Pizza Calzone


Pizza Calzone

Trebuie sa recunosc ca sunt un mare fan al preparatelor italienesti, iar pentru pizza Calzone chiar am o mare slabiciune. Bineinteles ca imi plac si spaghetele sau lasagna, insa pizza ocupa un loc aparte printre preferintele mele culinare.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: aluat de pizza Calzone, 250 ml sos de pizza si ingrediente pentru umplutura.

Pentru aluat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina alba; 1 plic drojdie uscata; 1/2 lingurita sare; 40 ml ulei de masline; 300 ml apa calduta (preparare aluat de pizza calzone)

Pentru sosul de pizza aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 5-6 graunte de usturoi, tocate; 5 linguri de ulei de masline; 1 lingurita de busuioc; 1 lingurita de verdeturi italiene; 750 g rosii pasate; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper (preparare sos de pizza).

Pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 oua; 1 ceapa; 2 catei de usturoi; cimbru; busuioc; oregano; 100 g sunca fiarta; 200 g ciuperci; 1 ardei gras rosu; 200 g mozzarella.

Preparare pizza Calzone: Dupa ce ati preparat aluatul (preparare aluat de pizza calzone) si sosul de pizza (preparare sos de pizza), pregatiti ingredientele pentru umplutura.

Radeti branza mozzarella, taiati ciupercile felii, taiati sunca felii subtiri, tocati cuburi ardeiul gras, tocati ceapa si usturoiul, pregatiti-va condimentele (oregano, busuiocul si cimbrul) si aveti toate ingredientele pregatite.

Puneti intr-o tigaie 2 linguri de ulei de masline si adaugati sunca sa se rumeneasca la foc mediu. Rumeniti sunca 2 minute dupa care adugati ceapa si usturoiul si rumeniti in continuare pana cand ceapa devine translucida.
Adaugati condimentele (oregano, busuiocul si cimbrul) si adaugati un praf de piper. Adaugati ciupercile  si ardeiul gras si rumeniti totul 5 minute, amestecand din cand in cand. Condimentati cu un praf de sare si turnati sosul de pizza peste ingredientele din tigaie.

Fierbeti inca 10 minute, pana se ingroasa compozitia, dupa care stingeti focul si lasati sa se racoreasca.

Dupa ce s-a racorit sosul, impartiti aluatul in doua (sau in 4, functie de cat de mari doriti sa iasa bucatile de pizza).
Intindeti o foaie rotunda si puneti-o in forma de pizza cu o hartie de copt sub ea. Pe jumatate de foaie adaugati 1-2 linguri din sosul preparat in tigaie, peste care presarati jumatate din mozzarella rasa. In mijloc adaugati un ou.

Ungeti cu apa, folosind o pensula, marginile aluatului. Impaturiti foaia, suprapunand cele doua jumatati de aluat, dupa care lipiti marginile apasand usor aluatul. Ungeti cu apa aluatul, pe intreaga suprafata.

Se lasa inca 10 minute aluatul sa mai creasca, dupa care mai ungeti o data cu apa aluatul.

Introduceti pizza in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-35 de minute. Dupa ce s-a copt, scoateti-o din cuptor si o puteti servi cu parmezan presarat pe deasupra.


Preparare in imagini:

Pentru aluat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina alba; 1 plic drojdie uscata; 1/2 lingurita sare; 40 ml ulei de masline; 600 ml apa calduta (preparare aluat de pizza calzone, http://www.all-food.ro/2010/02/24/aluat-pizza-calzone/)  Pentru sosul de pizza aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 5-6 graunte de usturoi, tocate; 5 linguri de ulei de masline; 1 lingurita de busuioc; 1 lingurita de verdeturi italiene; 750 g rosii pasate; 1 lingurita de sare; 1 lingurita de piper (preparare sos de pizza, http://www.all-food.ro/2009/08/25/sos-pentru-pizza/).  Pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 oua; 1 ceapa; 2 catei de usturoi; cimbru; busuioc; oregano; 100 g sunca fiarta; 200 g ciuperci; 1 ardei gras rosu; 200 g mozzarella. Preparare pizza Calzone: Dupa ce ati preparat aluatul (preparare aluat de pizza calzone, http://www.all-food.ro/2010/02/24/aluat-pizza-calzone/) si sosul de pizza (preparare sos de pizza, http://www.all-food.ro/2009/08/25/sos-pentru-pizza/), pregatiti ingredientele pentru umplutura.  Radeti branza mozzarella, taiati ciupercile felii, taiati sunca felii subtiri, tocati cuburi ardeiul gras, tocati ceapa si usturoiul, pregatiti-va condimentele (oregano, busuiocul si cimbrul) si aveti toate ingredientele pregatite. Puneti intr-o tigaie 2 linguri de ulei de masline adaugati sunca sa se rumeneasca la foc mediu. Rumeniti sunca 2 minute adaugati ceapa si usturoiul si rumeniti in continuare pana cand ceapa devine translucida. Adaugati condimentele (oregano, busuiocul si cimbrul)
adaugati un praf de piper. Adaugati ciupercile Adaugati ardeiul gras rumeniti totul 5 minute, amestecand din cand in cand. Condimentati cu un praf de sare turnati sosul de pizza peste ingredientele din tigaie. Fierbeti inca 10 minute, pana se ingroasa compozitia,
dupa care stingeti focul si lasati sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit sosul, impartiti aluatul in doua (sau in 4, functie de cat de mari doriti sa iasa bucatile de pizza). Intindeti o foaie rotunda puneti-o in forma de pizza cu o hartie de copt sub ea. Pe jumatate de foaie adaugati 1-2 linguri din sosul preparat in tigaie, peste care presarati jumatate din mozzarella rasa. In mijloc adaugati un ou.
Ungeti cu apa, folosind o pensula, marginile aluatului. Impaturiti foaia, suprapunand cele doua jumatati de aluat, dupa care lipiti marginile apasand usor aluatul. Ungeti cu apa aluatul, pe intreaga suprafata. Se lasa inca 10 minute aluatul sa mai creasca, dupa care mai ungeti o data cu apa aluatul. Introduceti pizza in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-35 de minute. Dupa ce s-a copt, scoateti-o din cuptor si o puteti servi cu parmezan presarat pe deasupra. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

5 păreri.

  1. mihai spune:

    incepand de astazi esti prietenul meu cel mai bun datorita acestei retete. nici nu-ti dai seama cat m-am chinuit sa gasesc un loc unde sa mananc pizza calzone preparata decent si in cele din urma am ajuns la concluzia ca acel loc e la mine acasa. acum ca am depistat si reteta nimic nu ma mai poate opri :) .

  2. Simona spune:

    Nu am incercat inca reteta, dar ma bucur ca am gasit-o. O voi incerca in cel mai scurt timp. Cat despre locuri de mancat pizza calzone, singurul loc unde imi face placere sa o comand e la Mall, restaurant Pergola. Am mai incercat si in alte parti, dar nu se compara. Parca ar fi retete total diferite.
    Reteta ta suna f. bine, totusi eu as mai adauga un fel de carne… mi se pare prea putin 100 de grame sunca…

  3. Tavi spune:

    @Simona – Eu am urmat reteta clasica italiana. In Italia, cand am mancat la Milano, am retinut ingredientele si ceea ce nu am pus eu fata de ce continea acolo erau caperele, fiindca nu aveam in acea seara in casa. Acolo unde zici tu n-am mancat, dar am ramas cu un gust amar dupa ce am incercat in mai multe locuri, in RO. Asa ca am hotarat sa-mi fac singur si sa nu mai sufar :) .
    Cat despre ce ai mai dori tu sa adaugi, dupa pofta ta, chiar nu vad niciun impediment. Topinguri adaugi dupa preferinta.

  4. daniela spune:

    arata minunat calzonele tau. uff ce pofta mi-ai facut :) ))

  5. Tavi spune:

    @daniela – Si tu mie :D ! Multumesc de apreciere.

Spune-ţi părerea