Aluat cozonac si pasca


Aluat cozonac si pasca

Astazi va impartasesc un aluat de pasca si de cozonac, pentru ca mai este putin pana la sarbatorile de Paste si sigur unii dintre voi abia asteptati, dupa un post lung, sa preparati delicioasa Pasca si deliciosii cozonaci, nelipsiti din meniul de Paste. Dar, de fiecare data, ati fost descurajati de pregatirea aluatului, care se prepara greu si de multe ori nu iese.

Ce ziceti de un aluat universal, atat pentru cozonaci cat si pentru pasca, care sa va garanteze un cozonac si o Pasca, pufoase si delicioase. Dupa multe experimente, in care am cautat sa gasesc reteta ideala pentru aluatul de cozonac, in fine cred ca am gasit-o! De aceea, am sa o postez ca o reteta de sine statatoare, fiindca acest aluat il puteti folosi cu succes la orice cozonac sau prajitura care se prepara cu aluat de cozonac, schimband in functie de situatie doar umplutura.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 2 linguri ulei vegetal; 3 oua (doar 2 pentru aluat si 1 pentru uns aluatul cand veti face cozonacul sau pasca); 1 lingurita esenta de rom; 10 g drojdie uscata; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare.

IMPORTANT: TOATE INGREDIENTELE TREBUIE SA FIE ADUSE IN BUCATARIE CU CEL PUTIN 6 ORE INAINTE DE PREPARARE, PENTRU A AJUNGE LA TEMPERATURA CAMEREI. INAINTE DE PREPARARE, CU CEL PUTIN 1/2 DE ORA, SE APRINDE CUPTORUL SI SE POTRIVESTE LA TEMPERATURA DE 180 DE GRADE, LASANDU-SE PORNIT PE TOT PARCURSUL PREPARARII ALUATULUI.
NU TREBUIE SA AVETI SURSE DE CURENT (GEAM DESCHIS) IN ZONA UNDE PREPARATI ALUATUL, TEMPERATURA TREBUIE SA FIE CONSTANTA, DACA IL PREPARATI MANUAL.

Preparare aluat cozonac si Pasca: Eu am preparat aluatul cu ajutorul masinii de paine si a iesit un aluat minunat.

Am adaugat laptele caldut, uleiul, zaharul, esenta de rom si de vanilie, untul taiat cuburi mici, sarea, oul batut, faina, iar in final, peste faina, drojdia (exact in aceasta ordine). Puneti vasul cu toate ingredientele in masina, potriviti programul de facut aluat si intr-o ora si jumatate aveti aluatul gata.

Daca nu aveti masina de paine, adaugati intr-un castron mare toate ingredientele, in aceeasi ordine ca in masina, si amestecati usor cu o paleta de lemn pana incepe sa se lege aluatul. Cand a inceput sa se lege, ungeti-va mainile cu unt/ulei si amestecati vartos cel putin 1/2 de ora, pana obtineti un aluat moale si lucios.

Puneti vasul pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop (vasul trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza volumul). Lasati-l la dospit circa 1 ora. Dupa trecerea acestei perioade de timp aluatul, in mod normal, isi dubleaza volumul si este gata pentru a fi folosit.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 10 g drojdie uscata; 2 linguri ulei vegetal; 3 oua (doar 2 pentru aluat si 1 pentru uns aluatul cand veti face cozonacul sau pasca); 1 lingurita esenta de rom; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare.  IMPORTANT: TOATE INGREDIENTELE TREBUIE SA FIE ADUSE IN BUCATARIE CU CEL PUTIN 6 ORE INAINTE DE PREPARARE, PENTRU A AJUNGE LA TEMPERATURA CAMEREI. INAINTE DE PREPARARE, CU CEL PUTIN 1/2 DE ORA, SE APRINDE CUPTORUL SI SE POTRIVESTE LA TEMPERATURA DE 180 DE GRADE, LASANDU-SE PORNIT PE TOT PARCURSUL PREPARARII ALUATULUI. NU TREBUIE SA AVETI SURSE DE CURENT (GEAM DESCHIS) IN ZONA UNDE PREPARATI ALUATUL, TEMPERATURA TREBUIE SA FIE CONSTANTA, DACA IL PREPARATI MANUAL.   Preparare aluat cozonac si Pasca:  Eu am preparat aluatul cu ajutorul masinii de paine si a iesit un aluat minunat. Am adaugat laptele caldut, adaugati uleiul, adaugati zaharul, adaugati esenta de rom si de vanilie adaugati untul taiat cuburi mici, adaugati sarea
adaugati oul batut, adaugati faina, iar in final, peste faina, adaugati si drojdia Puneti vasul cu toate ingredientele in masina, potriviti programul de facut aluat si intr-o ora si jumatate aveti aluatul gata. Daca nu aveti masina de paine, adaugati intr-un castron mare toate ingredientele, in aceeasi ordine ca in masina, si amestecati usor cu o paleta de lemn pana incepe sa se lege aluatul. Cand a inceput sa se lege, ungeti-va mainile cu unt/ulei si amestecati vartos cel putin 1/2 de ora, pana obtineti un aluat moale si lucios.  Puneti vasul pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop (vasul trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza volumul). Lasati-l la dospit circa 1 ora. Dupa trecerea acestei perioade de timp aluatul, in mod normal, isi dubleaza volumul si este gata pentru a fi folosit.  

Succes la preparare!

10 păreri.

  1. Monica spune:

    Nu scrie ce cantitate de drojdie se foloseste..sau nu vad eu? Multumesc pt raspuns. As face si eu anul asta pasca in premiera:) Sarbatori luminate!

  2. Tavi spune:

    @Monica – Multumesc mult pentru ca ai observat ce am omis eu a trece! 1 plic de drojdie uscata am folosit.
    Sarbatori fericite si tie, alaturi de familie si cei dragi!

  3. ani spune:

    imi cer scuze dar nu scrie cate oua se pun si sunt curioasa.

  4. Tavi spune:

    @ani – “Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 2 linguri ulei vegetal; 3 oua; 1 lingurita esenta de rom; 1 plic drojdie uscata; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare”. Am redat exact ce scrie.

    Chiar daca nu le-ai fi observat in text, in prima fotografie (cea care prezinta toate ingredientele) ar fi fost practic imposibil sa ratezi existenta a fix… 3 oua :) .

  5. tania spune:

    buna asi dori daca poti sa-mi dai o reteta de cozonac doar pentru 2 bucati astept respuns urgent multumesc

  6. Tavi spune:

    Aici: http://www.all-food.ro/2010/03/25/cozonac-cu-ciocolata/ – “Pentru aceasta cantitate de aluat eu am folosit o tava de 30 cm lungime si 10 cm inaltime (o tava mare), dar daca aveti tavi mai mici, impartiti aluatul in doua si faceti doi cozonaci”.

    In concluzie, daca ai o tava de 30 cm lungime si 10 cm inaltime (o tava mare ca cea pe care am folosit-o eu) din ingredientele trecute in reteta iti va iesi 1 cozonac mare. Daca vrei sa faci 2 cozonaci mari inmultesti cantitatile din reteta cu 2, si iti vor iesi 2.
    Daca vrei sa faci 2 mai mici fiindca dispui de 2 tavi de cozonac mai mici, folosesti cantitatile din reteta si imparti aluatul in doua.

  7. elena spune:

    arata foarte bine am sa incerc si eu sa fac poate imi iese la fel de bine ca si tine

  8. teonia spune:

    As dori sa stiu daca exista masini de preparat cozonacul in totalitate fara a mai fi nevoie sa-l bagi la cuptorul aragazului.
    Va intreb aceasta intrucat am auzit ca ar exista, dar nu sunt sigura.Mie mi-ar fi de folos intrucat am o pareza la membrul sup. stg. si ma descurc greu cu tavile la cuptor.
    De asemenea va rog sa-mi spuneti ce criterii trebuiesc urmarite atunci cand achizitionezi un astfel de aparat.
    Va multumesc anticipat.

  9. Tavi spune:

    @teonia – Sunt masini de paine care si coc cozonaci. In ceea ce priveste partea cu criteriile… n-as putea spune, deoarece atunci cand mi-am achizitionat masina de paine n-am urmarit un criteriu in acest sens (sa coc cozonacii). O folosesc doar pentru framantat si dospit, iar in rest las cuptorul sa-si faca treaba.

  10. livia spune:

    am facut cozonac ,intreaga procedura,la masina.a iesit foarte bine.

Spune-ţi părerea