Tocana irlandeza de miel


Tocana irlandeza de miel

Traditionala tocana irlandeza are la baza de fapt carnea de oaie. Insa cum carnea de miel este in aceasta perioada mai folosita (inaintea sarbatorilor de Paste), o sa va prezint o varianta preparata cu cotlet de berbecut pe care il puteti gasi in magazine si in restul anului (insa acum de Paste o puteti prepara cu carne de miel).

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,3 kg cotlet de berbecut; 900 g cartofi; 1 legatura mica de patrunjel; 1 legatura mica cimbru (10-12 crengute); 450 g ceapa; sare si piper.

Pregatire ingrediente: Curatati ceapa si taiati-o inele. Curatati cartofii. O treime taiati-i rondele, iar restul de cartofi taiati-i bucati mari. Pregatiti-va cotletele de berbecut, patrunjelul, cimbrul si aveti toate ingredientele la indemana.

Preparare tocana irlandeza de miel: Intr-o oala asezati jumatate din cartofii taiati rondele, peste care presarati patrunjel si 2-3 crengute de cimbru. Asezati jumatate din cotletele de berbecut, pe care condimentati-le cu sare si piper.
Peste cotlete asezati, uniform, jumatate din inelele de ceapa. Peste inelele de ceapa asezati restul de cartofi taiati rondele. Presarati din nou patrunjel si 2-3 crengute de cimbru, peste care asezati restul cotletelor de berbecut. Condimentati-le cu sare si piper, dupa care asezati deasupra restul de ceapa.

In final, pe ultimul strat (cel de la suprafata), asezati toti cartofii taiati cuburi mari, cat mai uniform, si condimentati din nou cu sare si piper.
Presarati pe deasupra restul de patrunjel ramas si crengutele de cimbru, dupa care turnati apa in oala pana ajunge la nivelul ultimului rand de cartofi (dar fara sa-i acoperiti cu apa).

Puneti un capac deasupra si introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 150 de grade timp de 2 ore. Dupa 2 ore scoateti capacul, potriviti cuptorul la 200 de grade si lasati inca 1 ora cratita in cuptor. Dupa ce a stat o ora la cuptor, fara capac, stingeti focul si scoateti cratita din cuptor. Tocana de berbecut este gata.

Puneti in farfurii bucati de carne si cartofi cu ceapa, din belsug, si o puteti servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,3 kg cotlet de berbecut; 900 g cartofi; 1 legatura mica de patrunjel; 1 legatura mica cimbru (10-12 crengute); 450 g ceapa; sare si piper. Pregatire ingrediente: Curatati ceapa si taiati-o inele. Curatati cartofii. O treime taiati-i rondele, iar restul de cartofi taiati-i bucati mari. Pregatiti-va cotletele de berbecut, patrunjelul, cimbrul si aveti toate ingredientele la indemana. Preparare tocana irlandeza de miel: Intr-o oala asezati jumatate din cartofii taiati rondele, peste care presarati patrunjel
si 2-3 crengute de cimbru. Asezati jumatate din cotletele de berbecut, condimentati cu sare si piper. Peste cotlete asezati, uniform, jumatate din inelele de ceapa. Peste inelele de ceapa asezati restul de cartofi taiati rondele. Presarati din nou patrunjel
si 2-3 crengute de cimbru, peste care asezati restul cotletelor de berbecut. Condimentati-le cu sare si piper, dupa care asezati deasupra restul de ceapa. In final, pe ultimul strat (cel de la suprafata), asezati toti cartofii taiati cuburi mari, cat mai uniform,
condimentati din nou cu sare si piper. Presarati pe deasupra restul de patrunjel ramas si crengutele de cimbru, dupa care turnati apa in oala pana ajunge la nivelul ultimului rand de cartofi (dar fara sa-i acoperiti cu apa). Puneti un capac deasupra
introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 150 de grade timp de 2 ore. Dupa 2 ore scoateti capacul, potriviti cuptorul la 200 de grade si lasati inca 1 ora cratita in cuptor. Dupa ce a stat o ora la cuptor, fara capac, stingeti focul si scoateti cratita din cuptor. Tocana de berbecut este gata. Puneti in farfurii bucati de carne si cartofi cu ceapa, din belsug, si o puteti servi. Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. stefan spune:

    Adevarata e tocana asta! Nush cum naiba de n-am dat de ea pana acum, dar arata intr-un fel care imi va purta pasii pana la magazin dupa cotlete de berbecut sau de ce-oi gasi :) .

  2. Tavi spune:

    @stefan – :) , chiar este o nebunie de tocana. Buuuuna, buna!

  3. rodica spune:

    foarte buna reteta am facut si eu …dar mi-am permis sa adaug ceva apus si putin vin negru (250 ml)

  4. Tavi spune:

    @rodica – Apusul ca apusul, poti pune dupa gust (daca te referi la amurg LOL). Daca insa ai vrut sa spui ca ai pus “in plus” vin rosu… good for you! In bucatarie nimic nu e batut in cuie, fiecare gateste asa cum ii place.

  5. vicky spune:

    abia astept sa refac tocana asta acum, de pasti. am facut-o anul trecut prin toamna si ne-am lins pe degete de buna ce-a faost. asa ca anul asta voi sari stufatul, sau voi face eventual o craticioara mica si voi pune accent in a doua zi de sarbatoare pe tocana asta. sa ai numai bucurii si sanatate, sarbatori frumoase, tavi!

  6. Tavi spune:

    @vicky – Da, tare buna! Si eu o fac cel putin de doua ori pe an, insa la stufat nu renunt de Paste nici copt :) . Toate cele bune si voua, Paste fericit!

Spune-ţi părerea