Ficatei cu mere caramelizate si sos de afine


Ficatei cu mere caramelizate si sos de afine

Astazi am pregatit ceva special, ficatei de pui cu mere caramelizate si sos de afine, un preparat considerat in marile restaurante a fi o delicatesa. Ficateii de pasare cu mere caramel si sos de afine reprezinta o reteta cu ajutorul careia sigur o sa impresionati familia si prietenii.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g ficat de pasare (pui, gasca, rata); 1-2 mere verzi, mari; 50 g zahar; 100 g unt; 50 ml coniac; sare si piper dupa gust; broccoli si sparanghel fiert (pentru decor).

Preparare ficatei de pui cu mere caramel si sos de afine: Preparati ficateii de pui (preparare ficatei de pui), iar dupa ce sunt gata puneti-i la scurs intr-o strecuratoare.

Scoateti cotorul marului, cu un dispozitiv special, astfel incat fructul sa ramana intreg, dupa care taiati-l rondele. Puneti untul in tigaie si topiti-l la foc mediu, dupa care adaugati zaharul. Cand untul s-a incins adaugati si merele in tigaie si rumeniti-le bine, pe ambele parti, pana se caramelizeaza. Dupa ce au capatat o culoare maro-aurie scoateti-le pe o farfurie.

Puneti ficateii intr-o alta tigaie si turnati coniacul peste ei. Lasati sa se incalzesca putin, la foc mic, dupa care aprindeti coniacul pentru a flamba ficateii. Lasati sa arda pana focul se stinge singur.
In acest moment, puteti trece la prepararea sosului de afine.

Pentru prepararea sosului de afine aveti nevoie de urmatoarele ingrediente (preparare sos de afine): 350 g afine; 100 ml vin rosu Cabernet; sucul de la o portocala; 2 linguri coaja de portocala rasa; 1 baton scortisoara; 1 varf de lingurita de piper Cayenne; un praf de sare; un praf de piper negru, macinat; 50 g zahar brun.

Dupa ce ati preparat sosul de afine puneti-l intr-un bol. Fierbeti broccoli si sparanghelul (maxim 10 minute), dupa care lasati-le la scurs.

Acum, avand legumele fierte, sosul preparat, merele prajite si ficateii asemenea, aveti totul pregatit si puteti trece la asezarea pe farfurie.

Asezati pe farfurie o felie de mar caramelizat, peste care adaugati o lingurita cu sos de afine. Presarati si cateva fructe de afine, pentru decor, si adaugati trei ficatei, aranjati sub forma de piramida. Turnati o lingura de sos de afine peste ficatei, adaugati broccoli si sparanghel in farfurie si se poate servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g ficat de pasare (pui, gasca, rata); 1-2 mere verzi, mari; 50 g zahar; 100 g unt; 50 ml coniac; sare si piper dupa gust; broccoli si sparanghel fiert (pentru decor). Pentru prepararea sosului de afine aveti nevoie de urmatoarele ingrediente (preparare sos de afine, http://www.all-food.ro/2010/03/12/sos-de-afine-cu-vin-cabernet/): 350 g afine; 100 ml vin rosu Cabernet; sucul de la o portocala; 2 linguri coaja de portocala rasa; 1 baton scortisoara; 1 varf de lingurita de piper Cayenne; un praf de sare; un praf de piper negru, macinat; 50 g zahar brun. Preparare ficatei de pui cu mere caramel si sos de afine: Preparati ficateii de pui (preparare ficatei de pui, http://www.all-food.ro/2009/09/11/ficatei-de-pui-la-tigaie/), iar dupa ce sunt gata puneti-i la scurs intr-o strecuratoare. Scoateti cotorul marului, cu un dispozitiv special, astfel incat fructul sa ramana intreg, taiati-l marul rondele. Puneti untul in tigaie si topiti-l la foc mediu, adaugati zaharul. Cand untul s-a incins adaugati si merele in tigaie si rumeniti-le bine, pe ambele parti, pana se caramelizeaza.
Dupa ce au capatat o culoare maro-aurie scoateti-le pe o farfurie. Puneti ficateii intr-o alta tigaie turnati coniacul peste ficatei Lasati sa se incalzesca putin, la foc mic, dupa care aprindeti coniacul pentru a flamba ficateii. Lasati sa arda pana focul se stinge singur. In acest moment, puteti trece la prepararea sosului de afine. Pentru prepararea sosului de afine aveti nevoie de urmatoarele ingrediente (preparare sos de afine, http://www.all-food.ro/2010/03/12/sos-de-afine-cu-vin-cabernet/): 350 g afine; 100 ml vin rosu Cabernet; sucul de la o portocala; 2 linguri coaja de portocala rasa; 1 baton scortisoara; 1 varf de lingurita de piper Cayenne; un praf de sare; un praf de piper negru, macinat; 50 g zahar brun.  Dupa ce ati preparat sosul de afine puneti-l intr-un bol.
Fierbeti broccoli si sparanghelul (maxim 10 minute), dupa care lasati-le la scurs.  Acum, avand legumele fierte, sosul preparat, merele prajite si ficateii asemenea, aveti totul pregatit si puteti trece la asezarea pe farfurie. Asezati pe farfurie o felie de mar caramelizat, peste care adaugati o lingurita cu sos de afine. Presarati si cateva fructe de afine, pentru decor, adaugati trei ficatei, aranjati sub forma de piramida. Turnati o lingura de sos de afine peste ficatei,
adaugati broccoli si sparanghel in farfurie si se poate servi. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. vivi spune:

    tare fain arata! si imi inchipui ca iti lingi degetele de buni ce sunt!

  2. Tavi spune:

    @vivi – nu ca iti lingi degetele, pur si simplu iti vine sa lingi farfuria :) . in orice caz, este o reteta cu adevarat deosebita si nu iti ia nici foarte mult timp sa o prepari.

Spune-ţi părerea