Mucenici moldovenesti


Mucenici moldovenesti

In ziua celor 40 de sfinti de mucenici din Sevastia se pregatesc mucenici moldovenesti sau mucenici dobrogeni. Pufosi si insiropati, cu nuca si miere pe deasupra, acesti mucenici moldovenesti sunt atat de buni incat nu te poti opri din mancat. Ingredientele sunt calculate pentru 5-6 mucenici mari. Daca doriti mai multi, dublati cantitatile de ingrediente.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingredinete:

- pentru aluat: 500 g faina; 1 plic drojdie uscata (25 g drojdie proaspata); 100 g zahar; 250 ml lapte; 70 g unt; 1 plic de zahar vanilat; 2 linguri de ulei; 1/2 lingurita esenta de rom; 2 oua; coaja rasa de la o lamaie; 1/2 lingurita sare (daca doriti sa faceti mucenici de post, eliminati untul, ouale si laptele si adaugati in schimb 300 ml de apa).
- pentru ornat: 1 galbenus de ou; 50 g miere; 50 g miez de nuci
- pentru insiropat: sirop de zahar ars (preparare sirop de zahar ars)

Preparare mucenici moldovenesti: Cerneti faina intr-un castron mare si adaugati drojdia peste faina. Amestecati bine, ca sa se integreze in mod uniform drojdia in faina, si lasati 15 minute faina deoparte. Intre timp adaugati sarea in laptele cald si amestecati pana se dizolva. Adaugati apoi zaharul vanilat in lapte si amestecati pana se dizolva. In final, adaugati si zaharul tos in lapte, putin cate putin, si amestecati pana se dizolva.

Dupa ce s-a odihnit faina 15 minute, faceti o adancitura in mijloc si adaugati ouale. Amestecati usor, cu o paleta, pana incepeti sa obtineti un aluat de consistenta smantanei. Adaugati in acest moment si untul (tinut in prealabil pe aragaz la caldura) si amestecati in continuare. Cand s-a integrat si untul in compozitie, adaugati laptele, putin cate putin, amestecand permanent. Dupa ce ati adaugat tot laptele adaugati si esenta de rom si coaja de lamaie si amestecati in continuare pana incepeti sa amestecati greu cu paleta. In acest moment, incepeti sa framantati usor cu mainile pana incorporati toata faina in aluat.
Scoateti apoi aluatul pe masa de lucru si framantati-l foarte bine timp de 15 minute. Dupa ce l-ati framantat 15 minute, puneti aluatul din nou in castron si adaugati uleiul deasupra. Framantati-l din nou pana se incorporeza tot uleiul in aluat, dupa care scoateti-l din nou pe masa de lucru si framantati-l inca 15 minute foarte bine (fara mila :-) , pana ce aluatul face basici si obtineti un aluat elastic si moale).
Puneti aluatul in castron, acoperiti-l cu doua prosoape de bucatarie si lasati-l acoperit cca. 2 ore. Este bine sa-l lasati pe aragaz, iar cuptorul sa fie pornit pentru a se incalzi la 180 de grade.

Dupa ce a stat la crescut, scoateti aluatul, puneti-l pe masa de lucru si taiati-l felii de 1 cm grosime.
Rulati fiecare bucata si lipiti-o la capat, formand inele din aluat, pe care le rasuciti si astfel formati opturi, pe care le asezati apoi in tava si mai lasati la caldura inca 30 de minute, sa creasca. Bateti un galbenus de ou si ungeti cu el toate opturile din tava.
Introduceti apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati sa se coaca timp de 20 de minute, sau pana capata o culoare maro-aurie la suprafata.
Cat se coc mucenicii, zdrobiti nucile cu o furculita, ca sa fie bucatile un pic mai mari, si puneti mierea intr-un bol.

Dupa ce s-au copt 20 de minute, scoateti tava din cuptor si ungeti mucenicii cu miere pe deasupra, dupa care presarati miez de nuci. Ii puteti servi ca atare sau ii puteti insiropa cu sirop de zahar ars (preparare sirop de zahar ars). Dupa ce i-ati uns cu miere si ati presarat nuca, turnati sirop de zahar ars pe deasupra si lasati-i la insiropat cateva ore. Daca doriti, puteti chiar sa ii scufundati in sirop. Dupa ce s-au insiropat bine, scoateti-i pe o farfurie, mai presarati nuca pe deasupra si ii puteti servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingredinete:   - pentru aluat: 500 g faina; 1 plic drojdie uscata (25 g drojdie proaspata); 100 g zahar; 250 ml lapte; 70 g unt; 1 plic de zahar vanilat; 2 linguri de ulei; 1/2 lingurita esenta de rom; 2 oua; coaja rasa de la o lamaie; 1/2 lingurita sare (daca doriti sa faceti mucenici de post, eliminati untul, ouale si laptele si adaugati in schimb 300 ml de apa). - pentru ornat: 1 galbenus de ou; 50 g miere; 50 g miez de nuca - pentru insiropat: sirop de zahar ars (preparare sirop de zahar ars, http://www.all-food.ro/2010/03/01/sirop-de-zahar-ars/) Preparare mucenici moldovenesti: Cerneti faina intr-un castron mare si adaugati drojdia peste faina. Amestecati bine, ca sa se integreze in mod uniform drojdia in faina, si lasati 15 minute faina deoparte. Intre timp adaugati sarea in laptele cald si amestecati pana se dizolva. Adaugati apoi zaharul vanilat in lapte
si amestecati pana se dizolva. In final, adaugati si zaharul tos in lapte, putin cate putin, si amestecati pana se dizolva. Dupa ce s-a odihnit faina 15 minute, faceti o adancitura in mijloc si adaugati ouale. Amestecati usor, cu o paleta, pana incepeti sa obtineti un aluat de consistenta smantanei.
Adaugati in acest moment si untul (tinut in prealabil pe aragaz la caldura) Cand s-a integrat si untul in compozitie, adaugati laptele, putin cate putin, amestecand permanent. Dupa ce ati adaugat tot laptele adaugati si esenta de rom si coaja de lamaie si amestecati in continuare pana incepeti sa amestecati greu cu paleta. In acest moment, incepeti sa framantati usor cu mainile pana incorporati toata faina in aluat. Scoateti apoi aluatul pe masa de lucru si framantati-l foarte bine timp de 15 minute.
Dupa ce l-ati framantat 15 minute, puneti aluatul din nou in castron si adaugati uleiul deasupra. Framantati-l din nou pana se incorporeza tot uleiul in aluat, dupa care scoateti-l din nou pe masa de lucru si framantati-l inca 15 minute foarte bine (fara mila :-), pana ce aluatul face basici si obtineti un aluat elastic si moale). Puneti aluatul in castron, acoperiti-l cu doua prosoape de bucatarie lasati-l acoperit cca. 2 ore. Este bine sa-l lasati pe aragaz, la cald, iar cuptorul sa fie pornit pentru a se incalzi la 180 de grade.
Dupa ce a stat la crescut, scoateti aluatul, puneti-l pe masa de lucru si taiati-l felii de 1 cm grosime. Rulati fiecare bucata si lipiti-o la capat, formand inele din aluat, pe care le rasuciti si astfel formati opturi, asezati opturile din aluat in tava si lasati-le la caldura inca 30 de minute, sa creasca. Bateti un galbenus de ou
si ungeti cu ou mucenicii dupa ce ati terminat de uns toate opturile din tava Introduceti apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati sa se coaca timp de 20 de minute, sau pana capata o culoare maro-aurie la suprafata. Cat se coc mucenicii, zdrobiti nuca cu o furculita, ca sa fie bucatile un pic mai mari, si puneti nucile intr-un bol puneti mierea intr-un bol. Dupa ce s-au copt 20 de minute, scoateti tava din cuptor
si ungeti mucenicii cu miere pe deasupra, dupa care presarati miez de nuca. Ii puteti servi ca atare sau ii puteti insiropa cu sirop de zahar ars (preparare sirop de zahar ars, http://www.all-food.ro/2010/03/01/sirop-de-zahar-ars/). Dupa ce i-ati uns cu miere si ati presarat nuca, turnati sirop de zahar ars pe deasupra si lasati-i la insiropat cateva ore. Daca doriti, puteti chiar sa ii scufundati in sirop. Dupa ce s-au insiropat bine, scoateti-i pe o farfurie, mai presarati nuca pe deasupra si ii puteti servi. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. alexandra spune:

    ati scris reteta prea lunga

  2. Tavi spune:

    @alexandra – :D Mda, n-am varianta scurta fiindca eu scriu si fotografiez absolut toate retetele exact asa cum le prepar, pas cu pas, pentru ca cei care doresc sa pregateasca o anume reteta sa inteleaga despre ce este vorba (pornesc de la ideea ca unele persoane poate gatesc pentru prima oara un fel de mancare si, in acest caz, o reteta cat mai explicita, mai detaliata, este de mare ajutor).
    Reteta de mucenici fierti, de exemplu, este mult mai scurta, fiindca si gradul de complexitate al prepararii acestora este mai scazut comparativ cu al celor moldovenesti.

  3. lelloo spune:

    Alexandra mama, da` nu mai bine ai face tu reteta pana la jumatate sau pana in punctul la care ai obosit sa citesti? :) :)

  4. jolygina spune:

    doamne fetel astea nu-s zdravene mie asa imi place sa citesc retetele sa fie scris pas cu pas,sa inteleaga si un om care nu a gatit niciodata ,din partea mea felicitari si in special pentru poze ,eu asa pricep mai bine

  5. liliana spune:

    cei neintresati ,de ce mai citesc retetele oare???pt a se afla in activitate???mai bine ar publica si ei o reteta ….pa a vedea modul lor de exprimare….. reteta de mai sus e super…felicitari!!!

  6. Tavi spune:

    @liliana – :) O sa incerc si o varianta de gen telegrama telefonata – adica: mucenici, aluat, cuptor, nuca, gata :) ))! Glumesc, bineinteles! Asa cum am mai spus deja, eu incerc sa fiu cat mai explicit, mai cu seama pentru aceia care isi doresc sa prepare un anume fel de mancare, dar n-o fac pentru ca nu stiu cum si de unde sa inceapa. Cine are rabdare sa citeasca, bine. Cine nu are si se plictiseste, iarasi bine :) .
    Multumesc de vizita, ma bucur ca-ti plac mucenicii si, nu in ultimul rand… La multi ani de 8 martie :) !

  7. Elenada spune:

    Am facut si eu azi. Buni rau. Au avut succes

  8. Tavi spune:

    @Elenada – Tare buni, asa e! La noi s-au terminat rapid :) .

Spune-ţi părerea