Salata Nicoise


Salata Nicoise

Astazi este zi de salata. Am ales Salata Nicoise (o salata traditionala frantuzeasca, pe baza de cartofi, fasole verde, oua, ton si salata verde), si asta deoarece este una dintre cele mai gustoase si populare salate din lume. Ingredientele sunt calculate pentru 2 persoane.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

- pentru salata: 3 cartofi noi, mici; 100 g fasole verde; 50 g salata mixta (gasiti la pungi, in supermarket); 2 anghinare, fierte; 2 rosii; 2 oua fierte; 80 g masline negre, fara samburi; 100 g ton, din conserva, bucati mari.
- pentru sos: 3 linguri de otet balsamic; 2 lingurite de mustar Dijon: 1 graunte de usturoi, tocat marunt; 10 linguri de ulei de masline; 1 lingura de busuioc verde; 1 lingura de patrunjel verde; sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente: Spalati bine cartofii si puneti-i la fiert intr-o oala cu apa, cu o lingurita de sare. Fierbeti-i 20 de minute, din momentul in care apa da in clocot.
Puneti si ouale la fiert cu o lingurita de sare si fierbeti-le timp de 6 minute.

Spalati anghinarele si curatati primele frunze din exterior, dupa care puneti-le la fiert, timp de 35-40 de minute, cu un capac deasupra. Sunt fierte atunci cand intra usor un cutit dintr-o parte in alta a anghinarei.
Taiati bucati de 3 cm fasolea verde, puneti-o in apa fiarta si lasati-o sa fiarba 4 minute, dupa care scoateti-o si lasati-o la scurs.

Dupa ce au fiert ouale, puneti apa rece peste ele, curatati-le de coaja si taiati-le in patru, pe lungime. Dupa ce au fiert cartofii puneti-i sub jet de apa rece si taiati-i cuburi. Dupa ce a fiert si anghinarea, lasati-o sa se raceasca intr-o strecuratoare, desfaceti frunzele si taiati inima in doua.
Taiati rosiile felii, rupeti in bucati mici salata si aveti toate ingredientele pregatite.

Preparare salata Nicoise: Intr-un castron mare, adaugati salata, cartofii, anghinarea, fasolea, maslinele, rosiile, si amestecati cu mainile pana integrati uniform toate ingredientele.

Preparare sos: Tocati usturoiul marunt, busuiocul taiati-l fasii si alegeti frunzele de patrunjel. Puneti intr-un bol otetul balsamic, mustarul, usturoiul, un praf de piper si sare, uleiul de masline, busuiocul, patrunjelul, dupa care amestecati si aveti sosul gata.

Puneti in farfurii din salata pe care ati amestecat-o in castron (cartofi, rosii, masline, fasole verde, anghinare, salata verde). Adaugati felii de oua si bucati de ton. Cu o lingura adaugati sos peste toate ingredientele, dupa care se poate servi.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:   - pentru salata: 3 cartofi noi, mici; 100 g fasole verde; 50 g salata mixta (gasiti la pungi, in supermarket); 2 anghinare, fierte; 2 rosii; 2 oua fierte; 80 g masline negre, fara samburi; 100 g ton, din conserva, bucati mari. - pentru sos: 3 linguri de otet balsamic; 2 lingurite de mustar Dijon: 1 graunte de usturoi, tocat marunt; 10 linguri de ulei de masline; 1 lingura de busuioc verde; 1 lingura de patrunjel verde; sare si piper dupa gust. Pregatire ingrediente: Spalati bine cartofii si puneti-i la fiert intr-o oala cu apa, cu o lingurita de sare. Fierbeti-i 20 de minute, din momentul in care apa da in clocot. Puneti si ouale la fiert cu o lingurita de sare si fierbeti-le timp de 6 minute. Spalati anghinarele
si curatati primele frunze din exterior, dupa care puneti-le la fiert, timp de 35-40 de minute, cu un capac deasupra. Sunt fierte atunci cand intra usor un cutit dintr-o parte in alta a anghinarei. Taiati bucati de 3 cm fasolea verde, puneti-o in apa fiarta si lasati-o sa fiarba 4 minute, dupa care scoateti-o si lasati-o la scurs. Dupa ce au fiert ouale, puneti apa rece peste ele,
curatati-le de coaja si taiati-le in patru, pe lungime. Dupa ce au fiert cartofii puneti-i sub jet de apa rece si taiati-i cuburi. Dupa ce a fiert si anghinarea, lasati-o sa se raceasca intr-o strecuratoare, desfaceti frunzele si taiati inima in doua. Taiati rosiile felii, rupeti in bucati mici salata si aveti toate ingredientele pregatite.
Preparare salata Nicoise: Intr-un castron mare, adaugati salata, adaugati cartofii, adaugati anghinarea, adaugati fasolea, adaugati maslinele, adaugati rosiile, si amestecati cu mainile pana integrati uniform toate ingredientele.
Preparare sos: Tocati usturoiul marunt, busuiocul taiati-l fasii alegeti frunzele de patrunjel. Puneti intr-un bol otetul balsamic, adaugati mustarul, adaugati usturoiul, adaugati un praf de piper si sare,
adaugati uleiul de masline, adaugati busuiocul, adaugati patrunjelul, dupa care amestecati si aveti sosul gata. Puneti in farfurii din salata pe care ati amestecat-o in castron (cartofi, rosii, masline, fasole verde, anghinare, salata verde). Adaugati felii de oua adaugati si bucati de ton.
Cu o lingura adaugati sos peste toate ingredientele, salata Nicoise este gata si se poate servi. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea