Potato cakes


Potato cakes

Am pregatit in aceasta dimineata potato cakes, turte de cartofi irlandeze, in cadrul unui mic dejun cu specific irlandez. Mi s-a parut important sa mananc atat de consistent dimineata tinand cont ca am o zi incarcata dupa orele pranzului si, in mod sigur, voi fi astfel nevoit sa dau skip peste masa de pranz. Asa ca, avand deja “bagajul” de calorii facut inca de dimineata, la pranz nu voi simti nevoia sa mananc neaparat (poate doar niste fructe), iar diseara cand voi ajunge acasa deja am programat pregatirea unei salate de ton.

Din componenta unui mic dejun traditional irlandez nu pot lipsi ouale prajite, carnatii, baconul si, mai ales, potato cakes, un soi de turte de cartofi, cum va spuneam la inceput, pe care ei le servesc atat la micul dejun, cat si ca desert, presarand zahar pudra pe deasupra acestora.

Astazi o sa postez asadar reteta pentru potato cakes, urmand ca maine dimineata sa va impartasesc si reteta unui traditional mic dejun irlandez. Cu acest prilej o sa le multumesc prietenilor mei Liliana si Dan care, stiindu-ma pasionat, mi-au adus din Irlanda o carte de bucate cu retete traditionale.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
675 g cartofi; 25 g unt; 175 g faina; sare dupa gust; unt si zahar (optional pentru servit).

Preparare Potato cakes: Curatati cartofii, taiati-i cuburi si puneti-i la fiert. Din momentul in care au inceput sa fiarba lasati-i 15 minute. Dupa ce au fiert, puneti-i la scurs intr-o strecuratoare, lasati-i sa se scurga bine, dupa care zdrobiti-i. Condimentati cu sare, dupa gust, adaugati untul si amestecati pana se incorporeaza untul in compozitie. Lasati-i sa se racoreasca 5 minute.

Apoi puneti faina pe masa de lucru si rasturnati cartofii in faina. Tavaliti prin faina cartofii, evitand sa framantati prea energic, pana cand obtineti un aluat moale care nu se lipeste de masa de lucru si de maini.

Intindeti o foaie rotunda, de 1 cm grosime, si taiati triunghiuri de marimi egale.

Puneti 4 linguri de ulei la incins intr-o tigaie si adaugati triunghiurile de cartofi la prajit, ajutandu-va de un cutit lat sau de o paleta. Lasati sa se rumeneasca cca. 3 minute pe fiecare parte sau pana capata o culoare maro-aurie.
Dupa ce s-au rumenit, scoateti-le pe o farfurie si le puteti servi, fierbinti, cu unt sau zahar deasupra, sau le puteti servi ca atare in loc de paine la diverse preparate.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 675 g cartofi; 25 g unt; 175 g faina; sare dupa gust; unt si zahar (optional pentru servit). Preparare Potato cakes: Curatati cartofii, taiati-i cuburi si puneti-i la fiert. Din momentul in care au inceput sa fiarba lasati-i 15 minute. Dupa ce au fiert, puneti-i la scurs intr-o strecuratoare, lasati-i sa se scurga bine, dupa ce s-au scurs zdrobiti-i. Condimentati cu sare, dupa gust, adaugati untul
si amestecati pana se incorporeaza untul in compozitie. Lasati-i sa se racoreasca 5 minute. Apoi puneti faina pe masa de lucru si rasturnati cartofii in faina. Tavaliti prin faina cartofii, evitand sa framantati prea energic, pana cand obtineti un aluat moale care nu se lipeste de masa de lucru si de maini. Intindeti o foaie rotunda, de 1 cm grosime, si taiati triunghiuri de marimi egale.
Puneti 4 linguri de ulei la incins intr-o tigaie si adaugati triunghiurile de cartofi la prajit, ajutandu-va de un cutit lat sau de o paleta. Lasati sa se rumeneasca cca. 3 minute pe fiecare parte sau pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce s-au rumenit, scoateti-le pe o farfurie si le puteti servi, fierbinti, cu unt sau zahar deasupra, sau le puteti servi ca atare in loc de paine la diverse preparate. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

3 păreri.

  1. stefi spune:

    Simplu si cred ca si bun.O sa incercam si noi.Cred ca merg si cu un sos de smantana(sau iaurt) cu ustoroi.

  2. Tavi spune:

    @stefi – Ai dreptate, nu sunt deloc greu de preparat si sunt cu adevarat bune. Incercati si n-o sa va para rau! Nu vad de ce n-ar merge si cu sos de smantana/iaurt cu usturoi (cum spui tu), chiar si cu iaurt sau lapte batut simplu. Eu le-am servit (pana acum) doar simple si cu zahar pudra presarat pe deasupra.

  3. ela spune:

    sunt foarte bune, se consuma odata calde la micul dejun, la parnz cu carne rece sau ca o gustare usoara la cina

Spune-ţi părerea