Cozonac cu mac


Cozonac cu mac

Pentru masa de Paste am pregatit cozonac cu mac. A iesit delicios si a fost foarte apreciat, fiindca a fost terminat in aceeasi zi (norocul meu ca am facut doi).

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

- pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g mac; 200 g zahar; 2 linguri pesmet; 100 g unt; 750 ml lapte; 2 lingurite esenta de vanilie.
- pentru aluat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 2 linguri ulei vegetal; 2 oua; 1 lingurita esenta de rom; 10 g drojdie uscata; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare (preparare aluat cozonac si pasca).
- pentru uns aluatul aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 galbenusuri de ou; 1 lingura smantana.

Preparare cozonac cu mac: In primul rand, preparati crema de mac. Puneti o oala cu apa la fiert si cand fierbe apa, adaugati macul. Fierbeti macul 10 minute, dupa care stingeti focul si mai lasati-l sa stea in apa 20 de minute. Puneti macul intr-o strecuratoare si lasati-l sa se scurga bine. Dupa ce s-a scurs (cca 30 minute), adaugati macul intr-un mixer si macinati-l bine. Dupa ce ati macinat macul, puneti intr-o oala laptele, la foc mediu, adaugati macul, zaharul, pesmetul, esenta de vanilie, si lasati sa fiarba pana obtineti o crema groasa (amestecati tot timpul pentru a nu se prinde; eu l-am fiert cca. o ora pana s-a ingrosat). Dupa ce ati obtinut o crema groasa, stingeti focul, adaugati untul si amestecati pana se topeste si se integreaza untul in compozitie. Lasati sa se raceasca crema si preparati aluatul pentru cozonac (preparare aluat cozonac si pasca).

Dupa ce ati preparat aluatul, presarati faina pe masa de lucru, dupa care ungeti-va pe maini cu putin ulei, pentru a nu se lipi aluatul de maini. Impartiti aluatul in doua, daca aveti tavi mai mici, sau puteti prepara un singur cozonac, daca aveti o tava mare.

Intindeti aluatul cu mainile si puneti crema de mac, intinzand-o in strat subtire, pe toata suprafata foii. Rulati apoi aluatul, impaturiti-l la capete si aduceti tava langa aluat, dupa care rasturnati-l in tava (aluatul fiind destul de moale este greu sa-l ridicati, de aceea trebuie sa-l trageti in tava).

Puneti tava pe aragaz (aragazul fiind cald deoarece atunci cand incepeti prepararea aluatului se preincalzeste cuptorul la 180 de grade) si acoperiti-o cu un prosop de bucatarie. Lasati cozonacul acoperit timp de 10 minute. Intre timp bateti 2 galbenusuri de ou cu o lingura de smantana.
Dupa ce au trecut cele 10 minute dati prosopul la o parte si ungeti cozonacul/cozonacii cu oul batut. Acoperiti din nou cozonacul si mai lasati-l sa creasca 20 de minute.
Dupa ce au trecut si cele 20 de minute, ungeti-l din nou cu ou, dupa care introduceti cozonacul/cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Tineti cozonacii in cuptor 20 de minute, la temperatura de 180 de grade, dupa care micsorati temperatura la 160 de grade si mai lasati 40 de minute cozonacii in cuptor.

Dupa ce au trecut cele 40 de minute, scoateti cozonacii din cuptor si rasturnati-i din tava. Lasati-i 30 de minute pe-o parte si apoi inca 30 de minute pe cealalta parte. Dupa ce s-au racit ii puteti servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:  - pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g mac; 200 g zahar; 2 linguri pesmet; 100 g   unt; 750 ml lapte; 2 lingurite esenta de vanilie. - pentru aluat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g   unt; 2 linguri ulei vegetal; 2 oua; 1 lingurita esenta de rom; 10 g drojdie uscata; 1 lingurita esenta de   vanilie; 1 lingurita rasa de sare (preparare aluat cozonac, http://www.all-food.ro/2010/03/23/aluat-cozonac  -si-pasca/). - pentru uns aluatul aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 galbenusuri de ou; 1 lingura smantana. Preparare cozonac cu mac: In primul rand, preparati crema de mac. Puneti o oala cu apa la fiert si cand fierbe apa, adaugati macul. Fierbeti macul 10 minute, dupa care stingeti focul si mai lasati-l sa stea in   apa 20 de minute. Puneti macul intr-o strecuratoare si lasati-l sa se scurga bine. Dupa ce s-a scurs (cca 30   minute), adaugati macul intr-un mixer
si macinati-l bine. Dupa ce ati macinat macul, puneti intr-o oala   laptele, la foc mediu, adaugati macul, adaugati  zaharul, adaugati si pesmetul, iar in final adaugati si esenta de vanilie, lasati sa fiarba pana   obtineti o crema groasa (amestecati tot timpul pentru a nu se prinde; eu l-am fiert cca. o ora pana s-a   ingrosat).
Dupa ce ati obtinut o crema groasa, stingeti focul, adaugati untul amestecati pana se topeste   si se integreaza untul in compozitie. Lasati sa se raceasca crema si preparati aluatul pentru cozonac   (preparare aluat cozonac, http://www.all-food.ro/2010/03/23/aluat-cozonac-si-pasca/). Dupa ce ati preparat aluatul, presarati faina pe masa de lucru, dupa care ungeti-va pe maini cu putin ulei,   pentru a nu se lipi aluatul de maini. Impartiti aluatul in doua, daca aveti tavi mai mici, sau puteti   prepara un singur cozonac, daca aveti o tava mare. Intindeti aluatul cu mainile
si puneti crema de mac, intinzand-o in strat subtire, pe toata suprafata foii. Rulati apoi aluatul, impaturiti-l la capete aduceti tava langa aluat, dupa care rasturnati-l in tava   (aluatul fiind destul de moale este greu sa-l ridicati, de aceea trebuie sa-l trageti in tava). aluatul nu trebuie sa depaseasca jumatatea tavii Puneti tava pe aragaz (aragazul fiind cald deoarece atunci cand incepeti prepararea aluatului se   preincalzeste cuptorul la 180 de grade) si acoperiti-o cu un prosop de bucatarie. Lasati cozonacul acoperit   timp de 10 minute. Intre timp bateti 2 galbenusuri de ou cu o lingura de smantana.
Dupa ce au trecut cele 10 minute dati prosopul la o parte si ungeti cozonacul/cozonacii cu oul batut. Acoperiti din nou cozonacul si mai lasati-l sa creasca 20 de minute. Dupa ce au trecut si cele 20 de minute, ungeti-l din nou cu ou, dupa care introduceti cozonacul/cozonacii in   cuptorul preincalzit la 180 de grade. Tineti cozonacii in cuptor 20 de minute, la temperatura de 180 de   grade, dupa care micsorati temperatura la 160 de grade si mai lasati 40 de minute cozonacii in cuptor. Dupa ce au trecut cele 40 de minute, scoateti cozonacii din cuptor rasturnati-i din tava. Lasati-i 30 de   minute pe-o parte si apoi inca 30 de minute pe cealalta parte.
Dupa ce s-au racit ii puteti servi. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea