Ratatouille


Ratatouille

Cine n-a auzit de Ratatouille? Este o reteta pe baza de legume, originara din sudul Frantei. Sanatoasa, delicioasa, rapid si usor de preparat, este reteta perfecta daca va doriti o cina hranitoare si plina de vitamine. Ratatouille este de obicei servit ca garnitura, dar poate fi consumat si ca fel de sine statator, simplu, cu paine, dar si alaturi de paste sau orez.

Exista cateva controverse cu privire la modul de preparare a retetei de Ratatouille traditional. Pentru a castiga timp, majoritatea gatesc pur si simplu toate legumele impreuna dar, de fapt, reteta traditionala se prepara altfel. Eu am sa prepar reteta traditionala si va garantez ca merita efortul.

Pentru prepararea retetei Ratatouille aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g rosii (sau o conserva de rosii in bulion, cuburi); 1 ceapa; 2 graunte usturoi; 1 ardei gras verde; 1 ardei gras galben; 1 ardei gras rosu; 1 vanata (cca. 300 g); 2 dovlecei (cca. 300 g); 1 morcov; 2 linguri ulei de masline; 2 linguri rozmarin verde, tocat; 2 linguri busuioc verde, tocat; 2 linguri patrunjel verde, tocat; 1 lingurita maghiran uscat, tocat; 1 lingura cimbru verde, tocat; 1 frunza de dafin; 1 lingura pasta de tomate; sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente: Taiati vinetele felii, de jumatate de cm grosime. Puneti feliile de vanata la rumenit intr-o tigaie de teflon (fara ulei), sau pe gratar, si rumeniti-le pe ambele parti pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce ati rumenit feliile de vanata, taiati dovleceii felii si rumeniti-i si pe acestia, fara ulei, pana capata o culoare maro-aurie.

Tocati apoi ceapa, decojiti si tocati rosiile, tocati usturoiul, taiati morcovul rondele, taiati ardeiul gras cuburi, tocati verdeturile (rozmarin, cimbru, busuioc, patrunjel, maghiran) si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

Preparare Ratatouille: Puneti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa, usturoiul, morcovul, ardeiul gras. Rumeniti legumele 5 minute, la foc mediu, amestecand permanent. Adaugati rosiile tocate (sau rosiile in bulion), pasta de tomate, condimentati cu un praf de sare si de piper, si amestecati bine. Adaugati foaia de dafin, cimbrul, maghiranul, busuiocul si jumatate din patrunjelul tocat si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert 5 minute stingeti focul.

Puneti intr-un vas rezistent la foc (sau intr-o tava) un rand de felii de vinete si un rand de dovlecei, peste care presarati jumatate din rozmarinul tocat. Adaugati, peste vinete si dovlecei, jumatate din legumele din tigaie. Aranjati legumele uniform in vas.
Puneti restul de felii de vinete si dovlecei, presarati rozmarinul ramas si turnati restul de legume deasupra. Acoperiti uniform cu legume, dupa care introduceti vasul (tava) in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute.

Dupa 45 de minute, scoateti vasul din cuptor si lasati-l sa se racoreasca 20 de minute. Puneti apoi in farfurii, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra, si puteti servi deliciosul Ratatouille ca atare, cu paine, ori alaturi de paste sau orez.


Preparare in imagini:

Pentru prepararea retetei Ratatouille aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g rosii (sau o conserva de rosii in bulion, cuburi); 1 ceapa; 2 graunte usturoi; 1 ardei gras verde; 1 ardei gras galben; 1 ardei gras rosu; 1 vanata (cca. 300 g); 2 dovlecei (cca. 300 g); 1 morcov; 2 linguri ulei de masline; 2 linguri rozmarin verde, tocat; 2 linguri busuioc verde, tocat; 2 linguri patrunjel verde, tocat; 1 lingurita maghiran uscat, tocat; 1 lingura cimbru verde, tocat; 1 frunza de dafin; 1 lingura pasta de tomate; sare si piper dupa gust. Pregatire ingrediente: Taiati vinetele felii, de jumatate de cm grosime. Puneti feliile de vanata la rumenit intr-o tigaie de teflon (fara ulei), sau pe gratar, si rumeniti-le pe ambele parti pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce ati rumenit feliile de vanata, taiati dovleceii felii si rumeniti-i si pe acestia, fara ulei, pana capata o culoare maro-aurie.
Tocati apoi ceapa, decojiti si tocati rosiile, tocati usturoiul, taiati morcovul rondele, taiati ardeiul gras cuburi, tocati verdeturile (rozmarin, cimbru, busuioc, patrunjel, maghiran) si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare. Puneti uleiul intr-o tigaie
adaugati ceapa, adaugati usturoiul, adaugati morcovul, adaugati si ardeiul gras. Rumeniti legumele 5 minute, la foc mediu, amestecand permanent Adaugati rosiile tocate (sau rosiile in bulion), adaugati si pasta de tomate,
condimentati cu un praf de sare condimentati cu un praf de piper, Adaugati foaia de dafin, Adaugati  cimbrul, Adaugati maghiranul Adaugati  si busuioc Adaugati jumatate din patrunjelul tocat
si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert 5 minute stingeti focul. Puneti intr-un vas rezistent la foc (sau intr-o tava) un rand de felii de vinete si un rand de dovlecei, peste care presarati jumatate din rozmarinul tocat. Adaugati, peste vinete si dovlecei, jumatate din legumele din tigaie. Aranjati legumele uniform in vas.
Puneti restul de felii de vinete si dovlecei, presarati rozmarinul ramas si turnati restul de legume deasupra. Acoperiti uniform cu legume, dupa care introduceti vasul (tava) in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute. Dupa 45 de minute, scoateti vasul din cuptor si lasati-l sa se racoreasca 20 de minute. Puneti apoi in farfurii, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra,
si puteti servi deliciosul Ratatouille ca atare, cu paine, ori alaturi de paste sau orez. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Sotul meu spune:

    Este cea mai buna mancare fara carne pe care am mancat-o, mai buna decat salata de vinete si fasolea batuta dar la mare concurenta cu supa crema de dovlecei. Multumim pentru inspiratie.

  2. Tavi spune:

    @Sotul meu – Ma bucur ca v-a placut (tie si sotului). Sa va fie de bine, iti multumesc si eu pentru vizita.

Spune-ţi părerea