Papanasi


Papanasi

Azi am dat de un borcan cu dulceata de visine prin frigider si mi s-a facut pofta instantaneu de papanasi. Asa ca am trantit rapid, cam intr-o jumatate de ora, niste papanasi deliciosi, pe care a fost bataie.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g branza de vaci; 220 g faina; 80 g zahar tos; 1 pliculet de zahar vanilat; 1/2 lingurita esenta vanilie; 1/2 lingurita esenta de rom; coaja rasa de la o lamaie; 2 oua; 1 lingurita bicarbonat de sodiu; 3 lingurite de zeama de lamaie, pentru bicarbonat; 1,5 l ulei pentru prajit; un praf de sare.

Preparare papanasi: Separati galbenusurile de albusuri. Puneti albusurile intr-un mixer si mixati-le pana obtineti o crema care arata ca frisca, asa incat atunci cand intoarceti vasul albusul sa nu cada.

Intr-un castron mare, adaugati zaharul tos, zaharul vanilat, branza, un praf de sare, galbenusurile de ou, coaja de lamaie si amestecati bine pentru a incorpora toate ingredientele cat mai uniform. Puneti zeama de lamaie peste bicarbonat, dupa care adaugati totul in castron, peste branza. Adaugati apoi albusul de ou, batut, si amestecati usor pana se integreaza in compozitie. Turnati si esenta de rom si vanilie si amestecati din nou, dupa care adaugati cam trei sferturi din faina si amestecati usor pana obtineti un aluat omogen care nu se mai lipeste de paleta.

Puneti restul de faina pe masa de lucru si rasturnati aluatul peste ea. Tavaliti putin aluatul prin faina (ca sa nu se lipeasca de maini) si taiati bucati egale din aluat.
Din fiecare bucata formati o bila si apasati in mijloc, cu degetul, pentru a forma o adancitura. Ultima bila de aluat taiati-o in bucati (cati papanasi au iesit) si formati niste bile mai mici, cu care veti acoperi gaura din papanas dupa ce se prajesc.

Puneti uleiul intr-un vas si lasati-l sa se incinga la foc mediu (focul nu trebuie sa fie puternic fiindca riscati ca papanasii sa ramana cruzi in interior).
Dupa ce s-a incins uleiul adaugati papanasii (uleiul trebuie sa acopere papanasii cand ii adaugati) si dupa cateva minute se vor ridica la suprafata. Rumeniti-i pe ambele parti, intorcandu-i din cand in cand, pana capata o culoare maronie.
Dupa ce s-au rumenit scoateti-i si lasati-i cateva minute sa se scurga de surplusul de ulei, intr-o strecuratoare.

Odata ce ati terminat de prajit toti papanasii, asezati-i pe farfurii, puneti dulceata in mijloc (de care va place, eu am folosit dulceata de visine) si adaugati o lingura de smantana peste dulceata.
Pe fiecare papanas asezati, peste smantana, chiar in mijloc, cate o gogoasa mica, dupa care ii puteti servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g branza de vaci; 220 g faina; 80 g zahar tos; 1 pliculet de zahar vanilat; 1/2 lingurita esenta vanilie; 1/2 lingurita esenta de rom; coaja rasa de la o lamaie; 2 oua; 1 lingurita bicarbonat de sodiu; 3 lingurite de zeama de lamaie, pentru bicarbonat; 1,5 l ulei pentru prajit; un praf de sare. Preparare papanasi: Separati galbenusurile de albusuri. Puneti albusurile intr-un mixer si mixati-le pana obtineti o crema care arata ca frisca, asa incat atunci cand intoarceti vasul albusul sa nu cada. Intr-un castron mare, adaugati zaharul tos, adaugati  si zahar vanilat
branza un praf de sare adaugati  si galbenusurile si coaja de lamaie si amestecati bine pentru a incorpora toate ingredientele cat mai uniform. Puneti zeama de lamaie peste bicarbonat, dupa care adaugati totul in castron, peste branza.
Adaugati apoi albusul de ou, batut, si amestecati usor pana se integreaza in compozitie. Turnati esenta de rom si esenta de vanilie si amestecati din nou, dupa care adaugati cam trei sferturi din faina
amestecati usor pana obtineti un aluat omogen care nu se mai lipeste de paleta. Puneti restul de faina pe masa de lucru si rasturnati aluatul peste ea. Tavaliti putin aluatul prin faina (ca sa nu se lipeasca de maini) si taiati bucati egale din aluat. Din fiecare bucata formati o bila
si apasati in mijloc, cu degetul, pentru a forma o adancitura (sa va dati cu faina pe deget ca sa nu se lipeasca aluatul de deget). papanasii sunt gata Ultima bila de aluat taiati-o in bucati (cati papanasi au iesit) si formati niste bile mai mici, cu care veti acoperi gaura din papanas dupa ce se prajesc. Puneti uleiul intr-un vas si lasati-l sa se incinga la foc mediu (focul nu trebuie sa fie puternic fiindca riscati ca papanasii sa ramana cruzi in interior). Dupa ce s-a incins uleiul adaugati papanasii (uleiul trebuie sa acopere papanasii cand ii adaugati)
dupa cateva minute se vor ridica la suprafata. Rumeniti-i pe ambele parti, intorcandu-i din cand in cand, pana capata o culoare maronie. Dupa ce s-au rumenit scoateti-i si lasati-i cateva minute sa se scurga de surplusul de ulei, intr-o strecuratoare. Odata ce ati terminat de prajit toti papanasii, asezati-i pe farfurii, puneti dulceata in mijloc (de care va place, eu am folosit dulceata de visine) si adaugati o lingura de smantana peste dulceata.
Pe fiecare papanas asezati, peste smantana, chiar in mijloc, cate o gogoasa mica, dupa care ii puteti servi. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

12 păreri.

  1. Carmen spune:

    Multumesc frumos ptr poze si ca impartiti cu noi reteta.

  2. Tavi spune:

    @Carmen – Cu placere, asta e si scopul – sa-mi impartasesc experientele culinare cu prietenii, fie ei virtuali sau reali.

  3. ana spune:

    sal’tare!

    am o intrebare, in poza in care zici ca adaugi coaja de lamaie mie mi se pare ca e pesmet..stiu retete in care se pune pesmet intr-avevar …ce pui tu? :)

  4. Tavi spune:

    @ana – Ti se pare, nu e pesmet! Este coaja de lamaie la pliculet, de la Dr Oetker. Cu asta ti-am raspuns – cred! – legat si de ce anume am pus eu la papanasi :) .

  5. elena spune:

    wwwwwwwwauuuuuuuu imi ploua in gura!!!! ma duc sa fac papanasi..ca mereu m-am intrebat care e misterul lor. pupici.:)

  6. Tavi spune:

    @elena – Asa cum bine vezi, nu exista “mister” care sa nu poata fi elucidat :) .

  7. Cristi spune:

    Salut Tavi.
    Aseara am incercat reteta. Doua observatii:
    1. La ingrediente nu ai trecut zaharul vanilat. Ce cantitate?
    2. Cantitatea de faina este corecta? La cantitatea mentionata de tine a trebuit sa mai adaug aproape inca atata pt a avea aluatul omogen si fara a se lipi de paleta.
    Din pacate rezultatul a fost un esec/semiesec, papanasii erau buni la gust dar cam “bolovanosi”, adica miezul nu era pufos si moale ci foarte dens.
    Crezi ca de vina a fost cantitatea suplimentara de faina?
    Merci!

  8. Tavi spune:

    @Cristi – Este vorba despre un singur pliculet de zahar vanilat. Oricum, din cate spui tu, nu el a fost problema.
    Da, cantitatea de faina este cea corecta – 220 g de faina, din care doar cca trei sferturi pusa in aluat si restul de un sfert pe masa de lucru. Normal ca daca ai pus “inca pe-atata” faina (adica dublu) miezul a iesit “bolovanos”.
    Ar mai fi de luat in calcul si branza de vaci pe care ai folosit-o pentru ca, asa cum se observa din foto, cea pe care am folosit-o eu nu avea nici pic de apa. Daca branza de vaci a lasat apa, ti-a schimbat consistenta aluatului, facandu-l lipicios. Ceea ce te-a pacalit si te-a determinat sa te gandesti ca ar mai trebui sa pui faina.

  9. Ramona spune:

    Greseala lui Cristi am facut-o si eu si tot asa mi-au iesit, a doua oara am folosit altfel de branza , intr-adevar mai neapoasa si au iesit super . Multumim de retete

  10. Tavi spune:

    @Ramona – Ma bucur ca ti-au iesit papanasii. Insa nu as spune ca Cristi a facut o “greseala”, ci mai degraba ca omisiunea imi apartine mie, ca nu am specificat. Insa, am pus de-atatea ori accentul la retetele de prajituri pe faptul ca fructele/branza trebuie sa fie bine scurse, ca eu le las la scurs chiar si peste noapte, incat aici chiar n-am mai insistat pe acest aspect.
    De asemenea, este important si modul in care incingi uleiul, si asta am trecut-o in reteta: “Puneti uleiul intr-un vas si lasati-l sa se incinga la foc mediu (focul nu trebuie sa fie puternic fiindca riscati ca papanasii sa ramana cruzi in interior)”. Prin urmare, daca dai focul de la aragaz la max, papanasii se vor rumeni la suprafata imediat, insa in interior vor ramane cruzi.
    Asta, plus dublarea cantitatii de faina datorate faptului ca a pus in aluat o branza ce e posibil sa fi lasat apa… mi-am zis eu ca o fi cauza semiesecului sau.

  11. Diana spune:

    Ce as mai manca si eu….dar aici in Germania..de unde branza de vaci mai uscata?
    Stiti cumva vreun preparat din comert care ar putea fi folosit?…ce gasesc se cheama Speisequark..si e o crema de branza foarte moale, nu cred ca se potriveste.Va multumesc!

  12. Tavi spune:

    @Diana – Nu, cea de care zici tu nu se potriveste. Ai nevoie de o branza de vaci cu un continut cat mai mic de grasime, poate sa fie chiar si dietetica. Dar nu o crema de branza.

Spune-ţi părerea