Aluat coltunasi


Aluat coltunasi

Cine nu-si aminteste cu placere de coltunasii mancati in copilarie, de bunica framantand aluat de coltunasi? Astazi, cautand prin caietele de retete, am gasit coltunasii si, cum nici nu mai tin minte de cand nu am mai mancat, m-am apucat de gatit coltunasi. Coltunasii se pot prepara in diferite forme si marimi, functie de preferinte, dar aluatul este intotdeauna acelasi, indiferent de umplutura aleasa.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g faina; 130 ml apa; 5-6 oua (in functie de marime, daca sunt mici puneti 6 oua, daca sunt mari puneti 5 oua); 1 lingurita si jumatate de sare.

Preparare aluat coltunasi: Eu l-am preparat in masina de paine. Se pune intai faina intr-un vas mare, in cazul meu in vasul masinii de paine. Se adauga apa, in mijloc, ouale, apoi sarea, dupa care se pune vasul in masina (daca nu aveti masina incepeti sa amestecati usor, cu o paleta de lemn).

Porniti masina pe programul de aluat de taietei si asteptati sa termine programul. Daca nu aveti masina, amestecati pana incepe sa se lege aluatul, dupa care scoateti-l pe masa de lucru si framantati-l bine pana cand obtineti un aluat tare si neted, care nu se lipeste de maini (se framanta cam 15 minute, iar daca este inca moale mai adaugati faina putin cate putin, pana obtineti un aluat tare, neted si elastic).

Dupa ce masina a terminat de framantat aluatul (sau dupa ce ati terminat dumneavoastra de framantat aluatul) il puteti folosi pentru prepararea coltunasilor.


Preparare in imagini:

800 g faina; 130 ml apa; 5-6 oua (in functie de marime, daca sunt mici puneti 6 oua, daca sunt mari puneti 5 oua); 1 lingurita si jumatate de sare. Preparare aluat de coltunasi: Eu l-am preparat in masina de paine. Se pune intai faina intr-un vas mare, in cazul meu in vasul masinii de paine. Se adauga apa, in mijloc, ouale, apoi sarea, dupa care se pune vasul in masina (daca nu aveti masina incepeti sa amestecati usor, cu o paleta de lemn). Porniti masina pe programul de aluat de taietei si asteptati sa termine programul. Daca nu aveti masina, amestecati pana incepe sa se lege aluatul, dupa care scoateti-l pe masa de lucru si framantati-l bine pana cand obtineti un aluat tare si neted, care nu se lipeste de maini (se framanta cam 15 minute, iar daca este inca moale mai adaugati faina putin cate putin, pana obtineti un aluat tare, neted si elastic).
Dupa ce masina a terminat de framantat aluatul (sau dupa ce ati terminat dumneavoastra de framantat aluatul) il puteti folosi pentru prepararea coltunasilor.            

Succes la preparare!

4 păreri.

  1. elena spune:

    wauuuu….wauuuuuu….abia am descopreit siteul acesta si deja l-am facut folder pe deskop…nici nu ai idee cat de mult itzi multumesc,,,..si banuiesc ca sunt mii si mii de-alde mine care au facut asta.Apreciez din tot sufletul si toata inima efortul pe care il faci TAVI..si banuiesc ca nu e kiar asa usor.M-am oprit aici la “COLTUNASII MULT VISATI”deoarece i-am dorit asa de mult..dar mama nu is mai amintea reteta lor.Sa it_ti dea Bunul Dumnezeu sanatate si abia astept sa exploarez toate retzetele. :*

  2. Tavi spune:

    @elena – :) Oricat de ciudat ti s-ar putea parea… nu fac niciun “efort”. Chiar este foarte usor, fiindca mie imi place sa bucataresc. Bucataream si inainte sa am blog, asa incat mi-am spus ca daca tot imi place si fac asta, de ce nu as si posta ceea ce gatesc?! In concluzie, nu este nicidecum un efort. Nici macar faptul ca mai pierd din timp facand fotografii nu-l consider un efort. Multumesc mult oricum de vizita, aprecieri si de urari. Toate cele bune si tie, familiei si celor dragi!

  3. tania spune:

    cam cite persoane se satura?

  4. Tavi spune:

    @tania – Depinde cat de mancacioase sunt persoanele :) . Minim 4 insa eu zic ca se satura, chiar si mancacioase fiind, din castronul care e aici http://www.all-food.ro/2010/03/30/coltunasi-cu-branza-si-cartofi/.

Spune-ţi părerea