Sos Olandez (Hollandaise Sos)


Sos Olandez (Hollandaise Sos)

Sosul olandez este unul dintre cele mai fine sosuri. Sosul olandez se aseamana cu maioneza, doar ca este cald, si se poate spune ca se potriveste perfect pentru peste sau legume fierte.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 lingura otet de sherry; 1 lingura de apa; 1/2 lingurita piper alb, macinat; 2 galbenusuri de ou; 125 g unt; zeama de la 1/2 de lamaie, mica; 1 varf de lingurita de piper Cayenne; 1 varf de lingurita de sare.

Pregatire ingrediente: Pregatiti-va untul, apa, otetul (apa si otetul puneti-le impreuna intr-un pahar); stoarceti lamaia; separati galbenusurile de ou; asezati pe o farfurioara condimentele (sare, piper alb, piper cayenne) si aveti toate ingredientele pregatite.

Puneti untul sa se topeasca si fierbeti-l 10 minute, la foc mic, amestecand permanent ca sa nu se prinda.

Intr-un alt ibric puneti apa si otetul, impreuna cu condimentele, si fierbeti-le. Cand au dat in fiert stingeti focul si strecurati lichidul intr-un bol, dupa care lasati-l sa se raceasca.

Puneti si untul intr-un bol si lasati-l sa se raceasca pana devine caldut. Cand s-a racit sosul de otet adaugati-l peste galbenusuri si amestecati pana se omogenizeaza.
Cand s-a racit si untul, adaugati galbenusurile intr-un mixer sau blender si amestecati bine la viteza mare. Adaugati untul, putin cate putin, pana il terminati, mixand tot timpul.
In final, adaugati si zeama de lamaie, si lasati sa se mixeze pana sosul se ingroasa. Trebuie sa semene cu o maioneza light. Cand este gata sosul turnati-l intr-un ibric si pastrati-l cald la baine marie (asta daca nu-l serviti imediat), amestecand din cand in cand.
Cand sunteti gata sa-l serviti turnati-l in sosiera.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 lingura otet de sherry; 1 lingura de apa; 1/2 lingurita piper alb, macinat; 2 galbenusuri de ou; 125 g unt; zeama de la 1/2 de lamaie, mica; 1 varf de lingurita de piper Cayenne; 1 varf de lingurita de sare. Pregatire ingrediente: Pregatiti-va untul, apa, otetul (apa si otetul puneti-le impreuna intr-un pahar); stoarceti lamaia; separati galbenusurile de ou; asezati pe o farfurioara condimentele (sare, piper alb, piper cayenne) si aveti toate ingredientele pregatite. Puneti untul sa se topeasca fierbeti-l 10 minute, la foc mic, amestecand permanent ca sa nu se prinda. Intr-un alt ibric puneti apa si otetul, adaugati si condimentele, si fierbeti-le. Cand au dat in fiert stingeti focul
 si strecurati lichidul intr-un bol, dupa care lasati-l sa se raceasca. Puneti si untul intr-un bol si lasati-l sa se raceasca pana devine caldut. Cand s-a racit sosul de otet adaugati-l peste galbenusuri si amestecati pana se omogenizeaza. Cand s-a racit si untul, adaugati galbenusurile intr-un mixer sau blender si amestecati bine la viteza mare. Adaugati untul, putin cate putin, pana il terminati, mixand tot timpul.
In final, adaugati si zeama de lamaie, si lasati sa se mixeze pana sosul se ingroasa. Cand este gata sosul turnati-l intr-un ibric, trebuie sa semene cu o maioneza light. pastrati-l cald la baine marie (asta daca nu-l serviti imediat), amestecand din cand in cand. Cand sunteti gata sa-l serviti turnati-l in sosiera. Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea