Prajitura Mozaic


Prajitura Mozaic

Astazi am sa postez o reteta de prajitura (sa-i spunem prajitura casei), pe care am s-o denumesc prajitura Mozaic. Am adaugat in acesta prajitura crema de vanilie si crema de ciocolata (cea pe care am preparat-o la trufele de ciocolata), rezultand o prajitura delicioasa si racoritoare, cu un gust deosebit.

Pentru preparare prajitur Mozaic aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

- pentru foi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g faina; 100 g unt; 100 g zahar; 120 g lapte; 2 oua; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 1 varf de lingurita de sare; 1 lingurita de zeama de lamaie, pentru a dizolva amoniul; 1 plic cu zahar vanilat.

- pentru crema de vanilie aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 5 galbenusuri de ou; 150 g zahar; 2 lingurite de esenta de vanilie; 3 linguri de amidon; 500 ml lapte;(preparare crema de vanilie, http://www.all-food.ro/2010/02/18/crema-de-vanilie/).

- preparare crema de ciocolata: 250 g ciocolata neagra; 160 g smantana; 35 g unt nesarat; 1/2 lingurita esenta de rom; 5 linguri de apa (preparare crema de trufe, http://www.all-food.ro/2010/03/07/trufe-de-ciocolata/).

Preparare prajitura mozaic: Dupa ce ati prepararat crema de vanilie, la care eu am mai adaugat zeama de la o lamaie, ca preferinta personala (preparare crema de vanilie, http://www.all-food.ro/2010/02/18/crema-de-vanilie/) si crema de trufe ((preparare crema de trufe, http://www.all-food.ro/2010/03/07/trufe-de-ciocolata/), lasati-le sa se raceasca si preparati aluatul pentru foi.

Puneti intr-un mixer untul si zaharul tos si mixati pana obtineti o crema omogena. Adaugati apoi laptele caldut, putin cate putin, ouale, si faina, putin cate putin, si mixati in continuare.

Cand incepe sa se ingroase compozitia, inlocuiti accesorile de mixat cu cele de framantat aluat si adaugati in continuare faina pana o terminati. Adaugati lingurita de zeama de lamaie peste amoniu, dupa care adaugati-l peste aluat si lasati sa se mixeze in continuare.
Adaugati sarea si zaharul vanilat si lasati sa se mai framante aluatul 5 minute. Odata ce ati terminat de framantat, puneti aluatul pe masa de lucru si taiati-l in 4 sau 5 (in functie de cate foi doriti sa faceti). Intindeti foile de marimea tavii pe care o sa le coaceti. Eu am folosit o tava mai mica, pentru ca sa-mi iasa mai multe foi (am facut 5 foi).

Dupa ce ati intins foile, puneti-le una cate una pe fundul unei tavi, introduceti-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-le 10 minute in cuptor. Scoateti-le si asezati-le pe un tocator de lemn.
Repetati operatiunea pana terminati de copt toate foile.

Dupa ce s-au racit foile, puneti intr-o tava mai mare o foaie si adaugati din belsug crema de vanilie. Intindeti crema uniform, dupa care adaugati o alta foaie deasupra. Puneti si pe aceasta crema de vanilie si asezati deasupra urmatoarea foaie. Adaugati apoi crema de ciocolata si suprapuneti o alta foaie deasupra. Repetati operatiunea, terminand cu crema de vanilie (in functie de cate foi ati facut).

Puneti apoi peste prajitura un tocator de lemn si o greutate deasupra, si lasati pana a doua zi. A doua zi, portionati prajitura, presarati zahar pudra vanilat deasupra si prajitura Mozaic se poate servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:  - pentru foi aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g faina; 100g unt; 100 g zahar; 120 g lapte; 2 oua; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 1 varf de lingurita de sare; 1 lingurita de zeama de lamaie, pentru a dizolva amoniul; 1 plic cu zahar vanilat.  - pentru crema de vanilie aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 5 galbenusuri de ou; 150 g zahar; 2 lingurite de esenta de vanilie; 3 linguri de amidon; 500 ml lapte;(preparare crema de vanilie, http://www.all-food.ro/2010/02/18/crema-de-vanilie/).  - preparare crema de ciocolata: 250 g ciocolata neagra; 160 g smantana; 35 g unt nesarat; 1/2 lingurita esenta de rom; 5 linguri de apa (preparare crema de trufe, http://www.all-food.ro/2010/03/07/trufe-de-ciocolata/). Preparare prajitura mozaic: Dupa ce ati prepararat crema de vanilie, la care eu am mai adaugat zeama de la o lamaie, ca preferinta personala (preparare crema de vanilie, http://www.all-food.ro/2010/02/18/crema-de-vanilie/) si crema de trufe ((preparare crema de trufe, http://www.all-food.ro/2010/03/07/trufe-de-ciocolata/), lasati-le sa se raceasca si preparati aluatul pentru foi.  Puneti intr-un mixer untul si zaharul tos si mixati pana obtineti o crema omogena. Adaugati apoi laptele caldut, putin cate putin, adauga ouale, si faina, putin cate putin, si mixati in continuare.
Cand incepe sa se ingroase compozitia, inlocuiti accesorile de mixat cu cele de framantat aluat si adaugati in continuare faina pana o terminati. Adaugati lingurita de zeama de lamaie peste amoniu, dupa care adaugati-l peste aluat si lasati sa se mixeze in continuare. Adaugati sarea si zaharul vanilat si lasati sa se mai framante aluatul 5 minute.
Odata ce ati terminat de framantat, puneti aluatul pe masa de lucru si taiati-l in 4 sau 5 (in functie de cate foi doriti sa faceti). Intindeti foile de marimea tavii pe care o sa le coaceti. Eu am folosit o tava mai mica, pentru ca sa-mi iasa mai multe foi (am facut 5 foi). Dupa ce ati intins foile, puneti-le una cate una pe fundul unei tavi, introduceti-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-le 10 minute in cuptor. Scoateti-le si asezati-le pe un tocator de lemn. Repetati operatiunea pana terminati de copt toate foile.
Dupa ce s-au racit foile, puneti intr-o tava mai mare o foaie si adaugati din belsug crema de vanilie. Intindeti crema uniform, dupa care adaugati o alta foaie deasupra. Puneti si pe aceasta crema de vanilie si asezati deasupra urmatoarea foaie. Adaugati apoi crema de ciocolata
intindeti ciocolata uniform si suprapuneti o alta foaie deasupra. Repetati operatiunea, terminand cu crema de vanilie (in functie de cate foi ati facut). asezati ultima foaie peste crema si puneti apoi peste prajitura un tocator de lemn si o greutate deasupra, si lasati pana a doua zi. A doua zi, portionati prajitura,
presarati zahar pudra vanilat deasupra prajitura mozaic este gata pentru a fi servita. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. radu spune:

    arata super bine,saptamana asta o pun pe mama la lucru

  2. Sidy spune:

    Trebuie sa fie minunata la gust ca arata nemaipomenit de bine…

  3. Tavi spune:

    @Sidy – Este, este :)

  4. mihaela spune:

    astazi am vrut sa fac si eu prajitura aceasta,numai k la partea aluatului ai lipseste cantitatea de unt.pacat

  5. Tavi spune:

    @mihaela – Sunt multe retete pe care le fac fiindca asa imi “tuna” :) . Asa incat mai omit sa trec anumite ingrediente in text, cu toate ca ele apar in fotografii. Prin urmare, este o omisiune si nu un “pacat” :) . Este vorba despre 100 gr unt, acum am trecut si in textul retetei (pentru cei care nu urmaresc si prepararea in imagini). Multumesc de vizita, dar si de observatie.

  6. cristina spune:

    este super buna acasa la mine se numeste alba ca zapada

  7. Tavi spune:

    @cristina – Well… in cazul acesta zapada trebuie ca este tare neagra :D . La mine acasa Alba ca Zapada e doar cu crema alba (asa cum ii sta bine unei zapezi), aromata doar de lamaie LOOL!. In fine, asta conteaza mai putin. Lumea este in perpetuua schimbare, asa incat nu m-ar mira deloc ca nici zapada sa nu mai fie ce-a fost odata :) . Cu atat mai putin Snow White.

  8. jolygina spune:

    cred ca nu e reteta sa nu-mi placa ,trebuie sa dau zvon in tara la cat de bine le prepari

Spune-ţi părerea