Supa de rosii cu portocale


Supa de rosii cu portocale

Supele fine si usoare sunt preferate de multe persoane, asa incat astazi m-am gandit sa va gatesc o delicioasa supa crema de rosii cu portocale. Aceasta combinatie este mai putin obisnuita in bucataria romaneasca dar, odata ce o veti incerca, veti ajunge la concluzia ca este la fel de gustoasa ca si preparatele traditionale.

Supa de rosii cu portocale este usoara, insa cei care tin un regim de primavara o pot face si mai light, inlocuind smantana cu o cantitate egala de supa din concentrat de legume.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 fire de ceapa verde; 2 linguri ulei de masline; 800 g pulpa de rosii; 100 g zahar; 150 g unt; 250 ml supa de legume instant; 250 ml smantana; 500 ml suc de portocale; 1 lingura otet de mere; 1 lingura tarhon tocat; 10 g ghimbir (optional); 2 graunte de usturoi (optional); sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente pentru supa de rosii cu portocale: Tocati un fir de ceapa si puneti-l intr-o farfurioara (o sa va trebuiasca la final pentru a presara peste supa cand o serviti). Tocati si restul de ceapa si puneti-o intr-un bol. Zdrobiti ghimbirul, usturoiul, pregatiti supa de legume, pulpa de rosii, smantana, tocati tarhonul, stoarceti portocalele pentru suc (va trebuie cca. 8 portocale pentru suc) si aveti toate ingredientele pregatite.

Preparare supa de rosii cu portocale: Puneti intr-o tigaie o lingura de ulei si adaugati ceapa din bol, sa se rumeneasca cca. 1 minut. Adaugati pulpa de rosii si 50 de grame de unt si lasati sa fiarba, la foc mic, 10 minute. Dupa ce a fiert 10 minute, stingeti focul si adaugati si restul de unt si amestecati pana se topeste.

Adaugati compozitia intr-un blender si mixati bine, pana obtineti o crema omogena. Turnati sosul obtinut intr-o oala, adaugati supa, sucul de portocale si smanatana si amestecati pana se omogenizeaza bine toate ingredientele si se integreaza smantana.
Aprindeti focul, adaugati zaharul, otetul, condimentati cu sare si piper dupa gust, amestecati bine si lasati sa mai fiarba 1 minut.

Daca doriti un gust mai exotic adaugati si ghimbirul si usturoiul zdrobit. Adaugati, in final, si tarhonul, amestecati si stingeti focul.

Puneti supa in farfurii, taiati o portocala felii subtiri (dupa ce ati decojit-o bineinteles), adaugati cate doua felii de portocala in supa si presarati pe deasupra ceapa verde tocata (cea oprita in farfurioara).
Se consuma calda sau rece, cu paine cu usturoi (preparare paine cu usturoi).


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 fire de ceapa verde; 2 linguri ulei de masline; 800 g pulpa de rosii; 100 g zahar; 150 g unt; 250 ml supa de legume instant; 250 ml smantana; 500 ml suc de portocale; 1 lingura otet de mere; 1 lingura tarhon tocat; 10 g ghimbir(optional); 2 graunte de usturoi (optional); sare si piper dupa gust.  Pregatire ingrediente pentru supa de rosii cu portocale: Tocati un fir de ceapa si puneti-l intr-o farfurioara (o sa va trebuiasca la final pentru a presara peste supa cand o serviti). Tocati si restul de ceapa si puneti-o intr-un bol. Zdrobiti ghimbirul, Zdrobiti usturoiul,
pregatiti supa de legume, pulpa de rosii, smantana, tocati tarhonul, stoarceti portocalele pentru suc (va trebuie cca. 8 portocale pentru suc) si aveti toate ingredientele pregatite. Preparare supa de rosii cu portocale: Puneti intr-o tigaie o lingura de ulei si adaugati ceapa din bol, lasati-o sa se rumeneasca cca. 1 minut. Adaugati pulpa de rosii Adaugati si 50 de grame de unt si lasati sa fiarba, la foc mic, 10 minute.
Dupa ce a fiert 10 minute, stingeti focul si adaugati si restul de unt si amestecati pana se topeste. Adaugati compozitia intr-un blender si mixati bine, pana obtineti o crema omogena.Turnati apoi sosul obtinut intr-o oala, adaugati supa, adaugati sucul de portocale adaugati si smanatana si amestecati pana se omogenizeaza bine toate ingredientele si se integreaza smantana.
Aprindeti focul, adaugati zaharul, condimentati cu sare dupa gust condimentati cu piper dupa gust adaugati otetul, amestecati bine si lasati sa mai fiarba 1 minut. Daca doriti un gust mai exotic adaugati  usturoiul (optional) si ghimbirul (optional) Adaugati, in final  tarhonul si  amestecati bine
dupa ce ati adaugat tarhonul, stingeti focul si supa este gata. Puneti supa in farfurii, taiati o portocala felii subtiri (dupa ce ati decojit-o bineinteles), adaugati cate doua felii de portocala in supa si presarati pe deasupra ceapa verde tocata (cea oprita in farfurioara). Se consuma calda sau rece, cu paine cu usturoi (preparare paine cu usturoi, http://www.all-food.ro/2010/03/02/paine-cu-usturoi/).    

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. madalina spune:

    te-ai gandit sa-ti deschizi un restaurant :D ? mai ales ca te pricepi atat de bine.

  2. Tavi spune:

    @ madalina – toti prietenii ma intreaba acelasi lucru :-) … nu, nu m-am gandit, deocamdata este doar un hobby. dar nu sti niciodata ce-ti rezerva viitorul.

  3. Adriana spune:

    o sa va laud si implicit o sa ma laud si pe mine :P fiindca am gatit-o si toti cei care am mancat am cazut de acord ca este mortala. iar vara, pe canicula, cred ca este de-a dreptul divin s-o scoti rece, de la frigider, si sa te racoresti cu ea. felicitari!

  4. iulia spune:

    extraordinara este cuvantul cel mai potrivit! n-am cuvinte sa redau cat mi-a placut desi eram destul de circumspecta initial.

  5. paul spune:

    Bunaaaaaa rau a ta supa de rosii. Mi-am impresionat viitoarea logodnica cu ceva pregatit de mine personal, mai cu seama ca n-a fost atat de complicat pe cat imi inchipuiam. Chiar m-am distrat si mi s-a deschis pofta de a mai gati cate una-alta, din cand in cand.

  6. Tavi spune:

    @paul – :D , asta e bine.

Spune-ţi părerea