Cartofi Bombay


Cartofi Bombay

Va plac preparatele indiene? Reteta de astazi, Cartofi Bombay, este una dintre garniturile cele mai populare in India. Daca agreati gusturile extreme va recomand aceasta reteta care este foarte usor de preparat.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g cartofi; 2 linguri cu ulei, pentru prajit; 1 lingurita seminte de mustar; 1 foaie de dafin; 1 lingurita de ghimbir ras; 1 ceapa; 1/2 lingurita turmeric (curcuma); 1 lingurita praf de coriandru; 1/2 lingurita Chilli (daca nu suportati foarte iute puneti doar un varf de cutit, dar eu am facut reteta originala, care a iesit super HOT); 1 lingurita zeama de lamaie; 2 graunte de usturoi; 1 lingura coriandru verde, tocat (pentru ornat, la final); 2 rosii (eu am pus 6 rosii cherry care sunt mai mici, dar sunt mai gustoase); un praf de sare.

Pregatire ingrediente: Puneti cartofii la fiert in apa si lasati-i sa fiarba, 30-40 de minute, in functie de marimea cartofilor (30 de minute daca sunt cartofi de marime medie si 40 de minute daca sunt mari).
Tocati ceapa, zdrobiti usturoiul, decojiti rosiile cu un cutit special de curatat legume, dupa care tocati-le cuburi mici. Stoarceti lamaia, tocati coriandrul verde, puneti-va la indemana condimentele (turmeric, praful de coriandru, chilli, boabele de mustar), foaia de dafin si aveti toate ingredientele pregatite.

Dupa ce au fiert cartofii, puneti-i intr-o strecuratoare si lasati-i sub jet de apa rece 30 de secunde. Apoi decojiti-i si taiati-i cuburi de 1 cm.

Preparare cartofi Bombay: Puneti in wok uleiul si lasati-l sa se incinga la foc mic. Adaugati boabele de mustar si foaia de dafin, pe care lasati-le sa se rumeneasca 30 de secunde, cu un capac deasupra ca sa nu sara boabele de mustar. Adaugati apoi ceapa tocata, ghimbirul, si rumeniti-le impreuna pana ceapa devine aurie.
Cand s-a rumenit ceapa, adaugati usturoiul, condimentele (turmeric, chilli, coriandru macinat) si amestecati pana se integreaza in compozitie.

Adaugati rosiile tocate si zeama de lamaie, amestecati putin, dupa care adaugati cartofii. Condimentati cu un praf de sare si amestecati usor ca sa nu se sfarame cartofii, pana cand toti cartofii sunt acoperiti de condimente.
In final, adaugati 2-3 linguri de apa, cat sa fie putin sos pe fundul tigaii si lasati sa fiarba, la foc mic, 5 minute, amestecand din cand in cand. Daca se evapora apa inainte de trecerea celor 5 minute mai adaugati 2-3 linguri de apa si fierbeti in continuare cartofii, amestecand usor, din cand in cand.

Dupa ce au fiert 5 minute, amestecati si stingeti focul. Puneti cartofii in farfurie, presarati coriandru verde tocat pe deasupra, dupa care se poate servi, atat cald cat si rece.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g cartofi; 2 linguri cu ulei, pentru prajit; 1 lingurita seminte de mustar; 1 foaie de dafin; 1 lingurita de ghimbir ras; 1 ceapa; 1/2 lingurita turmeric (Curcuma); 1 lingurita praf de coriandru; 1/2 lingurita Chilli (daca nu suportati foarte iute puneti doar un varf de cutit, dar eu am facut reteta originala, care a iesit super HOT); 1 lingurita zeama de lamaie; 2 graunte de usturoi; 1 lingura coriandru verde, tocat (pentru ornat, la final); 2 rosii (eu am pus 6 rosii cherry care sunt mai mici, dar sunt mai gustoase); un praf de sare. Pregatire ingrediente: Puneti cartofii la fiert in apa si lasati-i sa fiarba, 30-40 de minute, in functie de marimea cartofilor (30 de minute daca sunt cartofi de marime medie si 40 de minute daca sunt mari). Tocati ceapa, zdrobiti usturoiul, decojiti rosiile cu un cutit special de curatat legume, dupa care tocati rosiile cuburi mici. Stoarceti lamaia,
tocati coriandrul verde, puneti-va la indemana condimentele (turmeric, praful de coriandru, chilli, boabele de mustar), foaia de dafin si aveti toate ingredientele pregatite. Dupa ce au fiert cartofii, puneti-i intr-o strecuratoare si lasati-i sub jet de apa rece 30 de secunde. Apoi decojiti-i si taiati-i cuburi de 1 cm. Preparare cartofi Bombay: Puneti in wok uleiul si lasati-l sa se incinga la foc mic. Adaugati boabele de mustar si foaia de dafin, pe care lasati-le sa se rumeneasca 30 de secunde,
cu un capac deasupra ca sa nu sara boabele de mustar. Adaugati apoi ceapa tocata, si ghimbirul si rumeniti-le impreuna pana ceapa devine aurie. Cand s-a rumenit ceapa, adaugati usturoiul, adaugati turmericul, adaugati praful de chilli,
adaugati  coriandrul macinat si amestecati pana se integreaza in compozitie. Adaugati rosiile tocate si zeama de lamaie, amestecati putin, dupa care adaugati cartofii. Condimentati cu un praf de sare
si amestecati usor ca sa nu se sfarame cartofii, pana cand toti cartofii sunt acoperiti de condimente. In final, adaugati 2-3 linguri de apa, cat sa fie putin sos pe fundul tigaii si lasati sa fiarba, la foc mic, 5 minute, amestecand din cand in cand. Daca se evapora apa inainte de trecerea celor 5 minute mai adaugati 2-3 linguri de apa si fierbeti in continuare cartofii, amestecand usor, din cand in cand. Dupa ce au fiert 5 minute, amestecati si stingeti focul. Puneti cartofii in farfurie, presarati coriandru verde tocat pe deasupra,
dupa care se poate servi, atat cald cat si rece. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

O părere.

  1. Lavi spune:

    Saptamana asta am un invitat indian la masa,deci o sa ramana uimit ;) ) sper sa gasesc toate condimentele :| oricum ms :*

Spune-ţi părerea