Mucenici fierti (Dobrogeni)


Mucenici fierti (Dobrogeni)

Cum la inceputul saptamanii am preparat mucenici moldovenesti (preparare mucenici moldovenesti) azi am preparat si mucenicii dobrogeni, care se fac mult mai usor decat cei moldovenesti. In Dobrogea se pastreaza aceeasi forma de opt, dar mucenicii sunt mici si sunt fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g de mucenici din comert (1 punga); 200 g zahar tos; 1 plic zahar vanilat; 1 lingurita esenta de rom; 1/2 lingurita sare; 1 lingurita scortisoara; coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala; 250 g nuci, macinate; 1,5 l apa.

Preparare mucenici dobrogeni: Puneti la fiert o oala cu 1,5 litri de apa, adaugati zaharul tos, sarea si zaharul vanilat, si amestecati pana se dizolva complet zaharul si apa devine limpede. Apoi lasati sa fiarba.
Pana fierbe apa, tocati nuca, pregatiti-va scortisoara, esenta de rom, radeti coaja de lamaie si de portocala, si aveti toate ingredientele pregatite.

Cand a inceput sa fiarba apa adaugati mucenicii si lasati-i sa fiarba 10 minute, la foc mic, amestecand usor, din cand in cand. Dupa ce au fiert, adaugati 1 lingurita de esenta de rom, amestecati, stingeti focul si puneti o farfurie pe oala. Lasati oala acoperita timp de 30 de minute.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, adaugati coaja de lamaie si de portocala, scortisoara si amestecati bine, pana se incorporeaza toate ingredientele. In final adaugati si nuca macinata, amestecati putin si mucenicii sunt gata pentru a fi serviti.

Se servesc calzi sau reci dupa preferinta.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g de mucenici din comert (1 punga); 200 g zahar tos; 1 plic zahar vanilat; 1 lingurita esenta de rom; 1/2 lingurita sare; 1 lingurita scortisoara; coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala; 250 g nuci, macinate; 1,5 l apa. Preparare mucenici dobrogeni: Puneti la fiert o oala cu 1,5 litri de apa, adaugati zaharul tos, adaugati sarea adaugati zahar vanilat si amestecati pana se dizolva complet zaharul si apa devine limpede. Apoi lasati sa fiarba. Pana fierbe apa, tocati nuca,
pregatiti-va scortisoara, esenta de rom, radeti coaja de lamaie si de portocala, si aveti toate ingredientele pregatite. Cand a inceput sa fiarba apa adaugati mucenicii si lasati-i sa fiarba 10 minute, la foc mic, amestecand usor, din cand in cand. Dupa ce au fiert, adaugati 1 lingurita de esenta de rom, amestecati si stingeti focul si puneti o farfurie pe oala. Lasati oala acoperita timp de 30 de minute.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute, adaugati coaja de lamaie si de portocala, adaugati si scortisoara si amestecati bine, pana se incorporeaza toate ingredientele. in final adaugati si nuca macinata, amestecati putin si mucenicii sunt gata pentru a fi serviti. Se servesc calzi sau reci dupa preferinta. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Diana spune:

    hello!
    anul asta am de gand sa fac si eu pentru prima oara in viata mucenici! cred ca o sa urmez reteta ta… dar am o curiozitate: de ce se lasa, dupa cele 10 minute, acoperiti cu o farfurie? are loc un proces fizic sau care e treaba? sunt doar curioasa..

  2. Tavi spune:

    @Diana – Lasandu-i acoperiti aprox 30 de minute (minim 15 minute, maxim 30), dupa ce au fiert, mucenicii devin mai pufosi (similar se procedeaza si la fierberea taieteilor de casa, a galustelor de gris etc).
    In al doilea rand, avand in vedere ca mucenicii stau acoperiti impreuna cu esenta de rom, prin acoperire se impiedica evaporarea aromei esentei. Asadar, vei avea niste mucenici mai aromati.
    Iti urez succes daca te hotarasti sa-i faci, iar daca urmezi intocmai indicatiile din reteta vei reusi din prima. Ar fi si pacat sa nu-i faci, mai ales ca se prepara atat de usor si rapid.

Spune-ţi părerea