Ciulama de ciuperci cu pui


Ciulama de ciuperci cu pui

Dupa ce am gatit supa crema de ciuperci, am gatit o delicioasa ciulama de ciuperci cu pui, asta pentru ca tot imi ramasesera niste ciuperci si mai aveam si niste pui prin congelator. V-o recomand, mai ales ca este o reteta speciala, pe care sigur nu o s-o mai intalniti.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g piept de pui; 600 g ciuperci; 4 tulpini de telina; 2 cepe; 1 fir de praz; 4 linguri de faina; 350 ml lapte; 500 ml apa; 1 cub concentrat de legume (sau de pui); 150 g unt; 1 legatura de marar verde; sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente: Taiati pieptul de pui cuburi, tocati ceapa, ciupercile, prazul, tulpinile de telina, mararul verde. Pregatiti-va laptele, apa, concentratul de legume (sau de pui), faina, untul si puteti trece la preparare.

Preparare ciulama de ciuperci cu pui: Impartiti untul in trei parti egale, puneti o parte intr-o tigaie si lasati-l sa se topeasca la foc mediu. Adaugati carnea de pui si lasati-o sa se rumeneasca, amestecand din cand in cand. Cand carnea a capatat o culoare maro-aurie puneti-o intr-un bol.
Puneti o noua bucata de unt in tigaie si adaugati jumatate din ceapa tocata, sa se rumeneasca. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati 400 g de ciuperci (restul de 200 de grame pastrati-le pentru sos) si rumeniti timp de 5 minute. Dupa 5 minute adaugati carnea de pui si lasati sa se mai rumeneasca impreuna cu ciupercile 2 minute. Stingeti focul si turnati totul intr-o cratita, pe care lasati-o deoparte cat preparati sosul pentru ciulama.

In tigaie puneti ultima bucata de unt, adaugati ceapa tocata ramasa si lasati-o sa se rumeneasca pana devine translucida. Adaugati apoi prazul, telina, ciupercile, si rumeniti-le timp de 5 minute, amestecand din cand in cand.
Dupa ce au trecut 5 minute, zdrobiti cu o furculita concentratul de legume (sau de pui) si adaugati-l in tigaie, impreuna cu sarea si piperul(1/2 lingurita sare si un varf de lingurita de piper macinat). Amestecati bine pentru a se incorpora in compozitie, dupa care adaugati faina si amestecati in continuare pana se incorporeaza si aceasta in compozitie.

Turnati apoi in tigaie apa si laptele, amestecati bine si lasati sa fiarba la foc mic, 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Dupa ce a fiert 15 minute stingeti focul si lasati sa se racoreasca 15-20 de minute. Dupa ce s-a racorit, turnati totul intr-un blender si mixati pana se transforma intr-o crema omogena.

Turnati crema rezultata in cratita, peste ciuperci si pui, si mai fierbeti la foc mic, 15-20 de minute, amestecand permanent ca sa nu se prinda, pana compozitia devine de consistenta unei smantani mai groase. In acest moment, adaugati si mararul tocat, mai fierbeti 1 minut si stingeti focul.

Ciulamaua este gata si o puteti servi atat calda cat si rece, cu paine de casa sau cu mamaliguta (eu va recomand mamaliguta).


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g piept de pui; 600 g ciuperci; 4 tulpini de telina; 2 cepe; 1 fir de praz; 4 linguri de faina; 350 ml lapte; 500 ml apa; 1 cub concentrat de legume (sau de pui); 150 g unt; 1 legatura de marar verde; sare si piper dupa gust. Pregatire ingrediente: Taiati pieptul de pui cuburi, tocati ceapa, ciupercile, prazul, tulpinile de telina, mararul verde. Pregatiti-va laptele, apa, concentratul de legume (sau de pui), faina, untul si puteti trece la preparare. Preparare ciulama de ciuperci cu pui: Impartiti untul in trei parti egale, puneti o parte intr-o tigaie si lasati-l sa se topeasca la foc mediu. Adaugati carnea de pui si lasati-o sa se rumeneasca, amestecand din cand in cand. Cand carnea a capatat o culoare maro-aurie puneti-o intr-un bol.
Puneti o noua bucata de unt in tigaie si adaugati jumatate din ceapa tocata, Cand ceapa a devenit translucida, adaugati 400 g de ciuperci (restul de 200 de grame pastrati-le pentru sos) si rumeniti timp de 5 minute. Dupa 5 minute adaugati carnea de pui si lasati sa se mai rumeneasca impreuna cu ciupercile 2 minute. Stingeti focul
si turnati totul intr-o cratita, pe care lasati-o deoparte cat preparati sosul pentru ciulama. In tigaie puneti ultima bucata de unt, adaugati ceapa tocata ramasa si lasati-o sa se rumeneasca pana devine translucida. Adaugati apoi prazul, telina adaugati si restul de ciuperci si rumeniti-le timp de 5 minute, amestecand din cand in cand.
Dupa ce au trecut 5 minute, zdrobiti cu o furculita concentratul de legume (sau de pui) si adaugati-l in tigaie, impreuna cu sarea si piperul(1/2 lingurita sare si un varf de lingurita de piper macinat). Amestecati bine pentru a se incorpora in compozitie, dupa care adaugati faina si amestecati in continuare pana se incorporeaza si aceasta in compozitie. Turnati apoi in tigaie apa Turnati apoi in tigaie si laptele, amestecati bine si lasati sa fiarba la foc mic, 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Dupa ce a fiert 15 minute stingeti focul si lasati sa se racoreasca 15-20 de minute. Dupa ce s-a racorit, turnati totul intr-un blender si mixati pana se transforma intr-o crema omogena.
Turnati crema rezultata in cratita, peste ciuperci si pui, fierbeti la foc mic, 15-20 de minute, amestecand permanent ca sa nu se prinda, pana compozitia devine de consistenta unei smantani mai groase. adaugati si mararul tocat, mai fierbeti 1 minut si stingeti focul. Ciulamaua este gata o puteti servi atat calda cat si rece, cu paine de casa sau cu mamaliguta (eu va recomand mamaliguta).    

Succes la preparare si Pofta Buna!

12 păreri.

  1. Laura spune:

    Cate portii ies si cat de mari (eu sunt mai mancacioasa :D )?

  2. Tavi spune:

    @ Laura – Din cantitatile trecute, ies 2 portii pentru mancaciosi :) , adica mari.

  3. Laura spune:

    Si mai am o intrebare: tulpina de telina poate fi inlocuita si cu radacina? Am gasit tulpini de telina, dar nu-mi convine un aspect – pachetul este prea mare si cred ca o sa-mi ramana prea multe nefolosite, iar la congelator nu stiu daca (si daca da, cat?) tin.

    Maine fac ciulamaua (abia astept :D ) si o sa incerc si supa crema de ciuperci in weekend.

  4. Tavi spune:

    @Laura – Nu, tulpina de telina nu poate fi inlocuita cu radacina. Nu are ce sa nu-ti convina ca e pachetul mare, fiindca se pastreaza foarte bine la frigider (nu la congelator). Cam cat tin la frigider? Pai, eu am unele la frigider de mai bine de 1 luna de zile si sunt ok.
    Pofta mare la ciulama, maine, si iata, daca in weekend vei prepara si supa crema de ciuperci vei mai folosi inca 4 tulpini de telina din pachet, pe langa cele 4 pe care le vei folosi maine la ciulama :) .

  5. Laura spune:

    Doar ce am terminat mancarea. Este frumos asezata in farfurie altaturi de mamaliguta si astept sa se raceasca. A gustat putin si e FOARTE BUNA!

  6. Tavi spune:

    @Laura – Atunci, pofta mare “mancaciosilor” :-) !

  7. Any spune:

    Arata super ciulamaua…chiar astzi am sa fac si eu…sunt curioasa cum imi va iesi…o singura problema am….nu am blender…ma descurc eu nu e problema…multumim de reteta

  8. Tavi spune:

    @Any – Multumesc, este tare buna, sigur o sa-ti placa! Sper sa te descurci fara blender asa incat sa-ti iasa sosul-crema. Succes si un weekend placut!

  9. ana spune:

    am si eu o intrebare, cand fac ciulama de ciuperci,cand calesc ciupercile mie mi se inegresc, cum sa fac sa nu mai mi se inegesc? asa patesc cand mai fac salata de vinete cand le toc capata o culoare nagra cand le toc. cum sa fac sa nu mai mi se intampe asta?

  10. Tavi spune:

    @ana – Sunt persoane care stropesc ciupercile cu putina zeama de lamaie pentru a nu se innegri la calire, insa eu nu am procedat niciodata astfel si, dupa cum vezi in poze, nu s-au innegrit. Pur si simplu le calesc la foc mediu spre iute si atat.
    Singura chestie este ca eu le gatesc in ziua in care le cumpar, iar cand le cumpar ma uit atent sa fie foarte proaspete. Insa, daca nu le gatesc in aceeasi zi in care le cumpar si le mai tin la frigider 1-2 zile, se intampla si la mine sa se mai innegreasca.
    Cat despre vinete… ca sa nu ti se innegreasca nu trebuie sa le toci cu un cutit obisnuit de bucatarie. Ustensilele care se folosesc atunci cand prepari vinete trebuie sa fie din plastic sau lemn. Deci nimic metalic. Spor la bucatarit!

  11. narcisa spune:

    Acum prepar ciulamaua…nu am citit cu atentie la telina si am luat radacina si am pus (e adevarat ca nu 4 bc, doar 1 mai mica)…ce se intampla ca am pus radacina de telina in loc de tulpina? am stricat deja ciulamaua?
    Multumesc.

  12. Tavi spune:

    @narcisa – Acum asta e :) ! Important este sa-ti placa tie ce a iesit. Probabil ca n-ai obtinut acelasi gust, culoare si consistenta la ciulama, dar daca tie iti e pe plac inseamna ca n-ai stricat-o. Cand o sa mai faci ciulama, fa-o insa cu tulpina de telina si o sa-ti poti da seama de diferenta.

Spune-ţi părerea