Stufat de miel


Stufat de miel

Dupa ce am postat reteta de cozonac si pasca, nu puteam sa nu prepar si un stufat de miel care, conform traditiei, se serveste in a doua zi de Paste. In general, se folosesc coastele si bucati de sira de miel, carora li se adauga multa ceapa si usturoi verde. Este foarte usor de preparat si are un gust delicios.

Pentru prepararea a 2 portii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de miel; 15 fire de ceapa verde; 15 fire de usturoi verde; 3 linguri de bulion; 1 ceapa uscata alba; 100 ml vin alb; 1/2 cub concentrat de legume; 50 ml ulei vegetal; 1 lingura de leustean verde, tocat; 2 linguri de patrunjel verde, tocat; sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente: Spalati ceapa si usturoiul verde, dupa care taiati-le bucati lungi de 2 cm. Tocati marunt ceapa uscata. Spalati si portionati bucatile de miel (coaste si sira), tocati patrunjelul si leusteanul, puneti-va la indemana pasta de tomate, vinul, concentratul de legume, uleiul, si aveti toate ingredientele necesare pregatite.

Preparare stufat de miel: Turnati uleiul intr-o tigaie si adaugati carnea de miel in tigaie, condimentati-o cu sare si piper, si rumeniti-o la foc iute pe ambele parti pana devine aurie. Dupa ce s-a rumenit, scoateti-o din tigaie, cu o paleta, si puneti-o in cratita in care o sa gatiti stufatul.

In uleiul din tigaie adaugati apoi ceapa uscata, tocata, si rumeniti-o pana devine translucida. Adaugati apoi ceapa verde si usturoiul verde si rumeniti-le 1 minut, amestecand usor. Dupa ce le-ati rumenit 1 minut, adaugati pasta de tomate si amestecati usor pana se incorporeaza uniform bulionul in compozitie. Mai rumeniti 30 de secunde, amestecand usor, dupa care turnati totul peste carnea de miel, in cratita.

Turnati deasupra apa, cat sa se acopere carnea, si lasati sa fiarba la foc mic. Cand incepe sa fiarba, adaugati concentratul de legume si amestecati usor ca sa se dizolve. Lasati sa fiarba 10 minute, cu un capac deasupra. Dupa ce a fiert 10 minute, adaugati si vinul si aveti doua posibilitati:

1. Fie mai lasati sa fiarba 10 minute, dizolvati o lingura de faina in putina apa rece si o turnati in cratita, putin cate putin, amestecand permanent, dupa care introduceti stufatul la cuptor si il lasati sa scada putin, pana se ingroase sosul. Apoi il scoateti, adaugati patrunjelul si leusteanul, potriviti de gust si stufatul este gata.
2. Sau procedati ca mine (fara faina): dupa ce ati adaugat vinul, introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasati la cuptor pana scade sosul mai mult de jumatate fata de nivelul initial (eu l-am tinut 40 de minute). Dupa ce a scazut sosul suficient, scoateti cratita din cuptor, adaugati patrunjelul,leusteanul, amestecati si se poate servi.

Puneti in farfurie si puteti sa adaugati deasupra si felii de lamaie (optional).


Preparare in imagini:

Pentru prepararea a 2 portii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de miel; 15 fire de ceapa verde; 15 fire de ustutoi verde; 3 linguri de bulion; 1 ceapa uscata alba; 100 ml vin alb; 1/2 cub concentrat de legume; 50 ml ulei vegetal; 1 lingura de leustean verde, tocat; 2 linguri de patrunjel verde, tocat; sare si piper dupa gust. Pregatire ingrediente: Spalati ceapa si usturoiul verde, dupa care taiati-le bucati lungi de 2 cm. Tocati marunt ceapa uscata. Spalati si portionati bucatile de miel (coaste si sira), tocati patrunjelul si leusteanul, puneti-va la indemana pasta de tomate, vinul, concentratul de legume, uleiul, si aveti toate ingredientele necesare pregatite. Preparare stufat de miel: Turnati uleiul intr-o tigaie si adaugati carnea de miel in tigaie, condimentati-o cu sare si piper,
si rumeniti-o la foc iute pe ambele parti pana devine aurie. Dupa ce s-a rumenit, scoateti-o din tigaie, cu o paleta, si puneti-o in cratita in care o sa gatiti stufatul. In uleiul din tigaie adaugati apoi ceapa uscata, tocata, si rumeniti-o pana devine translucida. Adaugati apoi ceapa verde si usturoiul verde si rumeniti-le 1 minut, amestecand usor.
Dupa ce le-ati rumenit 1 minut, adaugati pasta de tomate si amestecati usor pana se incorporeaza uniform bulionul in compozitie. Mai rumeniti 30 de secunde, amestecand usor, dupa care turnati totul peste carnea de miel, in cratita. Turnati deasupra apa, cat sa se acopere carnea, lasati sa fiarba la foc mic. Cand incepe sa fiarba, adaugati concentratul de legume si amestecati usor ca sa se dizolve.
Lasati sa fiarba 10 minute, cu un capac deasupra. Dupa ce a fiert 10 minute, adaugati si vinul si aveti doua posibilitati:  1. Fie mai lasati sa fiarba 10 minute, dizolvati o lingura de faina in putina apa rece si o turnati in cratita, putin cate putin, amestecand permanent, dupa care introduceti stufatul la cuptor si il lasati sa scada putin, pana se ingroase sosul. Apoi il scoateti, adaugati patrunjelul si leusteanul, potriviti de gust si stufatul este gata. Sau procedati ca mine (fara faina): dupa ce ati adaugat vinul, introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasati la cuptor pana scade sosul mai mult de jumatate fata de nivelul initial (eu l-am tinut 40 de minute). Dupa ce a scazut sosul suficient, scoateti cratita din cuptor, adaugati patrunjelul, adaugati si leusteanul amestecati si se poate servi.
Puneti in farfurie si puteti sa adaugati deasupra si felii de lamaie (optional). Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Anita spune:

    Notata!! E primul an in care voi pregati masa de Paste la casa mea in calitate de tanara sotie :) si sunt in cautare de retete. Iar de la tine am mai gatit cateva lucruri care mi-au placut fff mult. In consecinta, draga Tavi, te mai vizitez cu siguranta.

  2. Tavi spune:

    @Anita – :) La multi, multi ani, in primul rand. Multumesc de revenire si de apreciere!

Spune-ţi părerea