American Apple Pie – Placinta cu mere


American Apple Pie – Placinta cu mere

Placinta americana cu mere si scortisoara este un desert excelent, savuros si usor. American Apple Pie este foarte usor de facut si foarte economica, fiind in acelasi timp o alegere excelenta pentru o dupa-amiaza pe care doriti s-o petreceti in familie sau cu prietenii.

Pentru pregatirea blatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 350 g unt taiat in cuburi; 2 lingurite sare; 3 linguri zahar; 150 ml apa rece.

Pentru umplutura aveti nevoie de: 6 mere decojite si taiate cuburi; 5 linguri de zahar; 5 linguri de zahar brun; 1 lingurita de scortisoara pulbere; 1 lingurita de suc de lamaie; 1 lingura faina; 50 g unt topit; 1 ou batut cu 2 linguri de smantana.

Preparare: Se toarna faina in mixer. Se adauga sarea si zaharul si se mixeaza, pe lent, aproximativ 2 minute. Se adauga untul si se amesteca, pe lent, pana cand compozitia se omogenizeaza.

Adaugati jumatate din apa si lasati sa se omogenizeze, dupa care mai adaugati din cand in cand cate putina apa, pana o terminati. Continuati sa adaugati apa in cantitati mici, dar doar pana cand aluatul incepe sa se lege.

Scoateti aluatul din bolul mixerului si faceti o minge. Taiati o treime din aluat, inveliti ambele bucati de aluat in folie de plastic, dupa care introduceti ambele bucati la frigider, minim 30 de minute. Personal, eu prefer sa fac aluatul cu o zi inainte.

Intre timp incalziti cuptorul la 180 de grade. Dupa ce ati scos aluatul de la frigider, presarati faina pe masa, scoateti bucata mai mare din plastic si o intindeti. Dupa ce ati realizat o foaie suficient de mare, infasurati foaia pe intinzator si ridicati-o, asezand-o cu grija in tava. Taiati surplusul de coca de pe marginile tavii si introduceti tava la frigider inca 20 de minute.

Cat sta la frigider, pregatiti umplutura. In castronul cu merele taiate cuburi, se adauga zaharul alb, zaharul brun, sucul de lamaie, scortisoara, faina si untul topit. Se amesteca bine.

Pregatiti a doua foaie de placinta, pe care o intindeti si o taiati in fasii de 2 cm latime. Se scoate tava de la frigider si se adauga merele. Se adauga benzile de aluat in diagonala, pentru a crea un model de zabrele. Se lipesc, prin apasare usoara, marginile benzilor cu marginea foii de jos, dupa care, cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul batut toate portiunile vizibile ale aluatului.

Introduceti tava la cuptor si lasati sa se rumeneasca 60 de minute, la 180 de grade. Cand este gata trebuie sa aiba culoarea maro-auriu. O scoateti de la cuptor dar, inainte de a o servi, lasati-o sa se raceasca. Merge perfect si cu o lingura de inghetata de vanilie alaturi.


Preparare in imagini:

American Apple Pie - Placinta americana cu mere  Placinta cu mere si scortisoara este un desert excelent, savuros si usor. American Apple Pie este foarte usor de facut si foarte economica, fiind in acelasi timp o alegere excelenta pentru o dupa-amiaza pe care doriti s-o petreceti in familie sau cu prietenii. Pentru pregatirea blatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; Pentru pregatirea blatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 linguri zahar; Pentru pregatirea blatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:  2 lingurite sare; Pentru pregatirea blatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 350 g unt taiat in cuburi; Pentru pregatirea blatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 ml apa rece. Preparare: Se toarna faina in mixer. Se adauga sarea si zaharul si se mixeaza, pe lent, aproximativ 2 minute.
Se adauga untul si lasam sa se omogenizeze cat mai bine. Se mixeaza pana se inglobeaza tot untul in compozitie. Adaugati jumatate din apa si lasati sa se omogenizeze, dupa care mai adaugati din cand in cand cate putina apa, pana o terminati. Daca mai este nevoie continuati sa adaugati apa in cantitati mici, dar doar pana cand aluatul incepe sa se lege. Scoateti aluatul din bolul mixerului si faceti o minge. Taiati o treime din aluat, inveliti ambele bucati de aluat in folie de plastic, introduceti ambele bucati la frigider, minim 30 de minute. Personal, eu prefer sa fac aluatul cu o zi inainte.
Intre timp incalziti cuptorul la 180 de grade. Dupa ce ati scos aluatul de la frigider, presarati faina pe masa, scoateti bucata mai mare din plastic si o intindeti. Dupa ce ati realizat o foaie suficient de mare, infasurati foaia pe intinzator si ridicati-o, asezati-o cu grija in tava. Taiati surplusul de coca de pe marginile tavii, lasand totusi o jumatate de cm in plus, foie blat gata introduceti tava la frigider inca 20 de minute.
Cat sta la frigider, pregatiti umplutura. Pentru umplutura aveti nevoie de: 6 mere decojite si taiate cuburi; 5 linguri de zahar; 5 linguri de zahar brun; 1 lingurita de scortisoara pulbere; 1 lingurita de suc de lamaie; 1 lingura faina; 50 g unt topit; 1 ou batut cu 2 linguri de smantana. In castronul cu merele taiate cuburi, se adauga zaharul alb, zaharul brun, sucul de lamaie, scortisoara, faina si untul topit. Se amesteca bine. Pregatiti a doua foaie de placinta, pe care o intindeti o taiati in fasii de 2 cm latime. Se scoate tava de la frigider si se adauga merele. Se adauga benzile de aluat in diagonala, pentru a crea un model de zabrele. Se lipesc, prin apasare usoara, marginile benzilor cu marginea foii de jos,
cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul batut cu smantana, toate portiunile vizibile ale aluatului. Introduceti tava la cuptor si lasati sa se rumeneasca 60 de minute, la 180 de grade. Cand este gata trebuie sa aiba culoarea maro-auriu. O scoateti de la cuptor dar, inainte de a o servi, lasati-o sa se raceasca. Merge perfect si cu o lingura de inghetata de vanilie alaturi.      

Succes la preparare si Pofta Buna!

21 păreri.

  1. bienkutza spune:

    e interesanta reteta shy chiar vroiam sa fac placinta cu mere dar fara lapte am mai incercat odata shy nu mi-a ieshyt :d

  2. Tavi spune:

    @ bienkutza
    Reteta la care ai postat acest comentariu (American Apple Pie) nu contine lapte, nici la aluat nici la umplutura. Este adevarat ca ea contine derivate din lapte (unt si smantana), dar tot nu inteleg de ce faci referire la lapte.

  3. ana spune:

    nu prea seamana a placinta americana:
    1. retetele lor se prepara usor,in general, si ca timp si ca mid de preparare (stiti ca nu prea se omoara cu gatitul in casa)
    2. in niciun caz nu folosesc oua
    3. pentru Tavi: laptele nu are ce cauta in aceasta reteta
    4. eu am facut “apple pie” si e chiar buna, dupa reteta traditionala americana, cum numai gospodinele la pensie mai fac (la ei casnice nu prea exista)

  4. Tavi spune:

    @ana:
    1. si asta se prepara usor – sa cureti merele, sa le tai cuburi si sa le amesteci cu scortisoara… nu este tocmai greu
    2. americanii folosesc si ei oua in bucatarie :)
    3. eu sunt Tavi, iar Tavi iti transmite ca nici NU exista lapte in aceasta reteta
    4. habar nu am ce filme despre americani vizionezi tu :) , mie reteta mi-a fost trimisa de sotia unui prieten de-al meu stabilit in SUA de peste 20 de ani.

    Oricum, si in bucataria americana exista zeci de variante pentru aceeasi reteta. Ca si in cea romaneasca de altfel.
    Iar varianta postata de mine nu este doar buna, este de-a dreptul delicioasa.

  5. Cornelia spune:

    Ptr Ana si Bienkutza – Fetelor, faceti gospodinele de ras. Zau ca nu inteleg ce reteta cititi voi de o tineti gaia matzu cu laptele LOOOL! In plus, oul batut se foloseste pentru a unge aluatul pe deasupra, inainte de a baga placinta la cuptor. Se vede ca nu prea stati in bucatarie. Sau voi sunteti genul care cititi ceva uitandu-va doar la poze?
    Eu am facut reteta chiar inainte de Craciun si toata lumea s-a lins pe degete, asa ca daca vreti sa va iasa ceva CITITI! Nu va uitati numai la poze.

  6. Cris spune:

    Super faina modalitatea de prezentare,chiar acum fac o placinta cu mere doar forma difera,in rest sper sa iese buna!

  7. bia spune:

    nemaipomenit arata ! nu am facut-o inca, dar cu siguranta este delicioasa dupa cum arata … o mananci cu ochii…

  8. marius spune:

    Am facut si eu una…..si a ieist delicioasa. Super prezentarea si nu e greu deloc sa faci o astfel de placinta.

  9. Tavi spune:

    @marius – Asta cred si eu: ca nu e greu de facut si ca e delicioasa :) . Apropo… am in cuptor, acum, o prajitura americana cu branza (American Cheesecake) care este si mai usor de preparat.

  10. marius spune:

    Si nu vedem o prezentare? Am primit numai laude pentru American Pie si deja mi-au cerut reteta. Ma repet in weekend dar sunt curios si de American Chessecake. Iti multumesc pt reteta.

  11. brela spune:

    Am facut-o azi, e intr-adevar delicioasa!
    Si chiar nu e greu de facut; asta o zic eu, care nu prea stau la cratita.
    Tavi, multumesc ca ai postat reteta.
    (prezentarea este, cum spunea si Marius, super)

  12. Tavi spune:

    @brela – Cu placere, ma bucur ca ti-a placut.

  13. Bogdan spune:

    Salut!
    M-am mai documentat pe site-uri de specialitate si prin carti de gatit.
    Din cate am mai vazut, apropo de ce zicea Tavi in legatura cu variante de reteta, in majoritatea retetelor gasite de mine se foloseste “shortening” (vegetal sau animal – in traducere libera grasime hidrogenta; din vegetala iese margarina si din animala iese untura)
    Stiu si din experienta ca margarina face blatul mai fraged, oricat de nesanatoasa ar fi.

    Oricum reteta pare usor de facut si o sa incerc sa postez rezultatul.
    Va multumesc.

  14. Tavi spune:

    @Bogdan – Ai dreptate cu margarina. Multumesc de vizita. Insa aici nu poti posta decat impresiile tale, nicidecum rezultatul. Fiind un blog personal, nu postez decat retete pregatite de mine. Succes insa la pregatire si astept impresiile tale.

  15. Bogdan spune:

    Prin rezultat ma refeream, bineinteles, la felul in care mi-a iesit,
    gust, textura. In nici un caz nu ma apuc sa scriu alta reteta. Nicidecum, doar o incerc pe a ta.

    Multumesc

  16. Tavi spune:

    @Bogdan – Atunci chiar astept cu mare interes rezultatul din bucataria ta :) . Apropo, afla ca sunt destule prajituri pe care prefer sa le fac cu margarina chiar daca le incerc si cu unt. Cat despre untura… de exemplu cornuletele nu le-as face pentru nimic in lume cu altceva decat untura.

  17. Bogdan spune:

    Am profitat de faptul ca si eu si prietena mea am avut timp luni si am apucat sa facem 2 placinte in tavi din acelea speciale de placinta de 9 inci.
    Am facut impreuna si am pus umpluturi diferite; am facut una cu mere si una cu mure.
    Cea cu mure a iesit excelenta urmeaza sa o devoram si pe cea cu mere.
    Una peste alta – super reteta si merita facuta, o sa o mai fac si de craciun :D .

    Scz m-am grabit; am corectat acum si daca poti sa nu o postezi pe cea precedenta.

  18. Tavi spune:

    @Bogdan – Una peste alta, sa va fie de bine. Sper sa nu vi se fi aplecat de la atata placinta :D , ca de luni si pana azi (vineri) vad ca tot ati mancat placinta LOOL. Dar asta inseamna ca v-a placut si ca intr-adevar ati facut niste bunatati.

  19. Ada spune:

    Prima mea incercare de placinta si prima reusita. Thanks to you, of course.

  20. Tavi spune:

    @Ada – Ma bucur ca ai reusit si ti-am fost de folos, insa meritul e al tau :) . Multumesc de vizita.

  21. gelu spune:

    marfa, buna rau de tot si usor usor de facut pana si de un novice ca mine!

Spune-ţi părerea