Coltunasi cu branza si cartofi


Coltunasi cu branza si cartofi

Acesti coltunasi umpluti cu branza si cartofi sunt preferatii mei. Asta nu inseamna ca nu imi plac si cei umpluti cu varza murata si calita, sau cei cu ciuperci. Dar coltunasii cu telemea de oaie si cartofi sunt primii pe lista cu preferinte.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- pentru aluatul de coltunasi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g faina; 130 ml apa; 5-6 oua (in functie de marime, daca sunt mici puneti 6 oua, daca sunt mari puneti 5 oua); 1 lingurita si jumatate de sare (preparare aluat coltunasi).

- pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g cartofi; 1 ceapa; 50 ml ulei vegetal; 150 g telemea de oaie; 1/2 lingurita cu piper negru, macinat; 50 g unt, topit (pentru a turna pe deasupra la final).

Preparare coltunasi cu branza si cartofi: Dupa ce ati preparat aluatul (preparare aluat coltunasi), incepeti prepararea umpluturii.

Curatati cartofii, taiati-i cuburi si puneti-i la fiert. Pana incepe apa sa fiarba la cartofi, tocati ceapa, puneti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa sa se rumeneasca pana devine aurie, dupa care stingeti focul si lasati-o in tigaie.
Din momentul in care incepe sa fiarba apa, lasati cartofii sa fiarba timp de 15 minute, la foc mediu. Dupa 15 minute puneti-i intr-o strecuratoare si lasati-i sa se scurga 5 minute. Puneti apoi cartofii intr-o oala, zdrobiti-i si puneti ceapa prajita deasupra, cu tot cu uleiul din tigaie, si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia. Adaugati apoi piperul si amestecati pana se integreaza in compozitie. In final, adaugati branza rasa, amestecati pana obtineti o pasta omogena si umplutura pentru coltunasi este gata.

In acest moment incepeti sa pregatiti foile de aluat pentru umplut. Intindeti o foaie de aluat cat mai subtire (preferabil sa aiba 2-3 mm) si, cu un pahar sau un bol, taiati bucati rotunde. Aluatul ramas il intindeti din nou si repetati operatiunea pana terminati tot aluatul (sau puteti face un sul gros din aluat si sa-l taiati cu un cutit, felii cat mai subtiri, cum credeti ca va este mai usor).
Dupa ce ati terminat de portionat aluatul in discuri subtiri, daca nu sunt suficient de subtiri, inainte de umplere, mai intindeti fiecare disc in parte pana obtineti o foaie cu o grosime de max. 2-3 mm.

Puneti apoi cate o lingura de umplutura pe fiecare disc, ridicati una din laturi peste umplutura si lipiti marginile prin apasare energica. Dupa ce ati lipit marginile puteti taia cu un instrument special de taiat foi pentru a obtine o margine decorativa sau o puteti lasa asa cum este (voi alegeti).

Dupa ce ati umplut toate discurile de aluat, umpleti o oala mare (de 4-5 litri) trei sferturi cu apa, adaugati o lingura de sare si lasati apa sa dea in clocot.
Cand a inceput sa fiarba apa, adaugati coltunasii la fiert (inainte sa-i puneti la fiert asigurati-va inca o data ca sunt bine lipiti), unul cate unul (cam 8 coltunasi o data, ca sa nu se lipeasca, mai bine ii fierbeti in mai multe reprize) si amestecati usor, din cand in cand, ca sa nu se lipeasca de fundul oalei sau intre ei.
Dati focul mai mic si lasati sa fiarba 20-25 de minute. Cand sunt aproape fierti coltunasii, puneti si untul sa se topeasca si turnati-l apoi intr-un bol.

Dupa ce au fiert, scoateti coltunasii intr-un castron mare si puneti (cu o lingura) unt topit pe fiecare coltunas in parte. Cand ati terminat de fiert toti coltunasii, untul ramas turnati-l pe deasupra si amestecati usor ca se se imprastie, in mod omogen, pe toti coltunasii din castron.

Puneti apoi coltunasii in farfurie si ii puteti servi cu smantana deasupra (daca se racesc ii puteti incalzi in tigaie, cate 1 minut pe fiecare parte).


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: - pentru aluat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g faina; 130 ml apa; 5-6 oua (in functie de marime, daca sunt mici puneti 6 oua, daca sunt mari puneti 5 oua); 1 lingurita si jumatate de sare (preparare aluat coltunasi, http://www.all-food.ro/2010/03/30/aluat-coltunasi/).  - pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g cartofi; 1 ceapa; 50 ml ulei vegetal; 150 g telemea de oaie; 1/2 lingurita cu piper negru, macinat; 50 g unt, topit (pentru a turna pe deasupra la final). Preparare coltunasi cu branza si cartofi: Dupa ce ati preparat aluatul (preparare aluat coltunasi, http://www.all-food.ro/2010/03/30/aluat-coltunasi/), incepeti prepararea umpluturii.  Curatati cartofii, taiati-i cuburi si puneti-i la fiert. Pana incepe apa sa fiarba la cartofi, tocati ceapa, puneti uleiul intr-o tigaie  si adaugati ceapa sa se rumeneasca pana devine aurie, dupa care stingeti focul si lasati-o in tigaie. Din momentul in care incepe sa fiarba apa, lasati cartofii sa fiarba timp de 15 minute, la foc mediu.
Dupa 15 minute puneti-i intr-o strecuratoare si lasati-i sa se scurga 5 minute. Puneti apoi cartofii intr-o oala si zdrobiti-i, puneti ceapa prajita deasupra, cu tot cu uleiul din tigaie, si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia. Adaugati apoi piperul si amestecati pana se integreaza in compozitie. In final, adaugati branza rasa,
amestecati pana obtineti o pasta omogena si umplutura pentru coltunasi este gata. In acest moment incepeti sa pregatiti foile de aluat pentru umplut. Intindeti o foaie de aluat cat mai subtire (preferabil sa aiba 2-3 mm) cu un pahar sau un bol, taiati bucati rotunde. Aluatul ramas il intindeti din nou si repetati operatiunea pana terminati tot aluatul (sau puteti face un sul gros din aluat si sa-l taiati cu un cutit, felii cat mai subtiri, cum credeti ca va este mai usor). Dupa ce ati terminat de portionat aluatul in discuri subtiri, daca nu sunt suficient de subtiri, inainte de umplere, mai intindeti fiecare disc in parte pana obtineti o foaie cu o grosime de max. 2-3 mm. Puneti apoi cate o lingura de umplutura pe fiecare disc, ridicati una din laturi peste umplutura si lipiti marginile prin apasare energica. Dupa ce ati lipit marginile puteti taia cu un instrument special de taiat foi pentru a obtine o margine decorativa sau o puteti lasa asa cum este (voi alegeti).
Dupa ce ati umplut toate discurile de aluat, umpleti o oala mare (de 4-5 litri) trei sferturi cu apa, adaugati o lingura de sare si lasati apa sa dea in clocot. Cand a inceput sa fiarba apa, adaugati coltunasii la fiert (inainte sa-i puneti la fiert asigurati-va inca o data ca sunt bine lipiti), unul cate unul (cam 8 coltunasi o data, ca sa nu se lipeasca, mai bine ii fierbeti in mai multe reprize) si amestecati usor, din cand in cand, ca sa nu se lipeasca de fundul oalei sau intre ei. Dati focul mai mic si lasati sa fiarba 20-25 de minute. Cand sunt aproape fierti coltunasii, puneti si untul sa se topeasca si turnati-l apoi intr-un bol. Dupa ce au fiert, scoateti coltunasii
intr-un castron mare si puneti (cu o lingura) unt topit pe fiecare coltunas in parte. Cand ati terminat de fiert toti coltunasii, untul ramas turnati-l pe deasupra si amestecati usor ca se se imprastie, in mod omogen, pe toti coltunasii din castron. Puneti apoi coltunasii in farfurie ii puteti servi cu smantana deasupra (daca se racesc ii puteti incalzi in tigaie, cate 1 minut pe fiecare parte). Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea