramona spune:

    Foarte bun multumesc

  5. Ramona Codica spune:

    Intamplarea a facut ca mama mea sa fie ocupata, astfel ca nu o puteam suna (desi o fac cam des in ultimul timp) doar pentru reteta de orez cu lapte. Mereu o “amenintam” ca voi invata sa fac mancare de pe net. Niciodata nu ma credea. Nici eu nu credeam ce spuneam. Dar astazi mi-am depasit propriile asteptari. Am preparat un delicios orez cu lapte, doar urmandu-ti sfaturile fotografice. Au fost de mare ajutor (pozele postate). Multumesc! Dar stii, am injumatatit cantitatile, am zis ca o fac doar de proba, iar acum imi pare rau; un bol din cele doua deja e savurat…

  6. Tavi spune:

    @Ramona Codica – E bine ca ghidul fotografic ti-a fost de ajutor. Pe bune, asta mi-am si propus cand am decis sa stau sa fotografiez fiecare pas pe care il fac in bucatarie :) . Chiar ma bucura chestia asta pe care mi-o spui! Asta inseamna ca efortul meu nu e degeaba!
    In rest… felicitari pentru orezul cu lapte reusit! Sa inteleg ca urmatorul pas e portie dubla de orez cu lapte (deja stii cum sa-l faci) + un alt fel de mancare :) ?!?!?

  7. Ramona Codica spune:

    Hey, easy… I am just a kid, for my mother… Sa stii ca alte feluri de mancare am mai facut. Maine urmeaza episodul doi pentru ciorbita de fasole verde, mai am o portie de preparat din borcanul conservat de mama. Pentru asta chiar am sunat-o cu ceva timp in urma. Multumesc pentru felicitari, orezul cu lapte e rasfatul diminetilor de week-end. Tie, spor la gatit si blog-arit, efortul tau nu e degeaba…

  8. Tavi spune:

    @Ramona Codica – Cine nu este ,, just a kid” pentru a sa mama/tata? Si daca am fi ,,copii” batrani, parintii ne-ar fi tot… parinti!!!
    Ramona, astept cu mare nerabdare a ta ciorbita de fasole verde, din borcanul de la mama. Sunt sigur ca va avea un gust anume. Gustul de acasa… !

  9. Jaa spune:

    A iesit foarte bun! :D Sfat: Incercati sa folositi zahar brun in loc de alb, iese cu un gust mai caramelizat :)

  10. iulia spune:

    este delicios mai ales ca arata bine

  11. Tavi spune:

    @iulia – Multumesc.

  12. nikol spune:

    tavi a-si dori si eu o reteta cu placinta de dovleac ms

  13. Tavi spune:

    @nikol – Cand voi face placinta cu dovleac, in mod sigur o voi pune si pe blog :) . Mai la toamna probabil…

  14. Printesa spune:

    Tocmai am facut reteta ta. A iesit super buna! eu de obicei fierb orezul direct in lapte, dar de data asta am urmat sfatul tau si sunt foarte multumita. A iesit mult mai cremos! Acum atac budinca cu mere, nu am mai facut pana acum!

  15. Tavi spune:

    @Printesa – Eu zic ca o sa-ti placa si budinca cu mere :) !

  16. emma spune:

    a fost atat de bun mi-a placut la nebunie

Spune-ţi părerea